ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής πρότασης για την αξιοποίηση των 32 δισ. από το Tαμείο Ανάκαμψης, βρίσκεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ... Ταμείο Ανάκαμψης: κλείδωσε με προτεραιότητα το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Της Ντίνας Καράτζιου/

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής πρότασης για την αξιοποίηση των 32 δισ. από το Tαμείο Ανάκαμψης, βρίσκεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ & Αυτονομώ», με διευρυμένα κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας σε κατοικίες και επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα.

 

Κλείδωσε με προτεραιότητα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ –Αυτονομώ», βρισκόμενο στην κορυφή της λίστας των 13 βασικών αξόνων του ελληνικού σχεδίου για το Tαμείο Ανάκαμψης, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από το υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).

Τον τόνο προς αυτή την κατεύθυνση, έδωσε νωρίτερα και ο υπουργός ΠΕ.Ν κ. Κ. Σκρέκας, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε, ότι με τον νέο κύκλο του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» δημιουργείται η δυναμική για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, έργα που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «πρωταρχικός σκοπός του νέου προγράμματος, που θα ανακοινωθεί έως τα τέλη του καλοκαιριού, είναι να πιάσουν τα χρήματα τόπο μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιριακού αποθέματος, αλλά και το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά». Ανέφερε ακόμη, ότι  «οι πόροι του νέου προγράμματος θα διατεθούν με απόλυτα στοχευμένο τρόπο στα κτίρια με μεγαλύτερη ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία κατασκευής του κτιρίου, το ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης και αναβάθμισης που επιτυγχάνεται, καθώς και τις γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή όπου βρίσκεται το υπό ένταξη στο πρόγραμμα ακίνητο.

Τα βασικά σημεία του ελληνικού σχεδίου στο Ecofin

Στις βασικές γραμμές του Ελληνικού Σχεδίου που αφορούν την αξιοποίηση των οικονομικών πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης ύψους 32 σε δάνεια και επιχορηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο Ecofin από τον κ.Σταϊκούρα, αποτυπώνονται οι 13 κομβικές -τομεακές μεταρρυθμίσεις μέσα από τις οποίες διέρχονται μία σειρά επενδυτικών σχεδίων και έργων, εναρμονισμένα με τις επιταγές της πράσινης συμφωνίας (ψηφιακή – πράσινη μετάβαση) και τις νέες αναγκαιότητες που δημιούργησε η πανδημική κρίση. Ειδικότερα, οι  13 άξονες του σχεδίου συνίστανται στα εξής:

 • Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας)
 • Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης
 • Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα
 • Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών
 • Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβέρνησης και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συναλλασσόμενων (CRM) με τη Γενική Κυβέρνηση
 • Πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on-line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα
 • Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων
 • Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ, “έξυπνες” βιομηχανικές επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία/έρευνα και ανάπτυξη)
 • Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.)
 • Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης
 • Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες)
 • Επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία, διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων φροντίδας παιδιών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιριών. Πρόσθετες αντίστοιχες επενδύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα
 • Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας