ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Σε καραμπινάτη κακοτεχνία, η οποία παραπέμπει σε πολύ σοβαρές ελλείψεις “χάρτινης” κατασκευής αλλά και ανύπαρκτης συντήρησης, οφείλεται η κατάρρευση μπαλκονιού  πολυώροφης ... Τεχνική αυτοψία: γιατί έπεσε το μπαλκόνι στο Χαλάνδρι

Της Ντίνας Καράτζιου/

Σε καραμπινάτη κακοτεχνία, η οποία παραπέμπει σε πολύ σοβαρές ελλείψεις “χάρτινης” κατασκευής αλλά και ανύπαρκτης συντήρησης, οφείλεται η κατάρρευση μπαλκονιού  πολυώροφης  πολυκατοικίας της δεκαετίας του ΄90 στο Χαλάνδρι. Με αφορμή το συμβάν, από το οποίο μόνον από τύχη δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες, έρχεται για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια η  ανάγκη θέσπισης του «Αναβαθμίζω», δηλαδή ενός νέου προγράμματος επιδοτήσεων για τη δημιουργία ανθεκτικών κτιρίων, μέσω της συνολικής ανακαίνισής τους, που προτείνει επίμονα το ΤΕΕ και ο τεχνικός κόσμος.

Οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις απόρροια του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την Αττική, αναδεικνύουν με το πλέον δραματικό τρόπο μία  άλλη πλευρά των υπαρχουσών αδυναμιών, που αφορούν την ανθεκτικότητα των κτιρίων του αστικού ιστού, που αυτή τη φορά εντοπίζεται σε κατασκευαστικές κακοτεχνίες.

Η πρώτη προσέγγιση

Τεχνικός παράγοντας της περιοχής,  που επισκέφθηκε το σημείο και έκανε αυτοψία,  δίνει στο ecopress, τα πρώτα αλλά και βασικά στοιχεία για την κατάρρευση του μπαλκονιού στο Χαλάνδρι. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι διαπιστώνονται: «σοβαρές ελλείψεις  στον σιδηρούν οπλισμού, που συνδυάστηκαν με κακή τοποθέτηση του, γεγονός που δημιούργησε σοβαρό ζήτημα στη στατική επάρκεια του κτιρίου».

Μάλιστα, όπως τονίζει η ίδια πηγή «μ’ αυτή την κακοτεχνία ήταν ζήτημα χρόνου η κατάρρευση». «Σε μία πρώτη προσέγγιση, φαίνεται ότι υπάρχει ελλιπής οπλισμός και λάθος τοποθέτησή του» αναφέρει. Και προσθέτει: «Η παρατεταμένη διάβρωση της διατομής του ανεπαρκούς οπλισμού, σε συνδυασμό με το βάρος της πλάκας  που αυξήθηκε από τη βροχή και την υγρασία  έδωσε στην κακή κατασκευή την τελική αφορμή της κατάρρευσης,  η οποία θα ερχόταν έτσι η αλλιώς».

Πρέπει να σημειώθεί ότι σε κάθε περίπτωση έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες τεχνικές και πολεοδομικές υπηρεσίες, οι οποίες θα εκδώσουν επίσημα πορίσματα για τα αίτια του συμβάντος.

Το περιστατικό

Το περιστατικό συνέβη ξημερώματα της 15ης Οκτωβρίου 2021, όταν το μπαλκόνι του τελευταίου ορόφου πολυώροφης πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι, στην οδό Κούρτεση 27, κατέρρευσε.

Κινητοποίηση του Δήμου

Το περιστατικό προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση της δημοτικής Αρχής Χαλανδρίου. Επί τόπου έσπευσαν μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας, όπως επίσης και ο δήμαρχος Χαλανδρίου, κ. Σίμος Ρούσσος. Η πολυκατοικία εκκενώθηκε έως ότου ολοκληρωθεί η αυτοψία και το πόρισμα της Πολεοδομίας για την καταλληλόλητα ή μη  του κτιρίου

Για τους ενοίκους της πολυκατοικίας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους, ο Δήμος Χαλανδρίου ήρθε σε συμφωνία με ξενοδοχείο της περιοχής και εξασφάλισε τη διαμονή τους σ’ αυτό.

Δείτε στο βίντεο ρεπορτάζ για την κατάρρευση του μπαλκονιού στο Χαλάνδρι:

Ανάγκη για θέσπιση του «Αναβαθμίζω»

Σημειώνεται ότι ο τεχνικός κόσμος και οι φορείς των μηχανικών τονίζουν επίμονα και με κάθε αφορμή την ανάγκη θέσπισης του «Αναβαθμίζω», δηλαδή ενός νέου προγράμματος επιδοτήσεων για τη δημιουργία ανθεκτικών κτιρίων, μέσω της συνολικής ανακαίνισής τους, στα πρότυπα ενός βελτιωμένου και μεγαλύτερου «Εξοικονομώ».

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, πρόσφατα και ανεξάρτητα από το συμβάν του Χολαργού  έχει τονίσει σε δηλώσεις του ότι: «Τα ιδιωτικά κτίρια μπορούν να ελεγχθούν σε ένα βάθος χρόνου, παράλληλα με την καθιέρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και μάλιστα να δοθεί προτεραιότητα σε όσα έχουν χτιστεί προ του 1985. Το ίδιο θα συμβεί, εκτιμώ, και με τις υποδομές, μέσα από τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Υποδομών». Δείτε εδώ στο ecopress

Επίσης ο κ. Στασινός, μιλώντας πρόσφτα  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για ένα νέο Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα ιδιωτικά, τα δημόσια αλλά και όλα τα κτίρια συνάθροισης κοινού, και το οποίο μπορεί να συμβάλει σημαντικά τόσο στην προσαρμογή της χώρας στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, όσο και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό: «Και τα κτίρια μας και οι υποδομές μας είναι εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – και γενικότερα στις φυσικές καταστροφές. Διότι στην πλειοψηφία τους έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με άλλες παραδοχές, που δεν μπορούσαν να προβλέψουν την δραματική αλλαγή που έχει επέλθει στις κλιματικές συνθήκες. Και φέρνουν όλο και πιο συχνά, όλο και πιο ισχυρά, καιρικά φαινόμενα και καταστροφές».

Όπως είπε, «ο ένας δρόμος που πρέπει και ακολουθούμε είναι ο μακροπρόθεσμος: να συμβάλλουμε όσο περισσότερο μπορούμε ως χώρα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και γενικότερα ρύπων. Και εδώ είναι κρίσιμος τόσο ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής, με την απολιγνιτοποίηση, όσο και της ενεργειακής κατανάλωσης: με την ενέργεια στα κτίρια και τα καύσιμα στις μεταφορές.

Ο δεύτερος, είναι ένας δρόμος πιο άμεσης απόδοσης: η θωράκιση της κοινωνίας και της οικονομίας απέναντι στα φαινόμενα. Αυτό είναι η έννοια της Ανθεκτικότητας. Σας θυμίζω, διότι πολλοί το ξεχνούν, ότι νέα πολιτική της ΕΕ και το σχετικό Ταμείο για τις επιπτώσεις της πανδημίας, δεν είναι μόνο Ανάκαμψης, όπως λένε οι περισσότεροι, αλλά και Ανθεκτικότητας. Εμείς δεν το ξεχνάμε και προσπαθούμε να το θυμίζουμε διαρκώς σε όλους – και στην κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, «σε αυτόν τον δρόμο φαίνεται να προχωράμε θεσμικά καλά, με την υιοθέτηση της πρότασής μας για Εθνικό Μητρώο Υποδομών, Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ώστε να αποκτήσει για πρώτη φορά η Πολιτεία πραγματική εικόνα, σε τεχνικό επίπεδο, του δομημένου περιβάλλοντος, να ξέρει κεντρικά ποιος έχει κατασκευάσει τι, σε τί κατάσταση βρίσκεται, τί ανάγκες συντήρησης έχει, είτε μιλάμε για ένα δημόσιο κτίριο είτε για μια γέφυρα».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας