ecopress
«Η περιοχή μας αλλάζει συνεχώς – και ο ενεργειακός τομέας και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο αποτελεί κύριο παράγοντα αλλαγών, τόσο τα τελευταία όσο και... ΤΕΕ:  Ανοίγουν 40.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο της ενέργειας

«Η περιοχή μας αλλάζει συνεχώς – και ο ενεργειακός τομέας και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο αποτελεί κύριο παράγοντα αλλαγών, τόσο τα τελευταία όσο και τα επόμενα χρόνια. Αλλαγές που με τις σωστές επιλογές μπορούν να δημιουργήσουν απασχόληση και εισόδημα». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ανοίγοντας την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017,  τις εργασίες του φετινού ATHENS ENERGY GAS FORUM,  με τίτλο «GREECE AS SOUTHEASTERN EUROPE & EAST MED ENERGY GAS HUB», που διοργάνωσε το ΤΕΕ στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή της Monika Ekstrom, επικεφαλής Πολιτικού Τμήματος της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα, του  Didier Sire, επικεφαλής Ερευνών και Αναλύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας (World Energy Council), στον οποίο συμμετέχει το ΤΕΕ, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, όπως επίσης πολλών και ενδιαφερόντων ομιλητών από σημαντικές εταιρείες από όλο το φάσμα της αγοράς φυσικού αερίου και την παρουσία στελεχών εταιρειών και μηχανικών όλων των ειδικοτήτων.

-«Ειδικά στον τομέα του φυσικού αερίου η αγορά το τελευταίο διάστημα αλλά και τους μήνες που έρχονται αλλάζει και αυτό δημιουργεί προκλήσεις και δυσκολίες αλλά κυρίως ευκαιρίες, με κύριους άξονες την απελευθέρωση της αγοράς και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά και τις επενδύσεις που όλα αυτά φέρνουν» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, καθώς επίσης ότι «η προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα γίνεται ήδη με επίκεντρο τον τομέα του φυσικού αερίου» και υπογράμμισε ότι: «Οι μελέτες και οι αναλύσεις ερευνητικών ιδρυμάτων, εγχώριων και ξένων (της McKinsey, του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ), συμφωνούν πως πρόκειται στα προσεχή έτη να υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας στον κλάδο της ενέργειας. Περίπου 40 χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, χωρίς να συνυπολογίζεται ο κλάδος του ορυκτού πλούτου και η κατασκευή του αγωγού TAP, που θα προσθέσουν δεκάδες χιλιάδες ακόμη θέσεις εργασίας».

 

Επενδυτικές ευκαιρίες και καταναλωτικό ενδιαφέρον

Μιλώντας για τους στόχους της εκδήλωσης του ΤΕΕ για το φυσικό αέριο ο Γ. Στασινός σημείωσε ότι είναι «να προκληθεί η συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους που θα οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός βέλτιστου σχεδιασμού», όπως επίσης να παρουσιαστεί και να αναδειχθεί στις εργασίες της εκδήλωσης του ΤΕΕ η πορεία ανάπτυξης, μέσω της καθημερινής δουλειάς αλλά και του στρατηγικού σχεδιασμού τους, που ακολουθούν οι εταιρίες του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι:

-«Αυτή η ανάπτυξη είναι αυτό που χρειάζεται, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η χώρα. Και είναι ενδεικτικό των ωφελειών που έχουμε από τις μεταρρυθμίσεις. Και τα οφέλη αυτά είναι σημαντικά, ειδικά στην περίπτωση της αγοράς φυσικού αερίου.  Με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κύκλου εργασιών για τον τεχνικό κόσμο, όπως για παράδειγμα με την επέκταση των δικτύων αλλά και με τις ευκαιρίες για φθηνότερο καύσιμο που δημιουργούν για τους πολίτες – με το οποίο αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα για άλλες καταναλωτικές και επενδυτικές κινήσεις σε κάθε νοικοκυριό».

 

Η πρόκληση των νέων έργων και σχεδίων

Με ιδιαίτερη έμφαση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε τόσο στις επενδυτικές, όσο και στις τεχνολογικές δυνατότητες και ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα του φυσικού αερίου. Επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές ευκαιρίες και  δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας, και αναφερόμενος σε μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, παρουσίασε συγκεκριμένα έργα και σχέδια, που προωθούνται όπως:

Τον νέο αγωγό TAP, με το σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα και τις αλλαγές που φέρνει στην αγορά και τη γεωπολιτική

Το έργο της αναβάθμισης της Ρεβυθούσας

Τον σταθμό στην Αλεξανδρούπολη

Τον αγωγό IGB

Αλλά και τον αγωγό East Med που αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα, δύσκολο τεχνικά αλλά το οποίο μπορεί να γίνει βιώσιμο και το οποίο θα αποτελέσει εμβληματική μορφή συνεργασίας ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες αλλά και πυρήνα της ενεργειακής ασφάλειας, διαφοροποίησης πηγών τροφοδοσίας και συνεργασίας στην Ευρώπη.

 

Ο ενεργειακός τομέας ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας

-«Όλα αυτά μαζί μπορούν να κάνουν τον ενεργειακό τομέα ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, προσθέτοντας ότι το ΤΕΕ θα συμβάλλει και θα παλέψει για αυτό, ζητώντας την συνεργασία των εκπροσώπων του επιστημονικού κόσμου και της αγοράς, «ώστε να οδηγήσουμε την ελληνική πολιτεία στις κατάλληλες αποφάσεις, που θα φέρουν οφέλη για τη χώρα».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε επίσης ότι «το σημερινό συνέδριο έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχου διεθνούς συνεδρίου που το ΤΕΕ διοργάνωσε πέρυσι». Τόνισε ότι «στο ΤΕΕ τα δύο τελευταία χρόνια δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενέργειας, τόσο στην εξοικονόμηση όσο και στην παραγωγή», σημειώνοντας «το ενδιαφέρον του τεχνικού κόσμου για όλες τις εξελίξεις στους άλλους επιστημονικούς κλάδους και φυσικά στο γεωπολιτικό επίπεδο»,  όπως και τον στόχο του ΤΕΕ «να αναδείξει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, που δημιουργούνται συνεχώς σε έναν τόσο δυναμικό κλάδο της ενέργειας». Ο Γ. Στασινός ανήγγειλε ότι το ΤΕΕ θα συνεχίσει την διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων στον τομέα της ενέργειας, όπως η σημερινή για το φυσικό αέριο, όπως έγινε την προηγούμενη χρονιά και θα διοργανωθεί ανάλογη εκδήλωση προσεχώς για την εξοικονόμηση ενέργειας, συμπληρώνοντας ότι θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες αντίστοιχες εκδηλώσεις για το πετρέλαιο, τον ηλεκτρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Πάντα με έμφαση στην διεπιστημονική προσέγγιση και την πρακτική εφαρμογή, όπως αποτυπώνεται από όσους ασχολούνται και επιχειρούν καθημερινά στον κάθε τομέα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν  με ομιλίες από πολλούς και σημαντικούς εκπροσώπους της αγοράς φυσικού αερίου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας – WEC Κωνσταντίνος Ξιφαράς (εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο WEC και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ) ενώ παραβρίσκονται ο Β Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Ανδρεδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Τάσος Ηλίας, η Γενική Διευθύντρια Δήμητρα Κανέλλου και τα στελέχη της Διεύθυνσης Θεμάτων ΕΕ & Διεθνών Σχέσεων. Μεταξύ των ομιλητών που τοποθετούνται περιλαμβάνονται οι:

Christophe Liaud (GIE Member, Commercial Director Dunkerque LNE)

Θεόδωρος Τερζόπουλος (CEO ΔΕΔΑ ΑΕ)

Λεωνίδας Μπακούρας (Γενικός Διευθυντής ΕΔΑ ΘΕΣΣ – Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας)

Αναστάσιος Τόσιος (Distribution Operating Director ΕΔΑ Αττικής)

Δημήτριος Μανώλης (Επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων ΔΕΠΑ)

Παναγιώτης Κανελλόπουλος (CEO Μ&Μ GAS)

Θωμάς Αχείμαστος (Αντιπρόεδρος GAS TRADE)

Κώστας Τσιρίκης (Permitting Lead TAP Greece)

Γιάννης Κιρκινέζης (Business Development Manager of Hill International -Hellas)

Τάκης Κάππος (Managing Director C+M Engineering)

Antonio Gentile (Head of Energy & Infrastructure Services Department, RINA)

Mauro Piasare (Head, High Value Services Unit, SIPEM SpA)

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας