ecopress
Κίνητρα για  την ανανέωση του στόλου των οχημάτων και την επέκταση της ηλεκτροκίνσης επεξεργάζεται το υπουργείο Μεταφορών, όπως μείωση του ΦΠΑ για τα ηλεκτρικά... Τα κίνητρα για ηλεκτροκίνηση και αντιρρυπαντικά οχήματα

Κίνητρα για  την ανανέωση του στόλου των οχημάτων και την επέκταση της ηλεκτροκίνσης επεξεργάζεται το υπουργείο Μεταφορών, όπως μείωση του ΦΠΑ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα δίκυκλα και τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους ρύπους.

-«Έχουμε και ένα πλέγμα άλλων κινήτρων μέσα στο  υπουργικό νομοσχέδιο που θα βγει σε  διαβούλευση σε λίγες ημέρες, που έχει να κάνει με τις πολύ προωθημένες αποσβέσεις, την αύξηση του ποσοστού των αποσβέσεων για να γίνει πιο ελκυστική η επένδυση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον «Σκαι»

Τα τηλεοπτικά δίκτυα, με βάση ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Κώστα Ντελέζου στην  εφημερίδα «Τα Νέα» παρουσίασαν αναλυτικά ρεπορτάζ στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, τονίζοντας ότι το υπουργείο Μεταφορών επεξεργάζεται ένα σχέδιο ανανέωσης του στόλου των οχημάτων που κινείται στους δρόμους της Ελλάδος, προκειμένου να περάσουμε σε νέα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα.

Μέσα στο 2020, σύμφωνα με την ΕΡΤ,  η κυβέρνηση εξετάζει την μορφοποίηση μιας δέσμης μέτρων που θα πρασινίσουν κιόλας το φορολογικό σύστημα:

  • Μείωση δασμών για εισαγόμενα ΙΧ αυτοκίνητα προδιαγραφών euro 5 &euro 6. Μείωση τελών ταξινόμησης και μείωση φόρου χρήσης  και
  • Μείωση ή μηδενισμό τελών κυκλοφορίας, αλλά και μειωμένο ΦΠΑ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίτροχα και συγκεκριμένα από το 24%  που ισχύει να πέσει στο 13%.
  • Ειδικά για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνητης συνίσταται, εκτός από τη μείωση του ΦΠΑ,η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου φόρτισης των οχημάτων, ενώ  στο ίδιο πλαίσιο θα γίνει η προσπάθεια για την ανανέωση του στόλου των γερασμένων ταξί, αλλά και των αστικών λεωφορείων και των εταιρικών οχημάτων.

Σε όλη την Ευρώπη ο μέσος όρος των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι από τεσσάρων έως πέντε ετών, ενώ στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιος, άνω των δώδεκα ετών.12 με 14 ετών είναι ο μέσος όρους των οχημάτων που κυκλοφορούν στους  ελληνικούς δρόμους.

Πιο πέρα, το  ποσοστό των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην Ευρώπη αγγίζει το 7%,  ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο, συγκεκριμένα κάτω από 1%.

Κοινοτική οδηγία

Σε ρεπορτάζ του ΑΝΤ 1 ο δημοσιογράφος Ν. Ρογκάκος ανέφερε ότι η ανανέσωση του στόλου των οχημάτων με καθαρά οχήματα  είναι και κοινοτική οδηγία που η Ελλάδα είναι τελευταία χώρα που πρέπει να εφαρμόσει την οδηγία αυτή. Ο ίδιος σημείωσε ότι «έχουμε λοιπόν δύο πολύ μεγάλες κατηγορίες. Στα ηλεκτροκίνητα που θα δοθούν έτσι κι αλλιώς χρήματα για αυτό το σκοπό αλλά και για τα ποιοτικά μεταχειρισμένα. Πάμε να δούμε τι σκέφτεται, ποιες είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση. Να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 13 από 24%, να γίνουν υποδομές φόρτισης, να επιδοτούνται για αγορά ΙΧ και ταξί με μηδενικό φόρο ώστε να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και βεβαίως εκτός από αυτά θα πάμε στην αντικατάσταση των κρατικών οχημάτων. Σε ότι αφορά τα ποιοτικά μεταχειρισμένα εδώ έχουμε μείωση δασμών για euro 5 και euro 6 που έχουν λίγους ρύπους, οι αυστηροί έλεγχοι στην αγορά μεταχειρισμένων, το τρίτο σημείο είναι ότι θα υπάρχει και αύξηση δασμών για παλαιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα, σύντομα από τη νέα χρονιά».

Φοροκινητήρα

Με φοροκινητήρα σχεδιάζει να ενθαρρύνει το κυβερνητικό επιτελείο τους πολίτες να αντικαταστήσουν τα παλιά τους οχήματα με νέα τελευταίας τεχνολογίας μειωμένων η μηδενικών ρύπων αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του «Σκαί» και τονίστηκε ότι η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει δραματικά ο αριθμός των γερασμένα οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου δήλωσαν στην τηλεοπτική κάμερα:

-«Ο κόσμος όντως αναζητά κίνητρα, θα πάρα πολύ καλό αν βγει κάτι τέτοιο και να μπορεί ο κόσμος να αγοράσει αυτοκίνητα. Παίζουν ρόλο και τα τέλη»

-«Να γεμίσει η ελληνική αγορά πάλι αυτοκίνητα. Γιατί αυτή την στιγμή έχουμε μαζέψει όλα τα παλιά αυτοκίνητα. Ότι μείωση γίνεται καλή είναι για τα καινούργια αυτοκίνητα. Καλό είναι για να κινείται η αγορά».

Την κατάσταση αυτή  ευελπιστεί να αλλάξει η κυβέρνηση με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την απόσυρση  των ΙΧ παλαιά τεχνολογίας και την αντικατάσταση με νεότερα φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας