ecopress
Νέφος είναι μια συγκέντρωση υδροσταγονιδίων ή παγοκρυστάλλων, η οποία γίνεται ορατή όταν είναι αρκετά πυκνή. Ο σχηματισμός των υδροσταγονιδίων ή των παγοκρυστάλλων συνήθως απαιτεί... ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΕΦΩΝ

Νέφος είναι μια συγκέντρωση υδροσταγονιδίων ή παγοκρυστάλλων, η οποία γίνεται ορατή όταν είναι αρκετά πυκνή.

Ο σχηματισμός των υδροσταγονιδίων ή των παγοκρυστάλλων συνήθως απαιτεί την παρουσία αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, που αποτελούν τους πυρήνες συμπύκνωσης. Τα νέφη σχηματίζονται όταν ο υγρός αέρας ψυχθεί μέχρι το σημείο κορεσμού, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπύκνωση των υδρατμών προς σχηματισμό υδροσταγονιδίων ή δημιουργία παγοκρυστάλλων. Η ατμοσφαιρική θερμοκρασία μειώνεται με το υψόμετρο. Γι΄ αυτό, τα νέφη που σχηματίζονται στα υψηλότερα στρώματα της τροπόσφαιρας αποτελούνται συνήθους από παγοκρυστάλλους, ενώ τα χαμηλότερα νέφη από υδροσταγονίδια.

Η ανοδική κίνηση του αέρα για το σχηματισμό νεφών σχετίζεται με κατακόρυφη μεταφορά ή με μηχανική ή δυναμική ανοδική κίνηση. Κατακόρυφη μεταφορά συμβαίνει όταν θερμαίνεται ο αέρας και γίνεται ελαφρύτερος, με αποτέλεσμα να ανυψώνεται. Μηχανική, ή ορογραφική, άνοδος παρατηρείται όταν ο αέρας αναγκάζεται να κινηθεί πάνω από ορεινούς όγκους. Η δυναμική άνοδος συνδέεται με κινήσεις του αέρα μεγάλης κλίμακας σε επιφανειακά χαμηλά βαρομετρικά συστήματα ή κατά μήκος μετώπων. Συνεπώς, η διαδικασία σχηματισμού των νεφών είναι: ανύψωση, ψύξη και συμπύκνωση.

ΠΩΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΕΦΗ

Νέφη σχηματίζονται όταν ο ανυψούμενος αέρας φτάνει σε επίπεδο συμπύκνωσης. Όταν ο αέρας πάνω από μια θερμή περιοχή υψώνεται μέχρι τη στάθμη συμπύκνωσης, γίνεται κορεσμένος και οι υδρατμοί του συμπυκνώνονται προς υδροσταγονίδια. Η αέρια μάζα συνεχίζει να ανυψώνεται όσο είναι θερμότερη από τον περιβάλλοντα αέρα. Όταν η διαδικασία συνεχίζεται, οι συνθήκες χαρακτηρίζονται ασταθείς. Αντιθέτως, όταν ο ανυψούμενος αέρας αποκτά αμέσως τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, σταματά να ανέρχεται και οι συνθήκες χαρακτηρίζονται σταθερές. Ανυψούμενη αέρια μάζα ψύχεται κατά 9,8C‘C ανά χλμ. Επομένως, γνωρίζοντας τη θερμοκρασία που έχει στο έδαφος και τη θερμοκρασία του αέρα στα διάφορο επίπεδα της τροπόσφαιρας, μπορούμε να υπολογίσουμε το ύψος στο οποίο θα φτάσει η μάζα αυτή.

Ποικιλία μορφών: Κορυφές από σωρειτομελανίες σε σχήμα αμονιού, πάνω από ογκώδεις σωρείτες. Αυτά τα νέφη στην κορυφή της τροπόσφαιρας περιέχουν παγοκρυστάλλους, σε αντίθεση με τους χαμηλότερου ύψους ογκώδείς σωρείτες που περιέχουν υδροσταγονίδια.

 Κρυμμένη κοιλάδα: Ψυχρός αέρας κυλά στην κοιλάδα και δημιουργεί ένα στρώμα από ομίχλη και νέφη. Σε ορεινές περιοχές, η διάκριση μεταξύ ομίχλης και νεφών είναι δύσκολη, όταν τα νέφη καλύπτουν τα βουνά, λόγω της ορογραφικής ανύψωσης.

Αφράτα νέφη:  Αυτά τα αφράτα, φουντωτά νέφη έχουν σχετικό επίπεδη βάση.

ΑΝΕΜΟΙ ΚΑΙ ΝΕΦΗ

Στην κατακόρυφη μεταφορά, ο αέρας κοντά στην επιφάνεια θερμαίνεται, γίνεται ελαφρύτερος και κινείται ανοδικά, σχηματίζονται νέφη στα ανώτερα στρώματα. Στην ορογραφική ανύψωση, ο σέρας που ανέρχεται στην πλαγιά ενός βουνού σχηματίζει νέφη στην προσήνεμη πλαγιά. Στη μετωπική δραστηριότητα, θερμός αέρας υψώνεται κατά μήκος ενός μετώπου, πάνω από ψυχρότερο αέρα.

Πηγή των δημοσιεύσεων της  στήλης στο ecopress είναι η εξαιρετικά επιτυχημένη διεθνώς έκδοση «Καιρός & Κλίμα – Εικονογραφημένος Οδηγός», των Bruce Buckley, Edward. J. Hopkins, Richard Whitaker, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Κασταλία» , ο οποίος προσφέρει στους αναγνώστες του ecopress την καταγραφή της ιστορικής γνώσης και της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας για τον καιρό και το κλίμα.

-«Η οδύσσεια του καιρού είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην ιστορία του ανθρώπου, το οποίο προσφέρει γοητευτικές διηγήσεις στον αναγνώστη», σημειώνεται στην εισαγωγή της έκδοσης.

Η διαρκής επικαιρότητα της θεματολογίας για τον καιρό και το κλίμα αναδεικνύεται μέσα από τη φράση του Μαρκ Τουέιν, από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αμερικανικής λογοτεχνίας, ο οποίος έχει πει ότι: «o καιρός πάντα κάνει κάτι». Και πράγματι πρόκειται για ένα φαινόμενο καθολικού ενδιαφέροντος και θαυμασμού, αλλά παράλληλα και αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.

Οι Εκδόσεις «Κασταλία»

Οι Εκδόσεις «Κασταλία» ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 60, από το Χαρίλαο Θρ. Μηχιώτη και έγιναν βασικά γνωστές στην ελληνική αγορά από την έκδοση εγκυκλοπαιδειών, ιστορικών, παιδικών και σχολικών βιβλίων. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 εξέδωσαν το Θησαυρό των Γνώσεων, την πρώτη μεγάλη παιδική και σχολική εγκυκλοπαίδεια (5 τόμοι και στη συνέχεια 10), την εγκυκλοπαίδεια Θαύματα της Επιστήμης σε 6 τόμους , ένα ελληνικό λεξικό, χάρτες, κείμενα ιστορικά και λογοτεχνικά… Οι Εκδόσεις Κασταλία, από το 2005 δραστηριοποιούνται εκ νέου και είναι πάλι κοντά σας με νέους τίτλους.

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία»

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία» κινείται σε πέντε άξονες:

Ανθρωπιστικές επιστήμες, την γεωπολιτική, την ιστορία μέσα από έργα-σημεία αναφοράς

Επικαιρότητα: Μεγάλες αλλαγές στο σημερινό κόσμο

Βιογραφίες: Η συλλογή Folio των εκδόσεων Gallimard με 12 τίτλους το χρόνο αγγίζοντας όλους τους τομείς του πολιτισμού: Λογοτεχνία, σινεμά, ζωγραφική, θέατρο, ποίηση, ιστορία…

Λογοτεχνία: Κλασσικά και νέα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Πρακτικοί οδηγοί: 12 τίτλοι από μικρά βιβλιαράκια με συνταγές των εκδόσεων First

Στοιχεία επικοινωνίας των Εκδόσεων «Κασταλία»

Διεύθυνση: Σταδίου 33, Αθήνα 105 59
Τηλ.: +30 2103215280, +30 2103247945
EMAIL: info@kastaliaeditions.gr

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας