ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Η επαναφορά της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων που ίσχυσε για πολλούς κλάδους κατά το πρώτο lockdown και φέρνει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης... Τα νέα μέτρα για τη μείωση των ενοικίων

Της Ντίνας Καράτζιου/

Η επαναφορά της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων που ίσχυσε για πολλούς κλάδους κατά το πρώτο lockdown και φέρνει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης μαζί με  την προαιρετική μείωση των ενοικίων, προκαλεί αντιδράσεις από πλευράς ιδιοκτητών.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν για τα μισθώματα, διαμορφώνονται ως εξής:

-Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά ακίνητά τους.

-Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας καταβάλλουν το ενοίκιο Νοεμβρίου κύριας κατοικίας τους κατά 40% μειωμένο.

-Οι γονείς που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και τα τέκνα τους σπουδάζουν σε άλλη πόλη του εσωτερικού καταβάλλουν μειωμένο το ενοίκιο Νοεμβρίου κατά 40%.

-Για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε περιφέρεια που τίθενται σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης (πράσινο και κίτρινο) και περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ της διευρυμένης λίστας Απριλίου, ισχύει η προαιρετική μείωση του ενοικίου κατά τουλάχιστον 30%. Για να ισχύσει η προαιρετική μείωση του ενοικίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή και να καταβληθεί στον πρώτο το νέο μειωμένο μίσθωμα.

-Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υφίστανται μείωση του εισοδήματός τους λόγω του υποχρεωτικού ή κατόπιν συμφωνίας “κουρέματος” του ενοικίου λαμβάνουν αποζημίωση από το κράτος το 30% της απώλειας. Η αποζημίωση λαμβάνει τη μορφή πίστωσης φόρου που συμψηφίζεται με νέες φορολογικές υποχρεώσεις, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων.

ΠΟΜΙΔΑ: χωρίς μέτρα για την προστασία των ιδιοκτήτων

Η επαναφορά των αναγκαστικών μειώσεων ενοικίων, βρίσκει αντίθετη την ΠΟΜΙΔΑ που απέστειλε προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιστολή διαμαρτυρίας. Ειδικότερα, η επιστολή απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη, τον αν. υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο. Στην επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στ. Παραδιά και τον γενικό γραμματέα κ. Τάσο Βάππα, αναφέρονται τα εξής:

-«Αξιότιμε κοι Υπουργοί, στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοιού στη χώρα μας, ανακοινώσατε ότι οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο “Αυξημένου Κινδύνου” για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη τεράστια “διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου”, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα, καθώς και οι εργαζόμενοί τους στα μισθώματα κύριας και φοιτητικής κατοικίας. Στη λίστα αυτή τον Απρίλιο είχαν συμπεριληφθεί όχι μόνον οι επιχειρήσεις που έκλεισαν τότε υποχρεωτικά (εστίαση, θεάματα, γυμναστήρια κλπ.) αλλά και όλες οι εκατοντάδες δραστηριότητες εμπορίας και υπηρεσιών λόγω των γενικών περιορισμών κυκλοφορίας (με SMS κλπ.).

Σήμερα όμως οι επιχειρήσεις αυτές θα παραμείνουν σε κανονική λειτουργεία!!!  Ποιος ο λόγος συνεπώς της επέκτασης της μείωσης ενοικίων και σε αυτές; Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, το μόνο  θετικό μέτρο είναι ο μελλοντικός συμψηφισμός του 30% της απώλειας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Καμιά άμεση επιδότηση, όπως θα ήταν το σωστό, ή μείωση υποχρεώσεων, διευκόλυνση, ρύθμιση ή οποιοδήποτε άλλο άμεσο ανακουφιστικό μέτρο, όπως τα τόσα άλλα που προβλέπονται για τόσες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων !!! Γιατί; Η δυνατότητα προαιρετικής μείωσης ενοικίου θα εξακολουθήσει να ισχύει για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιοχές επιπέδου “Επιτήρησης” (πράσινο και κίτρινο), σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ.

Επί της ευχέρειας αυτής την οποία εμείς προτείναμε και εσείς ορθά νομοθετήσατε για το τελευταίο τετράμηνο, έχετε τεράστια ευθύνη για την έλλειψη γενικευμένης ανταπόκρισης γιατί, όπως ήδη δημόσια σας ενημερώσαμε, αυτή οφείλεται:
Πρώτον στην αποσπασματικότητα (κυριολεκτικά «μαρτύριο της σταγόνας», μήνα-μήνα για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) των μέχρι τώρα υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν για ποιες κατηγορίες μισθώσεων θα ισχύσουν οι συμψηφιστικές επιστροφές φόρου, αντί να αφορούν ολόκληρο το νομοθετημένο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.
Δεύτερον στη μη ολοκλήρωση της ανάρτησης των επιστροφών φόρου COVID ακόμη και του πρώτου τετραμήνου Μαρτίου-Ιουνίου, μέχρι σήμερα που τελειώνει η προθεσμία του ΕΝΦΙΑ.
Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα γιατί με όσα ανακοινώσατε, εξαντλήσατε για μια φορά ακόμη όλη τη σκληρότητα των μέτρων σας σε βάρος των εκμισθωτών ακινήτων της Αττικής και άλλων περιφερειών χαρακτηρισμένων ως “πορτοκαλί”  ή “κόκκινων”, ακόμη και για επιχειρήσεις εν πλήρει λειτουργεία, χωρίς και θετικά μέτρα υπέρ των ιδιοκτητών ακινήτων!
Γι΄αυτό και σας καλούμε να αντιμετωπίσετε άμεσα τα προβλήματα αυτά που έχουν δημιουργήσει δικαιολογημένη αγανάκτηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την άνιση και άδικη αυτή σε βάρος τους μεταχείριση, αλλά και σύγχυση και δυσπιστία στο να προβούν σε συμφωνίες μείωσης μισθωμάτων, παρότι θα το επιθυμούσαν».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας