ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Το νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ», τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, όπως επίσης προγράμματα αναδάσωσης και  αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές από το... Ταμείο Ανάκαμψης: προχρηματοδότηση για νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ» και ΤΠΣ

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Το νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ», τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, όπως επίσης προγράμματα αναδάσωσης και  αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές από το Φεβρουάριο εξασφαλίζουν προχρηματοδότηση από το  Ταμείο Ανάκαμψης και μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την Παρασκευή  22 Ιανουαρίου 2020 στη Βουλή αναφέροντας ότι «ορισμένα επενδυτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που έχουν ισχυρή πιθανότητα να υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου, ξεκινούν πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, με ένταξή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

Απαντώντας σε Επίκαιρη Επερώτηση,  που κατέθεσαν η Πρόεδρος κυρία Φώφη Γεννηματά και 21 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής για την οικονομία ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «προβλέπεται άμεση αξιοποίηση, μέσα στο 2021, κονδυλίων ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με σημαντική προχρηματοδότηση».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «στα έργα και στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ », που θα προχωρήσει άμεσα, τα 200 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης, προγράμματα αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές, δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση, πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της ΑΑΔΕ κ.ά» τονίζοντας ότι «να σημειωθεί ότι στον κανονισμό του Ταμείου προβλέπεται ότι μπορούν να περιληφθούν έργα, προγράμματα και επενδύσεις από τον Φεβρουάριο του 2020».

«Εξοικονομώ Αυτονομώ»

Όπως έγραψε δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress ετοιμάζονται ριζικές αλλαγές και  μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ», θα ανασχεδιαστεί από «μηδενική βάση». Παράλληλα επισημαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θέτει στις προτεραιότητες και την προσοχή της, να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και όπως έχει εξαγγελθεί, το νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ», να προκηρυχθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

ΤΠΣ

Στο μεταξύ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με την προχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης σε πρώτη φάση από την άνοιξη  θα προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμών για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στο 18% των δημοτικών ενοτήτων της χώρας. Προβλέπεται επίσης προκήρυξη νέων διαγωνισμών ανά εξάμηνο, ώστε μέχρι το τέλος της δεκαετίας να καλυφθεί με χρήσεις γης το σύνολο του ελληνικού χώρου, από το μόλις 20% που βρίσκεται η κάλυψη σήμερα. Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προβλέπει πως θα προκηρύσσονται διαγωνισμοί που θα αφορούν 80 μελέτες ανά εξάμηνο ώστε να μπορέσει η αγορά να ανταποκριθεί. Το σχέδιο για την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) είναι συνολικής δαπάνης ύψους 350 εκατ. ευρώ και είναι από τα πρώτα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Από πέρυσι την άνοιξη το ΥΠΕΝ  έχει ανακοινώσει την προκήρυξη των διαγωνισμών για την εκπόνηση των 200 πρώτων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων από τα περίπου 1.100 που θα χρειαστούν ώστε να καλυφθεί ολόκληρη η χώρα.

Οι πυλώνες χρηματοδότησης 

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη στη Βουλή ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, και τελικά μέχρι σήμερα ανάμεσα στα 16 κράτη-μέλη, που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα αναλυτικό και ώριμο, πρώτο, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Σχέδιο το οποίο έχει διττό στόχο: αφενός, να αποτελέσει στέρεα βάση για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα, και αφετέρου, να αναπροσανατολίσει την ελληνική οικονομία σε ένα νέο, σύγχρονο, εξωστρεφές, κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τις επενδύσεις και την κοινωνική συνοχή.

Όπως είπε ο κ Σταϊκούρας τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις οι οποίες: αφενός ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζοντας διαρθρωτικές αδυναμίες και ενισχύοντας αναπτυξιακές δυνατότητές της, και αφετέρου αντανακλούν κομβικές ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, το Σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες:

-Πράσινη μετάβαση, με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις όπως είναι ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης κτιρίων του Δημοσίου Τομέα, επιχειρήσεων και ιδιωτών, η απολιγνιτοποίηση, η ενεργειακή διασύνδεση των νησιών, που θα διευρύνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα μειώσει το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κ.ά.

-Ψηφιακή μετάβαση, με την υλοποίηση εμβληματικών έργων και επενδύσεων, όπως είναι η ανάπτυξη δικτύου 5G στο σύνολο των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή, με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που, μεταξύ άλλων, θα βελτιώσουν το δυναμικό του συστήματος υγείας και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια, θα ενισχύσουν την έρευνα και την καινοτομία, θα καλλιεργήσουν δεξιότητες και θα ενδυναμώσουν την κοινωνική συνοχή.

-Ιδιωτικές επενδύσεις, με έργα υποδομών υψηλού επιπέδου, όπως επενδύσεις σε άξονες του Διευρωπαϊκού οδικού Δικτύου και με την εισαγωγή και επέκταση ψηφιακών εργαλείων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όπως είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών ανά την επικράτεια με την ΑΑΔΕ.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι η «η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης θα συντάξει σχετική έκθεση για τη διαβούλευση, που θα αξιοποιηθεί τόσο στη σύνταξη του τελικού σχεδίου, όσο και στη συνέχιση του σχετικού δημόσιου διαλόγου».

ΚΙΝΑΛ

Το ΚΙΝΑΛ με την Επερώτηση του υποστηρίξε ότι η κυβέρνηση επέδειξε αδυναμία ή έλλειψη βούλησης να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βέλτιστης αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, οι οποίοι θα συμβάλουν στην ανάκαμψη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Επίσης ότι η κυβέρνηση επέδειξε έλλειψη βούλησης να θέσει το Εθνικό Σχέδιο σε διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και πολίτες, και γόνιμης συζήτησης και έγκρισης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, πριν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας