Ανακοινώνεται επίσημα από τα υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας  και Ανάπτυξης  Επενδύσεων (ΥΠΕΝ- ΥΠΑΝΕΠ) το νέο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ»,  με αρχικό προϋπολογισμό  850 εκατ. ευρώ και ότι θα... Τα μεσαία εισοδήματα στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ»

Ανακοινώνεται επίσημα από τα υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας  και Ανάπτυξης  Επενδύσεων (ΥΠΕΝ- ΥΠΑΝΕΠ) το νέο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ»,  με αρχικό προϋπολογισμό  850 εκατ. ευρώ και ότι θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Το νέο πρόγραμμα, που έχει στο επίκεντρό του την ενεργειακή αυτονόμηση και αναβάθμιση των κατοικιών με «έξυπνες» παρεμβάσεις ανακοινώνεται το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Αυγούστου σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΕΝ.

Η παρουσίαση γίνεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη, την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα  Σδούκου, τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Γιώργο Στασινό και την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) κ. Αθηνά Χατζηπέτρου.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση των 850 εκατ ευρώ για την έναρξη του προγράμματος  θα προέλθει από πόρους του τρέχοντος και νέου ΕΣΠΑ καθώς και άλλα κοινοτικά κονδύλια που αναμένονται στο μέλλον, ώστε το πρόγραμμα –που είναι προσαρμοσμένο στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες των ελληνικών νοικοκυριών- να είναι διαρκώς ανοιχτό και να υπάρχει δυνατότητα για συνεχή υποβολή προτάσεων.

Μεσαία εισοδήματα

Στις αλλαγές που ανακοινώνει το ΥΠΕΝ  κυριότερη είναι ότι ανοίγει  η επιδότηση και για μεσαία εισοδήματα. Επίσης προβλέπεται να συμπεριληφθούν και οι φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στις νέες επιλέξιμες κατηγορίες παρεμβάσεων. Στις επιλέξιμες κατηγορίες εντάσσονται για πρώτη φορά έξυπνα συστήματα, και η εγκατάσταση εξελιγμένων συστημάτων  τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανοίγοντας το δρόμο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να γίνουν αυτοπαραγωγοί ενέργειας, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος αλλά και δημιουργώντας συνθήκες συρρίκνωσης της ενεργειακής φτώχειας.  Στο σχεδιασμό των νέων επιλέξιμων παρεμβάσεων φαίνεται να μπαίνει και η εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στις νέες ρυθμίσεις συμπεριλαμβάνεται και η διεύρυνση του ανώτατου εισοδηματικού ορίου, δημιουργώντας συνθήκες ένταξης και στα μεσαία εισοδήματα, δείτε εδώ στο ecopress

Κύμα επενδύσεων

Το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ» αποτελεί ένα νέο, μοντέρνο, φιλόδοξο και ολοκληρωμένο πλαίσιο ενίσχυσης της ενεργειακής εξοικονόμησης των κατοικιών, με διευρυμένες επιλέξιμες παρεμβάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, όπως μεταξύ άλλων έξυπνα συστήματα διαχείρισης (π.χ. έξυπνα συστήματα σκίασης, έξυπνοι θερμοστάτες κ.λπ.), υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ΑΠΕ (π.χ.φωτοβολταϊκάμε ενεργειακό συμψηφισμό).

Στόχος είναι η δημιουργία ενός κύματος επενδύσεων στα ελληνικά νοικοκυριά για την ποιοτική αναβάθμιση τουλάχιστον 60.000 κατοικιών ετησίως έως το 2030 το οποίο θα οδηγήσει στη ριζική ανανέωση του γερασμένου και ενεργοβόρου κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση σε κλάδους εγχώριας προστιθέμενης αξίας (κατασκευαστικός κλάδος, δομικά υλικά, θερμικά ηλιακά) και δημιουργώντας υψηλά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη προς τα ελληνικά νοικοκυριά. Επιδιώκεται, επιπροσθέτως, να σηματοδοτηθεί η μετάβαση σε πιο «έξυπνα» σπίτια, δηλαδή σε ενεργειακά αποδοτικά σπίτια με υψηλό βαθμό αυτονομίας, μέσα από τη χρήση καινοτόμων και ψηφιακών τεχνολογιών.

Η ενεργοποίηση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ για Έξυπνα Σπίτια» αποτελεί την πρώτη από μια σειρά σχεδιασμένων κυβερνητικών δράσεων στον τομέα ενεργειακής εξοικονόμησης, οι οποίες θα συμβάλουν στην άμεση αξιοποίηση και διοχέτευση στην πραγματική οικονομία του χρηματοδοτικού πακέτου της τάξης των 72 δις. ευρώ που διασφάλισε πρόσφατα η Ελληνική Κυβέρνηση

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας