ecopress
Τo «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις άνοιξε για αιτήσεις με καθυστέρηση ενάμιση έτους από την προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος και δίνεται προθεσμία αιτήσεων μόλις 13... Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: ασφυκτική προθεσμία, προβλήματα στην πλατφόρμα

Τo «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις άνοιξε για αιτήσεις με καθυστέρηση ενάμιση έτους από την προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος και δίνεται προθεσμία αιτήσεων μόλις 13 ημερών. Αλλά και η πλατφόρμα των αιτήσεων άνοιξε από την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, χωρίς να είναι έτοιμη εμφανίζοντας στοιχεία που χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές στη φάση δοκιμαστικής λειτουργίας.

Τα θέματα για το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις δημοσιοποιεί  ό Σύλλογος Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων (ΣΜΜΙΔΕ) Νόμου Ξάνθης και ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να δώσει άμεσα λύσεις.

Ολόκληρη η επιστολή του ΣΜΜΙΔΕ Ν. Ξάνθης, που υπογράφουν  η πρόεδρος Αννέτα Τσελεπή Πολιτικός Μηχανικός και ο γενικός γραμματέας Μανόλης Μπλάντζας Πολιτικός Μηχανικός προς το ΥΠΕΝ με θέμα: «Εξοικονομώ Επιχειρώ – Προκήρυξη οδηγού και έναρξη αιτήσεων» έχει ως εξής:

 -«Μόλις χθες, ενάμιση (1,5) χρόνο μετά την πρώτη προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 1650/Β/11-3-2024, σύμφωνα με το οποίο προκηρύσσεται η δράση “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩ”. Σύμφωνα με την ενότητα 1.2 της πρόσκλησης, οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από σήμερα Τρίτη 12/3/2024 έως και την Κυριακή 31/3/2024, περιλαμβάνοντας, προς έκπληξη όλων, μόλις δεκατρείς (13) εργάσιμες ημέρες.

Ως τεχνικός κόσμος, αντιλαμβανόμαστε την εξέλιξη αυτή ως εμπαιγμό. Ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ο χρόνος εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων προκύπτει η απαίτηση Ενεργειακού Ελέγχου, εργασία που απαιτεί αρκετές εκατοντάδες εργατοώρες για τη διεκπεραίωσή της. Επίσης η εκπόνηση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για μεγάλα κτίρια γραφείων και επαγγελματικών χώρων είναι εργασία για την οποία απαιτούνται δεκάδες εργατοώρες. Εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα πως όσοι αποφάσισαν να καθοριστεί ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είτε πάσχουν συγχρόνως από άγνοια τεχνικών θεμάτων και απουσία τεχνικών συμβούλων είτε εξυπηρετούν σκοπιμότητες.

Σε όλα τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω των οποίων δημόσιο χρήμα διοχετεύτηκε στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που ανήκουν σε ιδιώτες προς όφελος του κοινωνικού συμφέροντος, στα οποία η υπαγωγή πραγματοποιήθηκε με χρονική προτεραιότητα και έως της εξάντλησης των κονδυλίων, και όχι με βαθμολογία, υπήρχε διάστημα προετοιμασίας από την έκδοση του οδηγού έως την έναρξη των αιτήσεων μεγαλύτερο ή ίσο των δεκαπέντε (15) ημερών.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι δύο (2) κύκλοι του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ” και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Απαιτούμε, λοιπόν, να δοθεί ικανός χρόνος προετοιμασίας στους/στις επαγγελματίες μηχανικούς, ενεργειακούς/κες επιθεωρητές/τριες ή/και ενεργειακούς ελεγκτές/ριες. να ενημερωθούν σχετικά με το πρόγραμμα χωρίς να «παγώσουν» τον επαγγελματικό τους προγραμματισμό και να προετοιμάσουν τους Φακέλους των επιχειρήσεων – πελατών τους. Δηλαδή απαιτούμε. με δεδομένο ότι το κριτήριο υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι η χρονική προτεραιότητα και ο οδηγός του προγράμματος δημοσιεύτηκε μόλις χθες. το σύστημα υποβολής αιτήσεων να ανοίξει το νωρίτερο στις 1/4/2024 και να μείνει ανοιχτό έως την εξάντληση του προϋπολογισμού έτσι ώστε να διαλυθούν και οι όποιες υπόνοιες ενδεχόμενου αθέμιτου ανταγωνισμού.

Προβλήματα στην πλατφόρμα

Τέλος, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΜΜΙΔΕ θεωρούμε προσβολή προς τους/τις επαγγελματίες μηχανικούς το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, σήμερα, 12 Μαρτίου 2024, ημέρα έναρξης υποβολής των αιτήσεων παρουσιάζει δημοσιευμένη την παραπάνω εικόνα. Δηλαδή όχι απλά δεν είναι έτοιμη προς υποβολή αλλά έχει δημοσιευμένα τα default κείμενα «Hello world»  και «Lorem ipsum»,  που χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές/ριες δοκιμαστικά».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας