ecopress
Του Χρήστου Σκοπετέα Μία εικονική μηχανή (virtual machine, VM) είναι ένα μηχάνημα, που τρέχει μέσα σε άλλο server αλλά είναι «ανεξάρτητο» λειτουργικά, τρέχει άλλο... Τεχνολογία Virtual Server- εικονικές μηχανές

Του Χρήστου Σκοπετέα

Μία εικονική μηχανή (virtual machine, VM) είναι ένα μηχάνημα, που τρέχει μέσα σε άλλο server αλλά είναι «ανεξάρτητο» λειτουργικά, τρέχει άλλο λειτουργικό σύστημα και απλά μοιράζεται τις ίδιες «πηγές», με το βασικό του μηχάνημα.

Οι εικονικές μηχανές έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις φυσικές μηχανές και είναι ο λόγος για τον οποίο η χρήση τους αυξάνεται συνεχώς.

Οι εικονικές μηχανές είναι απελευθερωμένες από τα προβλήματα και τους περιορισμούς των πόρων, που έχει μια φυσική μηχανή.

Φιλοξενούνται σε υποδομή υψηλής διαθεσιμότητας, η οποία βρίσκεται σε εγγύηση, προστατεύεται από αστοχίες υλικού και διακοπές ρεύματος.

Είναι σημαντικό επίσης, ότι η υποδομή αυτή λειτουργεί σε διαφορετικούς χώρους (datacenters), οι οποίοι βρίσκονται σε τέτοιες αποστάσεις που επιτρέπουν την προστασία (disaster recovery) ακόμα και από κάποιες φυσικές καταστροφές.

Η υποδομή φιλοξενίας των εικονικών μηχανών αναβαθμίζεται συνεχώς με νέο υλικό και λογισμικό, προσφέροντας έτσι στις εικονικές μηχανές ταχύτερη εκτέλεση και νέες λειτουργίες.

Εικονικές Υποδομές (virtualization)

Οι εικονικές υποδομές μέσω της πλατφόρμας VΜ παρέχουν πολλές δυνατότητες όπως:

-βέλτιστη διαχείριση υπολογιστικών πόρων, μνήμης και disk I/O των εικονικών εξυπηρετητών,

-διαμοιρασμό μνήμης ανάμεσα σε εικονικές μηχανές ίδιου λειτουργικού συστήματος,

-«ζωντανή» μετακίνηση εικονικών μηχανών σε άλλο εξυπηρετητή χωρίς διακοπή λειτουργίας,

-έγκαιρη ειδοποίηση σε περίπτωση σφαλμάτων της υποδομής,

-απομακρυσμένη πρόσβαση σε επίπεδο «κονσόλας» σαν να υπάρχει φυσική πρόσβαση στον εξυπηρετητή,

-συνεργασία με το σύστημα αποθηκευτικού χώρου για στιγμιαία και αξιόπιστα αντίγραφα ασφαλείας,

-εύχρηστα και παραμετροποιήσιμα στατιστικά για κάθε εικονική μηχανή.

Επίσης με την μέθοδο open-source η αποθηκευτική υποδομή ενός φορέα με ένα κατανεμημένο σύστημα αρχείων που μπορεί να επεκτείνεται οριζόντια. Με τη χρήση λογισμικού, καταφέρνει να προσφέρει υψηλή διαθεσιμότητα, μειώνοντας έτσι τις απαιτήσεις από το υλικό. Προσφέρει ευελιξία στην επέκτασή του, καθώς μπορούν να προστίθενται νέοι servers και αποθηκευτικός χώρος, χωρίς να σταματήσει να λειτουργεί.

Με λίγα λόγια ,καταργούμε την φυσική οντότητα παλαιότερων server , ένα μεγάλο αριθμό σιδερένιων μηχανών και με την τεχνολογία virtual (VM) ακόμα και σε μια και μοναδική φυσική μηχανή μεταφέρονται όλα τα σίδερα, κοινός server.

Και όπως είπε κάποτε ο Αμερικάνος Αστρονόμος Καρλ Σαγκάν :

-«Ζούμε σε μια κοινωνία απολύτως εξαρτώμενη από την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου σχεδόν κανένας δεν ξέρει τίποτα για την επιστήμη και την τεχνολογία».

ΤΕΕ
Την τεχνολογία Virtual Server- εικονικές μηχανές αναπτύσσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, προκειμένου να αναβαθμίσει τη μηχανογραφική υποδομή όλων των ψηφιακών υπηρεσιών του, με στόχο την μεγαλύτερη ασφάλεια των δεδομένων και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των συστημάτων, που καταγράφουν την δόμηση της χώρας και εξυπηρετούν το καθημερινό έργο των μηχανικών.
Προκηρύχθηκε διαγωνισμός  με τίτλο: «ανάθεση υπηρεσιών αναβάθμισης και μετάπτωσης των διαδικτυακών εφαρμογών του ΤΕΕ» Στο αντικείμενο του έργου είναι όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του ΤΕΕ, όπως μεταξύ άλλων τα συστήματα  e-Άδειες, καταγραφής Αυθαιρέτων, Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίων, διαχείρισης διαγωνισμών, Ελεγκτών Δόμησης, δημόσιο σύστημα διαχείρισης αιτήσεων εξετάσεων άδειας άσκησης επαγγέλματος κ.α. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress
Αντικείμενο της Σύμβασης είναι η αναβάθμιση και μετάπτωση των διαδικτυακών εφαρμογών του ΤΕΕ σε εγκαταστάσεις υψηλής διαθεσιμότητας (RDBMS RAC 19c, WEBLOGIC ADF 12.1.2.4 CLUSTER, IAM 12.1.2.4 CLUSTER).
*Χρήστος Σκοπετέας, Μηχανικός Πληροφορικής

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας