ecopress
Τα λάθη στις μονώσεις πληρώνονται ακριβά! Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι διαμαρτυρίες για αστοχία των υλικών μόνωσης, γεγονός που κάνει επιφυλακτικούς πολλούς από τους... Τα λάθη στις μονώσεις πληρώνονται ακριβά! – Οι λύσεις βέλτιστης θερμικής θωράκισης με το νέο «εξοικονομώ κατ’ οίκον» – Πως αντιμετωπίζεται η υγρασία, που ρημάζει τα σπίτια

Τα λάθη στις μονώσεις πληρώνονται ακριβά! Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι διαμαρτυρίες για αστοχία των υλικών μόνωσης, γεγονός που κάνει επιφυλακτικούς πολλούς από τους ιδιοκτήτες των οποίων τα σπίτια ρημάζουν από την υγρασία, αλλά δεν παίρνουν την απόφαση να τα θωρακίσουν.

Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»,  που μπαίνει σε τροχιά εφαρμογής προσφέρει ευκαιρίες και χρηματοδοτικές λύσεις, σε όλα τα προβλήματα που οφείλονται στην ελλιπή ή την ανύπαρκτη μόνωση  και απαξιώνουν τα σπίτια.

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress, με τίτλο  Το νέο “εξοικονομώ” με 11 απλά βήματα ,  που παρουσιάζει σε συνεργασία με το Δίκτυο Συμβούλων Μηχανικών την αποκωδικοποίηση των όρων, των κανόνων και των διαδικασιών  και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Παράλληλα το  ecopress με πληροφορίες τεχνικής τεκμηρίωσης αλλά και πολυετούς εμπειρίας από ειδικευμένη εταιρία,  που εδώ και σχεδόν μισό αιώνα ασχολείται στον τομέα των μονώσεων (Μονώσεις Γιαννάτος) παρουσιάζει ειδικό ρεπορτάζ, που φωτίζει ενόψει του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» , πως μπορεί να επιτευχθεί η βέλτιστη θερμική συμπεριφορά του κτιρίου και ποια είναι τα συνήθη λάθη στον τομέα των μονώσεων, που πρέπει να αποφευχθούν.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ»

Ειδικά για τις μονώσεις οι ενδιαφερόμενοι πρέπει  να γνωρίζουν ότι η αστοχία των υλικών μόνωσης δεν οφείλεται αποκλειστικά σε μη σωστή τοποθέτηση των μονωτικών υλικών, αλλά και σε λάθος επιλογή τους από το συνεργείο, που αναλαμβάνει την μόνωση.

 Τα λάθη στην επιλογή του υλικού όχι μόνο δεν επιτρέπουν να λυθεί το πρόβλημα του σπιτιού αλλά και το επιβαρύνουν.

Τα ακατάλληλα υλικά πρέπει να αποξηλωθούν για να αντικατασταθούν, συνεπώς ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με πρόσθετα έξοδα.

 

Συνήθη λάθη στη μόνωση

-Το πιο συχνό λάθος είναι η εφαρμογή στεγανοποιητικών υλικών σε προβλήματα θερμομόνωσης. Π.χ. φαίνονται μαυρίλες στο ταβάνι και αποφασίζουμε να επαλείψουμε την ταράτσα μας με ένα ελαστομερές.

Μέγα λάθος διότι αυτομάτως  κλείνουμε τους πόρους της ταράτσας, δεν αφήνουμε δίοδο να απομακρυνθούν οι υδρατμοί μέσα από το σπίτι οπότε το φαινόμενο με τους μύκητες όχι μόνο δεν εξαλείφεται αλλά και επιδεινώνεται.

Τις περισσότερες φορές το σπίτι μας «υποδεικνύει» τι υλικά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Όταν ο τεχνικός συναντά λοιπόν μαύρες κηλίδες σε ταβάνια η τοίχους σημαίνει ότι έχουν δημιουργηθεί μύκητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν τις τρίψουμε με χλωρίνη φεύγουν για να ξανάρθουν τον επόμενο χειμώνα.

Το φαινόμενο δηλώνει έλλειψη θερμομόνωσης στο σπίτι και πιο συγκεκριμένα στους τοίχους η στο ταβάνι που φάνηκαν οι μύκητες. Το είδος της μόνωσης, που πρέπει να επιλέξουμε σε αυτή την περίπτωση, είναι κάποια θερμομόνωση όπως πολυστερίνη ( διογκωμένη, εξιλασμένη, η γραφιτούχα) ή πολυουρεθάνη.

Εδώ χρειάζεται προσοχή διότι υπάρχει συντελεστής θερμοαγωγιμότητας που συγκρίνονται τα υλικά μεταξύ τους ( η πολυουρεθάνη έχει μακράν το καλύτερο συντελεστή) ενώ όσα από τα υλικά παράγονται σε φύλλα ( όλες οι πολυστερίνες) απαιτούν τον συνδυασμό τους με ταυτόχρονη στεγανοποίηση.

-Το δεύτερο σε συχνότητα πρόβλημα μόνωσης είναι οι κιτρινίλες στα ταβάνια και ο σαθρός σοβάς που στη χειρότερη περίπτωση έχει πέσει και φαίνονται τα σίδερα της πλάκας. Τότε η μόνωση που απαιτείται είναι ένα είδος στεγανοποίησης.

Ανάλογα με την επιφάνεια, αν είναι κάθετος τοίχος η ταράτσα μπορούμε να εφαρμόσουμε αλειφόμενα υλικά (ακρυλικά, ελαστομερή, πολυουρεθανικά με πιο γνωστό το HYPERDESMO), ασφαλτόπανα, η πολυουρεθάνη.

Η εφαρμογή γίνεται πάντα από την έξω μεριά του προβλήματος ( από την έξω μεριά του τοίχου ή από την πάνω μεριά της ταράτσας), αφού στόχος είναι να μην προλάβει το νερό να διεισδύσει στην επιφάνεια.

Οποιαδήποτε εφαρμογή από μέσα δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα αφού το νερό που έχει μπει ή θα πετάξει την στεγάνωση για να βγει ή θα βγει πιο πάνω ή κάτω από αυτήν. Πάντως σίγουρα δεν θα επιστρέψει πίσω.

-Πολύ σημαντικό στην στεγάνωση ταράτσας είναι να δοθούν οι σωστές κλίσεις στην επιφάνεια. Έχει παρατηρηθεί ότι οι σωστές ρύσεις στην ταράτσα μπορούν να σώσουν ακόμα και μια κακή η αποτυχημένη στεγανοποίηση.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το καλύτερο υλικό για να αποδώσει πρέπει να εφαρμοστεί και σωστά, με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή. Για αυτό και θέλει προσοχή και όταν εφαρμόζουμε ερασιτεχνικά κάποιο μονωτικό υλικό και όταν επιλέγουμε συνεργείο επαγγελματικό να συνεργαστούμε.

Βέλτιστη θερμική συμπεριφορά

Σίγουρα όλοι έχουμε παρατηρήσει σε κατοικίες κυρίως παλαιότερες, το φαινόμενο να «κρυώνει» γρήγορα το διαμέρισμα σε απότομες αλλαγές του καιρού το χειμώνα ή να «ζεσταίνεται» γρήγορα το καλοκαίρι. Αντίθετα, σε νεότερα διαμερίσματα το φαινόμενο αυτό είτε παρατηρείται με μεγαλύτερη χρονική καθυστέρηση, είτε και καθόλου.

Ο τρόπος να επιτευχθεί η βέλτιστη θερμική συμπεριφορά του κτιρίου, όπως τονίζει το  το Δίκτυο Συμβούλων Μηχανικών   είναι με την κατασκευή μεγάλης μάζας τοιχοποιίας δηλαδή διπλών δρομικών ή μπατικών οπτοπλινθοδομών, η οποίες προσφέρουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα. Κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται με την χρήση ελαφριών υλικών όπως γυψοσανίδων, τσιμεντοσανίδων και μεταλλικών πάνελ. Απαιτούνται  ολοκληρωμένες λύσεις μελέτης και εφαρμογής.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας