Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την υπαγωγή κτιρίων με βαριές αυθαιρεσίες καταγράφονται λεπτομερώς από τον ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, αναδεικνύοντας ότι αφορά μία μεγάλη κατηγορία ακινήτων, η νομιμοποίηση των οποίων απαιτεί σύνθετες διαδικασίες από τους μηχανικούς που ασχολούνται με το αντικείμενο της αυθαίρετης δόμησης, αντικρούοντας έτσι τη θέση του ΥΠΕΝ που χαρακτήρισε απλή τη διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την υπαγωγή κτιρίων με βαριές αυθαιρεσίες καταγράφονται λεπτομερώς από τον ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ως απάντηση στην απόφαση του ΥΠΕΝ βάσει της οποίας η 30η Σεπτεμβρίου αποτελεί τελεσίδικα την καταλυτική ημερομηνία για την υπαγωγή αυθαιρέτων Κατηγορίας 5. Στην ανακοίνωση του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών/Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ κ. Δημήτρη Ξυνομηλάκη αναδεικνύεται, ότι τα κτίρια με βαριές αυθαιρεσίες αφορά μία μεγάλη κατηγορία ακινήτων, η νομιμοποίηση των οποίων απαιτεί σύνθετες διαδικασίες από τους μηχανικούς που ασχολούνται με το αντικείμενο της αυθαίρετης δόμησης, αντικρούοντας έτσι τη θέση του ΥΠΕΝ που χαρακτήρισε απλή τη διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση, καθώς όπως αναφέρει, «η υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απλή και γίνεται με αίτηση του μηχανικού στο πληροφοριακό σύστημα και εν συνεχεία καταβολή του σχετικού παραβόλου». Επί τούτου, ο ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ αντιτείνει, ότι «η σωστή καταγραφή των αυθαιρεσιών είναι προϋπόθεση προκειμένου να εκδοθεί το σωστό παράβολο».
Οι κατηγορίες ακινήτων με βαριές αυθαιρεσίες
Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται: ότι τα κτίρια που χαρακτηρίζονται ως κτίρια με βαριές αυθαιρεσίες αποτελούν μία μεγάλη κατηγορία κατασκευών, που δεν είναι απαραίτητα μεγάλα κτίρια και για τον λόγο αυτό καλό είναι να αναφερθούν κάποιες περιπτώσεις.
Μία κατασκευή που είχε δηλωθεί με τον Ν.1337/83 (νόμος Τρίτση) και είτε δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία, είτε διαπιστώνεται σήμερα απόκλιση από τα δηλωθέντα, αυτόματα χαρακτηρίζεται ως αυθαίρετο και εντάσσεται στην κατηγορία αυτή.
Οι κατασκευές στο κοινόχρηστο δώμα των κτιρίων.
Τα περισσότερα κτίρια σε περιοχές εκτός σχεδίου.
Η επέκταση εντός του προκηπίου έστω και 10-15 εκ.
Πολλές από αυτές τις υπερβάσεις δεν μπορούν να διαπιστωθούν και να εκτιμηθούν εύκολα με μία οπτική παρατήρηση.
Τα βήματα για να δηλωθούν τα αυθαίρετα μεγάλης κατηγορίας
Σύμφωνα πάντα με το ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ , αν θελήσουμε να περιγράψουμε μία διαδικασία για να δηλωθεί ένα αυθαίρετο, σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει:
- Συγκέντρωση στοιχείων, όπως δικαιοπραξίες που αφορούν το ακίνητο.
- Προσεκτική ανάγνωση για την κατανόηση των δικαιωμάτων και της κυριότητας.
- Αεροφωτογραφία ή άλλο.
- Έρευνα για ανεύρεση στοιχείων από τα αρχεία της Υπηρεσίας Δόμησης ή/και από αρχεία συμβολαιογράφων (γιατί μπορεί να μην βρίσκονται στα αρχεία της Πολεοδομίας).
- Έλεγχο όρων δόμησης και λοιπών στοιχείων από το Τοπογραφικό Τμήμα της ΥΔΟΜ.
- Έλεγχος περί του εντοπισμού του ακινήτου, ώστε να μην εμπίπτει σε περιοχή που δεν επιτρέπεται η τακτοποίηση (σε δημόσιο κτήμα, σε δάσος, σε δασική ή αναδασωτέα έκταση, στον αιγιαλό και στον παλαιό αιγιαλό, σε αρχαιολογικό χώρο Ζώνης Α σε ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κλπ).
- Έλεγχος του πως αυτό απεικονίζεται στο Κτηματολόγιο.
Η αυτοψία
Για το θέμα των αυτοψιών, ο ΣΑΔΣΑ ΠΕΑ αναφέρει: Αφού λοιπόν βρει κανείς όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα ακολουθεί η αυτοψία. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται η χρήση τοπογραφικών οργάνων, όχι βέβαια ένα κινητό, όπως είχε κάποτε αναφερθεί στην Ελληνική Βουλή για τον τρόπο σύνταξης των τοπογραφικών.Στη συνέχεια και μετά από την αντιπαραβολή των στοιχείων με τα δεδομένα της αυτοψίας και των μετρήσεων, διαπιστώνονται οι διαφορές, υπολογίζονται ποσοστιαία οι αποκλίσεις από τα προκαθορισμένα στοιχεία του ελέγχου, υπολογίζονται τα ποσοστά υπερβάσης σύμφωνα με το φύλλο καταγραφής και προσδιορίζεται το πρόστιμο.
Ελέγχουμε από τα φορολογικά στοιχεία αν είναι κύρια και μοναδική κατοικία.
Συντάσσονται οι απαιτούμενες δηλώσεις και αναθέσεις και δίνονται στον ιδιοκτήτη για θεώρηση με γνήσιο υπογραφής.
Η σωστή καταγραφή των αυθαιρεσιών είναι προϋπόθεση προκειμένου να εκδοθεί το σωστό παράβολο.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τακτοποίηση αυθαιρέτων κατηγορίας 5
- ΥΠΕΝ για μεγάλα αυθαίρετα: από τις εξαιρέσεις σε οριζόντια τακτοποίηση
- ΥΠΕΝ: νομοθετείται τακτοποίηση και οριστική νομιμοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων
- Αυθαίρετα: απόφαση για υπαγωγές κατασκευών και χρήσεων σε διατηρητέα
- Αυθαίρετα: τι θα γίνει με τις υπαγωγές, που λήγουν στο τέλος του έτους
- ΥΠΕΝ: παράταση για τα δικαιολογητικά υπαγωγής αυθαιρέτων