ecopress
Με δέκα αντιπλημμυρικά έργα, ύψους μισού δισ. ευρώ, θα επιχειρηθεί εντός της  τετραετίας η οχύρωση από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ιδίως της Αττικής,... Τα 10 αντιπλημμυρικά έργα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησο

Με δέκα αντιπλημμυρικά έργα, ύψους μισού δισ. ευρώ, θα επιχειρηθεί εντός της  τετραετίας η οχύρωση από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ιδίως της Αττικής, που παίρνει τη μερίδα του λέοντος, της Θεσσαλονίκης με δύο έργα και της Πελοποννήσου με ένα έργο.

Συνολικά η υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων θα επηρεάσει τη ζωή 500.000 πολιτών. Από πλημμυρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί 16.000 πολίτες, ενώ το κόστος των ζημιών που προκάλεσαν ανήλθε σε 1 δις. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής.

Η κυβέρνηση πήρε δάνειο 150 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την περίοδο 2019-23. Το ποσό του δανείου θα προστεθεί στα 355 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη  χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Τα 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ εντός διετίας από σήμερα. Μέγιστος χρόνος αποπληρωμής είναι τα 25 χρόνια, ενώ προβλέπεται 7ετής περίοδος χάριτος και η απορρόφηση θα γίνει εντός εξαετίας. Το επιτόκιο είναι εξαιρετικά χαμηλό, κοντά στο 1%.

Μεταξύ των έργων για την προσαρμογή των υποδομών της χώρας στην κλιματική αλλαγή, καθώς αναμένεται ότι η συχνότητα των αιφνίδιων πλημμυρών και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων θα αυξηθεί στο μέλλον, περιλαμβάνονται:

-η υπερύψωση αναχωμάτων ποταμών

-η εκβάθυνση ποταμών

-η βελτίωση της αποστράγγισης ομβρίων υδάτων και

-η αύξηση της ικανότητας συγκράτησης των πλημμυρικών υδάτων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης γεγονότων πλημμύρας στο μέλλον στις πόλεις που έχουν αναγνωριστεί ως πιο ευάλωτες.

Τα έργα  

Πρόκειται για τα εξής έργα σύμφωνα με τον αναλυτικό κατάλογο του υπουργείου Υποδομών:

1.Διευθέτηση ρέματος Ερασινού, στο Μαρκόπουλο, με συνολικό κόστος 49.994.800 ευρώ.

2.Διευθέτηση ρέματος Αγίου Γεωργίου Γιαννούλας, στον Ασπρόπυργο, με συνολικό κόστος 14.127.200 ευρώ.

3.Διευθέτηση ρέματος Αχαρνών, με συνολικό κόστος 26.109.100 ευρώ.

4.Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς Αχαρνών, με συνολικό κόστος 92.674.059 ευρώ.

  1. Διευθέτηση ρέματος Αγίου Γεωργίου Ερασινού, στο Μαρκόπουλο, με συνολικό κόστος 24.700.000 ευρώ.

6.Αποχέτευση όμβριων υδάτων στην Καλαμαριά (β’ φάση), με συνολικό κόστος 12.000.000 ευρώ.

7.Αποχέτευση όμβριων υδάτων στην περιοχή της Λαχαναγοράς στην Κεντρική Μακεδονία, με συνολικό κόστος 33.000.160 ευρώ.

8.Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Λουτρακίου, με συνολικό κόστος 23.003.400 ευρώ.

9.Διευθέτηση ρέματος Ραφήνας, με συνολικό κόστος 104.562.560 ευρώ.

10.Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Νέας Μάκρης, με συνολικό κόστος 48.008.960 ευρώ.

Η διαχείριση της υλοποίησης του προγράμματος αντιπλημμυρικών έργων θα ασκείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.  Παράλληλα με την εθνική στήριξη, θα χορηγηθεί επίσης χρηματοδότηση από τα ταμεία συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που χορηγεί μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις και ανήκει στα κράτη μέλη της ΕΕ. Χορηγεί μακροπρόθεσμες πιστώσεις σε βιώσιμες επενδύσεις, με απώτερο σκοπό να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ.

Διαχρονικά η ΕΤΕπ έχει διαδραματίσει ουσιαστικό και εποικοδομητικό ρόλο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Τα επενδυτικά αυτά σχέδια αφορούν, μεταξύ άλλων, στους τομείς της νεανικής απασχόλησης, της επαγγελματικής ενδυνάμωσης των γυναικών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των υποδομών και της καινοτομίας.

Δηλώσεις

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Α. McDowell που υπέγραψε τη δανειακή σύμβαση, βρίσκεται στην Ελλάδα για τριήμερη επίσκεψη κατά την οποία θα συναντηθεί με μέλη της κυβέρνησης και ηγετικά στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων και θα αναγγείλει νέες επενδύσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της χώρας από τη μεγαλύτερη διεθνή δημόσια τράπεζα του κόσμου.

 

Σε δήλωσή του μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ο  υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε  ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαθέτει μοναδική τεχνική και χρηματοδοτική εμπειρία στον τομέα της δράσης για το κλίμα ανά την υφήλιο. Τα νέα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία βασίζονται σε λεπτομερείς τεχνικές μελέτες, στηρίζονται από την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΤΕπ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα εξασφαλίσουν αυξημένη προστασία, αλλά παράλληλα θα δημιουργήσουν και θέσεις απασχόλησης», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις υποδομές και την οικονομική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα και η προστασία των ζωών, των κατοικιών και των επιχειρήσεων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Η προετοιμασία του προγράμματος από τεχνική και περιβαλλοντική άποψη ενισχύθηκε με την εφαρμογή διεθνών βέλτιστων πρακτικών από παρόμοια προγράμματα στην Ευρώπη».

Τον κίνδυνο να πληγούν από πλημμύρες χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα επικαλέστηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων A. McDowell. «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είπε, έχει δεσμευθεί να επιταχύνει τις επενδύσεις που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή οι οποίες ενισχύουν τη θωράκιση κατά των ακραίων καιρικών φαινομένων και μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η νέα επένδυση στην Ελλάδα, που ενισχύει την προστασία από την κλιματική αλλαγή αναδεικνύει τη στενή συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΕΤΕπ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της δράσης για το κλίμα και τη μείωση του κινδύνου μελλοντικών ζημιών από πλημμύρες».

Για έργα υποδομής που συνδέονται με την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή των πολιτών έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας