ecopress
Δέκα εκκρεμότητες, ιδίως στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με ανθρώπινο δυναμικό και οι μισθώσεις εναερίων μέσων... Δέκα ανοιχτά θέματα σε δασοπυρόσβεση και πολιτική προστασία

Δέκα εκκρεμότητες, ιδίως στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με ανθρώπινο δυναμικό και οι μισθώσεις εναερίων μέσων για τα χρόνια που έρχονται υπάρχουν στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο νέο υπουργό Βασίλη Κικίλια, ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργό και νυν υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς τόνισε ότι: «είναι χρέος μας να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε όσα ξεκινήσαμε όλοι μαζί και βέβαια ό,τι νέο θα συμπεριλάβουμε στον σχεδιασμό μας».

Αναφέρθηκε και σε όσα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με ανθρώπινο δυναμικό, προσλαμβάνοντας 500 πυροσβέστες κατ’ έτος, μέχρι την κατά το δυνατόν κάλυψη των οργανικών κενών, αλλά και η μείωση του Μ.Ο. ηλικίας, που σήμερα ανέρχεται στα 47 έτη, καθώς επίσης και η στελέχωση του υπουργείου αλλά και η υλοποίηση των προγραμμάτων του «ΑΙΓΙΣ» για τον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των μέσων του ΠΣ και της Πολιτικής Προστασίας στο σύνολό της.

Ειδικότερα, όπως είπε, θα πρέπει να ολοκληρωθεί:

-Η οργανωτική δομή του υπουργείου αλλά, και του ΠΣ με το νέο ΚΕΥΠΣ.

-Η τροποποίηση του ν.4662/20 με τη συνδρομή της Expertise France.

-Η στελέχωση του υπουργείου, μετά την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που παραμένει στα επίπεδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε ανθρώπινο δυναμικό.

-Η επίλυση του θέματος των ΙΔΟΧ, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και αποτελούν πλέον βασικό στελεχιακό δυναμικό στις υπηρεσίες της ΓΓΠΠ.

-Η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με ανθρώπινο δυναμικό, προσλαμβάνοντας 500 πυροσβέστες κατ’ έτος, μέχρι την κατά το δυνατόν κάλυψη των οργανικών κενών, αλλά και τη μείωση του Μ.Ο. ηλικίας, που σήμερα ανέρχεται στα 47 έτη.

-Η δημιουργία της Εθνικής Βάσης Δεδομένων ως εργαλείο λήψης απόφασης στην αντιμετώπιση των κινδύνων.

-Η υλοποίηση των προγραμμάτων του «ΑΙΓΙΣ» για τον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στο σύνολό της.

-Η υλοποίηση του Σχεδίου Ορεινών Διασώσεων στο πλαίσιο της αποστολής Έρευνας-Διάσωσης του ΠΣ και η παράλληλη συμβολή στο έργο του ΕΚΑΒ.

-Η προώθηση της σύμβασης-πλαίσιο μέσω NSPA για τις μισθώσεις εναερίων μέσων για τα χρόνια που έρχονται.

Και εν τέλει η ολοκλήρωση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας βασισμένοι στο Δόγμα “Πρόληψη – Προετοιμασία / Ετοιμότητα- Ανθεκτικότητα” που υιοθέτησαν τον Σεπτέμβριο του 2021.

Απευθυνόμενος στον νέο υπουργό, Βασίλη Κικίλια τόνισε ότι υπάρχουν πολλά και σημαντικά θέματα σε εξέλιξη, που είναι ανάγκη να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν.

«Πιστεύουμε στην ικανότητα και στην εμπειρία σας. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας για την επιτυχία της αποστολής και την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της κλιματικής κρίσης και της πολιτικής προστασίας.

-«Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό και ιερό από την προστασία των πολιτών» υπογράμμισε ο νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε ότι βάζουν έναν ακόμη πυλώνα στο υπουργείο, « το ενισχύουν και βοηθούν ακόμη περισσότερο το κοινωνικό του έργο».

-«Ερχόμαστε εδώ, σε ένα πολύ δραστήριο, πολύ κρίσιμο, κομβικό υπουργείο, για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα. Είναι ένα υπουργείο που αντιμετωπίζει τα δύσκολα, γι’ αυτό έχουμε για υπουργό τον Βασίλη Κικίλια, που είναι για τα δύσκολα, δεν είναι για τα εύκολα και όσοι πέρασαν από αυτό το “τιμόνι”, οι κ. Στυλιανίδης, Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας κ. Παπαγεωργίου. Εδώ ερχόμαστε και “χτίζουμε” πάνω στο σκέλος της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι η νέα, δυσμενής πραγματικότητα. Έχει επιφέρει στην πατρίδα μας, ως “hot spot” αυτής της κρίσης, μια σειρά από δυσμενείς συνθήκες, φυσικές καταστροφές και αν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός ότι η πατρίδα μας είναι μια σεισμογενής περιοχή, καταλαβαίνετε πόσο κρίσιμο είναι αυτό που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Εδώ, λοιπόν, αυτό το ενοποιούμε, το εκσυγχρονίζουμε και το βελτιώνουμε», επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε ότι έχουν συζητήσει το πλαίσιο με τον υπουργό.

« Έχουμε συζητήσει το πλαίσιο και με τον κύριο υπουργό κι έχουμε να κάνουμε βήματα την επόμενη περίοδο. Βάζουμε ακόμα έναν πυλώνα στο υπουργείο, το ενισχύουμε και βοηθάμε ακόμα περισσότερο το κοινωνικό του έργο, που είναι κρίσιμο και σημαντικό», κατέληξε.

Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, καθώς και σύσσωμη η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας