ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Πράσινο φως για να ανοίξει η αγορά των πιστοποιήσεων από εξειδικευμένους οίκους ιδιωτών σε ξενοδοχειακές μονάδες δόθηκε μέσω των κυβερνητικών εξαγγελιών... Τα «μυστικά» της αγοράς πιστοποίησης τουριστικών επιχειρήσεων

Της Ντίνας Καράτζιου/

Πράσινο φως για να ανοίξει η αγορά των πιστοποιήσεων από εξειδικευμένους οίκους ιδιωτών σε ξενοδοχειακές μονάδες δόθηκε μέσω των κυβερνητικών εξαγγελιών για  την επανεκκίνηση του τουρισμού. 

Οι  νέες υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα,  που μπαίνουν στη μάχη της υγειονομικής θωράκισης των τουριστικών επιχειρήσεων, μέσω Οργανισμών  Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, ανοίγουν μία αγορά υπηρεσιών με δυνατότητες  αλλά και πολλούς αστερίσκους, όσον αφορά στις προσφερόμενες υπηρεσίες, τις μεθόδους και τις πρακτικές που θα ακολουθηθούν αλλά και το επίπεδο των αξιολογητών τους, που θα κληθούν να  αντιμετωπίσουν  σύνθετα και ευαίσθητα τεχνικά και λειτουργικά θέματα αξιολόγησης και πιστοποίησης των μονάδων.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού καλούνται να σταθμίσουν τις προσφερόμενες επιλογές σε μία διεθνοποιημένη  αγορά, όπως είναι αυτή του τουρισμού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εθνικών κατευθύνσεων και αυτές,  που θα καθαρίσουν οι προδιαγραφές και τα πρωτοκόλλα, που αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Τουρισμού τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, οι ίδιοι οι ξενοδόχοι, φαίνεται να αντιλαμβάνονται  ότι η πιστοποίηση από ανταγωνιστικό  πλεονέκτημα μετατρέπεται πλέον σε όρο επιβίωσης των μονάδων τους, στις συνθήκες της πανδημίας και δίνουν το μήνυμα ότι σε κάθε περίπτωση αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητα  τους, επιζητώντας  να εξασφαλίσουν συμμόρφωση των επιχειρήσεων τους με τα μέτρα κατά της πανδημίας και να περιορίσουν τους οικονομικούς και ασφαλιστικούς κινδύνους.

Εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, στο πλαίσιο της εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας του τουριστικού προϊόντος, και όσον αφορά τις υγειονομικές προδιαγραφές των ξενοδοχειακών μονάδων και των τουριστικών καταλυμάτων, αποφασίστηκαν τρία μέτρα πολλαπλών δράσεων.

Α. Εντατικοί έλεγχοι υγειονομικής νομιμότητας από κλιμάκια του Υπουργείου Τουρισμού.

Β. Ειδικό Σήμα «Health First» σε όλους τους τουριστικούς παρόχους

Γ. Δυνατότητα πιστοποίησης από τρίτους -ιδιωτικό φορέα

Προετοιμασίες

Παράγοντες της αγοράς με πολυετή παρουσία στο χώρο, που εφαρμόζουν αξιόπιστες υπηρεσίες στο χώρο της πιστοποίησης, αναφέρουν ότι ζυμώσεις και προετοιμασίες προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος εδώ και περίπου ένα μήνα. Γεγονός, που επιβεβαιώνεται και από επίσημη ανακοίνωση της  Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης «HellasCert», στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι, «θα εκπονήσει μέχρι τις 8 Μαΐου τα σχέδια πρωτοκόλλων λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων, που θα παραδώσει στην κυβέρνηση ο ΣΕΤΕ»

Διαβαθμίσεις ποιότητας στις πιστοποιήσεις

Οι ίδιοι παράγοντες, με εμπειρία στην αγορά πιστοποίησης, καταγράφουν ότι το ζήτημα που μόλις τώρα ξεκινάει, επιφυλάσσει για τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, μία πολυεπίπεδη αναζήτηση, όσον αφορά τις επιλογές τους, ώστε να διαλέξουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, που πραγματικά θα θωρακίσουν τις επιχειρήσεις τους, έναντι στο ενδεχόμενο εισροής ή  διασποράς του ιού, ούτως ώστε να αποσοβήσουν τον κίνδυνο απαιτήσεων για αποζημιώσεις από πελάτες. Μάλιστα εξηγούν, ότι  εξαιτίας των διαφορετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών που ενυπάρχουν και παρέχονται από διάφορες εταιρείες πιστοποίησης, δημιουργούνται διαβαθμίσεις ποιότητας υπηρεσιών.

Report  ολοκληρωμένης επιθεώρησης με βάση διεθνή και εσωτερικά υγειονομικά πρωτόκολλα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις επόμενες ημέρες θα βγουν στο αέρα διάφορα πακέτα πιστοποιητικών υπηρεσιών  για την πρόνοια της πρόληψης της εισροής, της εξάπλωσης της νόσου του κορωναϊού, στις εγκαταστάσεις των τουριστικών επιχειρήσεων. Στις διαβαθμίσεις της ποιοτικών χαρακτηριστικών, βρίσκεται κατά τους γνωρίζοντες και η λύση για την όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική υγειονομική θωράκιση των ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων.

– «Η επιλογή μίας ολοκληρωμένης επιθεώρησης,  με ουσιαστική δουλειά ελέγχου στις επιχειρήσεις, που θα καλύπτει όλα τα θέματα συμμόρφωσης, όπως μεταξύ αυτών ο κλιματισμός και γενικότερα ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός,  χωροταξικές αλλαγές, απολυμάνσεις, πισίνες, αλλά και τα τρόφιμα και η επάρκεια του προσωπικού, ακόμη και εάν οδηγεί σε παρατηρήσεις και αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι δεδομένο, ότι θα αποτελέσει στήριγμα για τον επιχειρηματία που θα το κάνει. Σε αντίθεση με εκείνον που θα επιλέξει έναν οργανισμό που δεν έχει τέτοια εμπειρία τεχνογνωσίας σε συνδυασμό με μη εξειδικευμένο προσωπικό» », αναφέρουν οι γνωρίζοντες.

Καλά ενημερωμένες πηγές της συγκεκριμένης αγοράς, αναφέρουν επίσης ότι αξιόπιστες πιστοποιήσεις είναι αυτές που λαμβάνουν υπόψη τους  τις υγειονομικές προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τις υγειονομικές συντεταγμένες της Ε.Ε,  τις εθνικές κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ, αφήνοντας περιθώρια και στους ίδιους τους επιχειρηματίες να συμπεριλάβουν πρόσθετες ενέργειες για τις επιχειρήσεις τους. Πιστοποιήσεις που θα καταλήγουν σε μια τελική έκθεση, με τη μορφή report με ενδείξεις «πράσινου, κίτρινου και κόκκινου», που κατά περίπτωση θα εγγυάται την εφαρμογή των μέτρων ή θα αναδεικνύει το είδος και το πλήθος των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, ως μία ουσιαστική και δυναμική θωράκιση της επιχείρησης.

Παράλληλα είναι πιθανόν να δημιουργηθεί μία «βιομηχανία» εύκολων και γρήγορων πιστοποιήσεων, που θα καταλήγει στην απονομή και ενός σήματος, το οποίο όμως δύσκολα θα μπορέσει να αποτελέσει πραγματική «ασπίδα»  υγειονομικής θωράκισης της επιχείρησης  και προφύλαξης του επιχειρηματία από τον κίνδυνο τυχόν χρηματικών αξιώσεων, από πελάτη,  που θα νοσήσει στον επαγγελματικό του χώρο.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας