ecopress
Τα ζητήματα του ενεργειακού κόστους, της φορολογίας, του μη μισθολογικού κόστους, της αδειοδότησης και της χρηματοδότησης της εγχώριας μεταποίησης φαίνεται ακόμα να επηρεάζουν αρνητικά... Τα πέντε «αγκάθια» για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας

Τα ζητήματα του ενεργειακού κόστους, της φορολογίας, του μη μισθολογικού κόστους, της αδειοδότησης και της χρηματοδότησης της εγχώριας μεταποίησης φαίνεται ακόμα να επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας μεταποίησης και αποτελούν σημαντικά εμπόδια έτσι ώστε να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της και να το διευρύνει.

Αυτή η διαπίστωση αναδείχθηκε  στην εκδήλωση,  που διοργάνωσαν από κοινού η Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), στην διάρκεια ντης οποίας συζητήθηκαν  οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία και οι κατευθύνσεις για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητά της.

Στην εκδήλωση με τίτλο: “Ευκαιρίες και προκλήσεις για την ελληνική βιομηχανία στην εποχή του Industry 4.0” , κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Christoph Roser ο οποίος μίλησε για την ιστορική εξέλιξη της βιομηχανίας και τις σημαντικότερες προκλήσεις για το μέλλον.

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή και η ελληνική βιομηχανία μίλησαν ο Gwenolé Cozigou, διευθυντής Industrial Transformation and Advanced Value Chains της DG Grow – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τέα Αντωνίου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ANTOPACK, ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Καλογήρου, η ‘Αννυ Ποδηµατά, σύμβουλος Ευρωπαϊκών θεμάτων της Ελληνικής Παραγωγής και ο Δηµήτρης Χανής, διευθύνων σύµβουλος του Οµίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, µέλος της LafargeHolcim.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, η εγχώρια μεταποίηση ανακάμπτει σταθερά τα τελευταία χρόνια, ταχύτερα από το σύνολο της οικονομίας, μετά από την οξεία και παρατεταμένη κρίση. Το συνολικό αποτύπωμα και η πολλαπλασιαστική επίδραση της βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία παραμένει ισχυρή, ωστόσο είναι κρίσιμη για το μέλλον της χώρας η περαιτέρω ενίσχυσή της. Η ενίσχυση της βιομηχανίας θα έχει πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία με αύξηση απασχόλησης, αύξηση επενδύσεων και κυρίως την ενίσχυση της παραγωγικότητας της εργασίας, στοιχείο εξαιρετικά κρίσιμο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Τα ζητήματα του ενεργειακού κόστους, της φορολογίας, του μη μισθολογικού κόστους, της αδειοδότησης και της χρηματοδότησης της εγχώριας μεταποίησης φαίνεται ακόμα να επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας μεταποίησης και αποτελούν σημαντικά εμπόδια έτσι ώστε να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της και να το διευρύνει.

Με δεδομένο το ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τις αντίστοιχες πολιτικές που εμφανίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της μεταποίησης στις διεθνείς αγορές, απαιτεί σε εθνικό επίπεδο περισσότερο στοχευμένες πολιτικές και διαθρωτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο δημόσιων, αλλά και επιχειρηματικών πολιτικών στη χώρα μας που να αμβλύνουν τα εμπόδια που αυτή αντιμετωπίζει.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Σοφία Δήµτσα. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιομηχανίας – EU INDUSTRY 2019».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας