ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΝΕΦΩΝ
ΚΑΙΡΟΣ & ΚΛΙΜΑΠεριβάλλον 21 Σεπτεμβρίου 2023 Αργύρης
Οι επιστήμονες είχαν ταξινομήσει τα νέφη, ήδη από τις αρχές του 19ου αιωνα, αποδίδοντας τους ειδικές ονομασίες με σκοπό ιη διευκόλυνση των παρατηρήσεών τους.
Ένας Λονδρέζος φαρμακοποιός, ο Λιουκ Χάουαρντ (1772-1864). οε μια δημοσίευσή του, το 1803, με τίτλο «Μεταβολές των Νεφών», έκανε την πρώτη προσπάθεια συστηματικής ταξινόμησής τους. Σήμερα, η ονοματολογία των 10 βασικών τύπων νεφών περιγράφει χονδρικά τα βασικά χαρακτηριστικά τους (εμφάνιση και ύψος).
Θύσανοι πάνω από υψιστρώματα: Οι ακτίνες του Ήλιου που δύει ανακλώνται στους θυσάνους και τα υψιστρώματο με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι λεπτοί θύσανοι των ανώτερων στρωμάτων περιέχουν παγοκρυστάλλους, ενώ τα πυκνότερα, μέσου ύφους νέφη υψισωρειτών περιέχουν υδροσταγονίδια.
Ελαφρύ σαν πούπουλο: Η ινώδης μορφή των θυσάνων υποδηλώνει την παρουσία παγοκρυστάλλων, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί από δυνατούς ανέμους της ανώτερης τροπόσφαιρας, σχηματίζοντας λευκά νέφη που εκτείνονται στον ουρανό. Τα νέφη αυτά συναντώνται συνήθως σε ύψος περίπου 9 χλμ.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΕΦΩΝ: ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ
Υψηλό (Alto): Αντίθετα απ’ o,τι υποδηλώνει η ονομασία του, στη μετεωρολογία ο όρος χαρακτηρίζει νέφη μέσου ύψους.
θύσανος (Cirrus): Ο όρος σημαίνει «τούφα» και χρησιμοποιείται γιο υψηλά νέφη.
Σωρείτης (Cumulus): Σημαίνει «σωρός» και προσδιορίζει νέφη με μεγάλο ύψος.
Μελανίας (Nimbus): Προσδιορίζει σκουρόχρωμα βροχοφόρα νέφη.
Στρώμα (Stratus): Χαρακτηρίζει χαμηλά νέφη· επίσης, χρησιμοποιείται ως συνθετικό για τύπους νεφών με στρωματόμορφα εμφάνιση.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΕΦΩΝ: ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ
Θυσανωοτρώματα (Cirrostratus): Συνδυασμός θυσάνων και στρωμάτων. Τα θυσανοστρώματα αναγνωρίζονται συνήθως από ένα διάφανο, λεπτό πέπλο παγοκρυστάλλων και σχηματίζονται σε μεγάλο ύψος.
Θυσανοσωρείτες (Cirrocumulus): Συνδυασμ;ow θυσάνων και σωρειτών. Πρόκειται για υψηλά νέφη παγοκρυστάλλων, που συνιστούν ένα στρώμα μικρών τολυπών και ρυτίδων.
Υψιστρώματα (Altostratus): Στρωματόμορφα νέφη μέσου ύψους. Τα υψιστρώματα συνίστανται κυρίως από υδροοταγονίδια και εμφανίζονται ως ένα ομοιογενές λευκό ή γκριζωπό στρώμα.
Υψισωρείτες (Altocumulus): Νέφη μέσου ύψους, που παρουσιάζουν κάποια κατακόρυφη ανάπτυξη, όπως καταδεικνύεται οπό το δεύτερο συνθετικό («cumulus»). Οι υψισωρείτες γενικά έχουν στρωματώδη μορφή, αλλά περιέχουν συνήθως άσπρες ή γκριζωπές τολύπες ή κυματισμούς.
Στρωματοσωρείτες (Stratocumulus): Χαμηλά στρωματόμορφα επίπεδα νέφη, ;opvw φαίνεται και από το πρόθεμα «strato», αλλά με κάποια κατακόρυφη ανάπτυξη (συνθετικό «cumulus»). Οι στρωματοσωρείτες συνίστανται οπό ένα στρώμα από κυλινδρικές μάζες ή ενωμένες τολύπες.
Σωρειτομελανίες (Cumulonimbus): Νέφη σημαντικής κατακόρυφης ανάπτυξης, όπως δηλώνει το «cumulo», που φέρνουν βροχή (συνθετικό «nimbus»). Αυτά τα πυκνά νέφη εκτείνονται συνήθως μέχρι την τροπόσφαιρα και έχουν τολυποειδή μορφή στο κάτω μέρος και μια χαρακτηριστικά ομαλή. επίπεδη κορυφή σαν αμόνι.
Στρωματομελανίες (Nimbo stratus): Στρωματαμορφα («stratus»} νέφη που φέρνουν βροχή («nimbus»}. Οι στρωματομελανίες είναι νέφη χαμηλού ή μέσου ύψους, έχουν την εμφάνιση γκριζωπού ομοιογενούς στρώματος, ενώ συνήθως πέφτει βροχή από τη βάση τους.
Πηγή των δημοσιεύσεων της στήλης στο ecopress είναι η εξαιρετικά επιτυχημένη διεθνώς έκδοση «Καιρός & Κλίμα – Εικονογραφημένος Οδηγός», των Bruce Buckley, Edward. J. Hopkins, Richard Whitaker, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Κασταλία» , ο οποίος προσφέρει στους αναγνώστες του ecopress την καταγραφή της ιστορικής γνώσης και της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας για τον καιρό και το κλίμα.
-«Η οδύσσεια του καιρού είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην ιστορία του ανθρώπου, το οποίο προσφέρει γοητευτικές διηγήσεις στον αναγνώστη», σημειώνεται στην εισαγωγή της έκδοσης.
Η διαρκής επικαιρότητα της θεματολογίας για τον καιρό και το κλίμα αναδεικνύεται μέσα από τη φράση του Μαρκ Τουέιν, από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αμερικανικής λογοτεχνίας, ο οποίος έχει πει ότι: «o καιρός πάντα κάνει κάτι». Και πράγματι πρόκειται για ένα φαινόμενο καθολικού ενδιαφέροντος και θαυμασμού, αλλά παράλληλα και αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.
Οι Εκδόσεις «Κασταλία»
Οι Εκδόσεις «Κασταλία» ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 60, από το Χαρίλαο Θρ. Μηχιώτη και έγιναν βασικά γνωστές στην ελληνική αγορά από την έκδοση εγκυκλοπαιδειών, ιστορικών, παιδικών και σχολικών βιβλίων. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 εξέδωσαν το Θησαυρό των Γνώσεων, την πρώτη μεγάλη παιδική και σχολική εγκυκλοπαίδεια (5 τόμοι και στη συνέχεια 10), την εγκυκλοπαίδεια Θαύματα της Επιστήμης σε 6 τόμους , ένα ελληνικό λεξικό, χάρτες, κείμενα ιστορικά και λογοτεχνικά… Οι Εκδόσεις Κασταλία, από το 2005 δραστηριοποιούνται εκ νέου και είναι πάλι κοντά σας με νέους τίτλους.
Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία»
Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία» κινείται σε πέντε άξονες:
Ανθρωπιστικές επιστήμες, την γεωπολιτική, την ιστορία μέσα από έργα-σημεία αναφοράς
Επικαιρότητα: Μεγάλες αλλαγές στο σημερινό κόσμο
Βιογραφίες: Η συλλογή Folio των εκδόσεων Gallimard με 12 τίτλους το χρόνο αγγίζοντας όλους τους τομείς του πολιτισμού: Λογοτεχνία, σινεμά, ζωγραφική, θέατρο, ποίηση, ιστορία…
Λογοτεχνία: Κλασσικά και νέα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας
Πρακτικοί οδηγοί: 12 τίτλοι από μικρά βιβλιαράκια με συνταγές των εκδόσεων First
Στοιχεία επικοινωνίας των Εκδόσεων «Κασταλία»
Διεύθυνση: Σταδίου 33, Αθήνα 105 59
Τηλ.: +30 2103215280, +30 2103247945
EMAIL: info@kastaliaeditions.gr