ecopress
Ο διεθνής αρχιτεκτονικός «ArXellence 2», δημιουργεί τη δυναμική για να βγει από την υποβάθμιση η ιστορική περιοχή του Μπέχτσιναρ, και να προχωρήσει στα πρότυπα... Τα αρχιτεκτονικά βραβεία για το Νέο Επιχειρηματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης  

Ο διεθνής αρχιτεκτονικός «ArXellence 2», δημιουργεί τη δυναμική για να βγει από την υποβάθμιση η ιστορική περιοχή του Μπέχτσιναρ, και να προχωρήσει στα πρότυπα πόλεων που πρωταγωνιστούν στο διεθνές σκηνικό η δημιουργία του Νέου Επιχειρηματικού Κέντρου στο δυτικό παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2021 σε διαδικτυακή εκδήλωση (ώρα 18.00 έως 20.00), θα γίνει η απονομή των βραβείων και επαίνων στους διακριθέντες στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «ArXellence 2». Μπορείτε να εγγραφείτε στην  διαδικτυακή Τελετή Απονομής των Βραβείων εδώ

Στη διαδικτυακή εκδήλωση για την απονομή των βραβείων  οι αρχιτέκτονες που διακρίθηκαν θα μιλήσουν για τις σχεδιαστικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν και τις καινοτόμες λύσεις που ανέπτυξαν. Επιπλέον, τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένη η έκδοση του επίσημου καταλόγου μελετών, με πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με τις κατατεθείσες αρχιτεκτονικές προτάσεις.

173 αρχιτεκτονικές προτάσεις

Ο  διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Νοέμβριο, με 1.464 εγγραφές από 90 χώρες και 173 αρχιτεκτονικές προτάσεις, και  έλαβε εξαιρετικές κριτικές από την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα.

Το  θέμα που τέθηκε προς επεξεργασία από τους υποψήφιους συμμετέχοντες αφορούσε τον επανασχεδιασμό του δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, της ιστορικής περιοχής του Μπέχτσιναρ, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου Επιχειρηματικού Κέντρου με κτίρια μικτών χρήσεων.

Στο πνεύμα του παγκόσμιου χαρακτήρα της διοργάνωσης συστάθηκε η διεθνής κριτική επιτροπή, η οποία πέραν της διασφάλισης της ομαλής και αδιάβλητης διαδικασίας αξιολόγησης, αποτέλεσε και το παγκόσμιο βλέμμα απέναντι στη μελλοντική αστική εξέλιξη της πόλης. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του «ArXellence 2», καθώς ουσιαστικά παρουσιάζεται στους πολίτες ο τρόπος με τον οποίο οραματίζονται την εξέλιξη της Θεσσαλονίκης επαγγελματίες του αρχιτεκτονικού κλάδου από όλο τον κόσμο.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την εταιρία ALUMIL και έγινε με την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, καθώς και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας. Εκτός από τη στήριξη των τοπικών αρχών, η διοργάνωση είχε την έγκριση της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και τη συνεχή παρακολούθηση από το Συμβούλιο Διεθνών Διαγωνισμών της UIA (ICC Council), για την τήρηση των προδιαγραφών της UNESCO. 

Η περιοχή μελέτης 

Η περιοχή μελέτης του «ArXellence 2» αφορά σε συνολική έκταση 120.000 τ.μ. ξεκινάει από το εμπορικό κέντρο «Λιμάνι» και συνεχίζει παράκτια προς τη δυτική είσοδο ακολουθώντας την οδό 26ης Οκτωβρίου. Μέσα σε αυτή την ενιαία έκταση περιλαμβάνεται πλήθος σημαντικών διατηρητέων οικοδομημάτων, όπως το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας ΦΙΞ, το δημοτικό κτίριο των πρώην Σφαγείων, το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, αλλά και γνωστά διατηρητέα κτίρια όπως η Βίλκα και ο Μύλος, που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της οδού.

Η κομβική αυτή θέση σε συνδυασμό με τις λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά και η απόσταση μόλις 1.500 μ. από την πλατεία Δημοκρατίας στο κέντρο της πόλης, καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο τη διασύνδεση της περιοχής με ολόκληρη την πόλη και υπογραμμίζουν τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και επανεκκίνησής της με άξονα τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις.

 

Το μέλλον

Το «ArXellence 2» με στόχο την επανεκκίνηση της συζήτησης γύρω από τον αστικό επανασχεδιασμό μιας σημαντικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Κέντρου, με κτίρια εμπορικής και οικιστικής χρήσης, σε συμφωνία με τις προδιαγραφές αντίστοιχων εγχειρημάτων σε προηγμένες πόλεις του εξωτερικού.

Η ALUMIL σημειώνει σε ανακοινώση της ότι πιστή στο όραμά της για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, έδωσε το έναυσμα της διερεύνησης των δυνατοτήτων σχετικά με το πολεοδομικό και επιχειρηματικό μέλλον της Θεσσαλονίκης. Σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης, η εταιρεία μας υλοποίησε έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υψηλών προδιαγραφών, στρέφοντας το βλέμμα της διεθνούς αρχιτεκτονικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη.

Το μεγαλύτερο όφελος που αποφέρει στην πόλη το «ArXellence 2» είναι η δημιουργία μιας ευρύτατης πλατφόρμας αρχιτεκτονικών προτάσεων σχετικά με την αναβάθμιση του παρηκμασμένου δυτικού παράλιου μετώπου. Ως εταιρεία δηλώνουμε ότι θα δίνουμε πάντα το παρών σε κάθε ενέργεια που συμβάλλει στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, την ανάδειξή της στο διεθνές σκηνικό και την ανάληψη του ρόλου μιας σύγχρονης μητρόπολης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα βραβεία και τα επόμενα βήματα

Λόγω της πανδημίας του COVID-19, η αξιολόγηση των συμμετοχών έλαβε χώρα διαδικτυακά. Διεθνής κριτική επιτροπή εξέτασε διεξοδικά όλες τις υποβληθείσες προτάσεις και κατέληξε σε 6 βραβεία, που συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο για τη διάκρισή τους, καθώς και σε 4 ισότιμους επαίνους, κλείνοντας έτσι τη δεκάδα των μελετών που έκρινε ότι ανταποκρίθηκαν περισσότερο στα κριτήρια που τέθηκαν από την UIA στο ζητούμενο του διαγωνισμού (δείτε τις προτάσεις που διακρίθηκαν εδώ).

Εφόσον η υγειονομική κρίση που βιώνει ο κόσμος υποχωρήσει, θα διοργανωθεί το καλοκαίρι του 2021 ένα forum με προσκεκλημένα τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής, που θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τον διαγωνισμό και θα σχολιάσουν το πνεύμα και τις στοχεύσεις της διοργάνωσης.

Τίτλος έργου: The Lodge Συμμετοχή: Alejandro Piqueras (ALE Studio) Χώρα: Ισπανία

Τίτλος έργου: Ο πράσινος κόμβος – Ένα ανθεκτικό όραμα για τη Θεσσαλονίκη. Συμμετοχή: Αγγελική Τζίφα, Σοφία Νικολαΐδου. Χώρα: ΗΠΑ

Τίτλος έργου: Green Pier της Θεσσαλονίκης. Συμμετοχή: Mircea Mogan, Alexandra Virlan (Mogan Architecture). Χώρα: Ολλανδία

Τίτλος έργου: Bioclimatic Urban Lighthouse. Συμμετοχή: Alberto Mizrahi, Guillermo Lesch, Osvaldo Alvarez Rojas, Valeria Franck, Federico Menichetti, Leticia Alfaro, Philippa Jane Page. Χώρα: Γαλλία

Τίτλος έργου: Αποσπασμός της παραγωγικής πόλης_η υπόθεση της CBD Θεσσαλονίκης. Συμμετοχή: Μαρία Χρυσούλα Ακριβού, Αντώνης Αθανασίου. Χώρα: Ολλανδία

 

Τίτλος έργου: Μια θέα στον κόλπο. Μια ματιά στο μέλλον. Συμμετοχή: Marco Broekman, Floris Van der Zee, Martha Seitanidou, Jordy Stamps, Yunshih Chen, Timothy Simons, Marina Lysenkova. Χώρα: Ολλανδία

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας