ecopress
Αν περάσει η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εκτός σχεδίου δόμηση τότε συνολικά πάνω από 2 εκατομμύρια άρτια και οικοδομήσιμα εκτός σχεδίου... ΤΕΕ: απαξιώνονται 2 εκατ. εκτός σχεδίου ακίνητα και θίγονται 1 εκατ. πολίτες

Αν περάσει η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εκτός σχεδίου δόμηση τότε συνολικά πάνω από 2 εκατομμύρια άρτια και οικοδομήσιμα εκτός σχεδίου γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων βάση του νομοσχεδίου δεν θα μπορούν να χτίζουν και θα απαξιωθεί περιουσία, που ανήκει σε περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε  ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε τηλεοπτική συνέντευξη του στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι η πρόταση του είναι να εξακολουθήσει να ισχύει ότι ισχύει εδώ και 50 χρόνια στην εκτός σχεδίου δόμηση μέχρι να ολοκληρωθεί σε 2 έως 3 χρόνια ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα, που πλέον με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και μελέτες που έχουν ήδη ανατεθεί βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έως το 2025-26 θα καλύψει ολόκληρη την επικράτεια, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αναγκαία η ασφάλεια δικαίου και ενιαία εφαρμογή της νομοθεσίας

Απλή και απολύτως εφαρμόσιμη πρόταση καταθέτει, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να υπάρξει άμεση λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην εκτός σχεδίου δόμηση. Δείτε εδώ στο ecopress

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, μιλώνατς  στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ 1 και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου. τόνισε παράλληλα ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει υποχρέωση να νομοθετήσει μεταβατική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση έως την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού το 2025-26,  με βάση τα ισχύοντα στην εκτός σχεδίου δόμηση εδώ και 50 χρόνια, ώστε να καλύψει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά από ακυρωτική απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ πέρυσι την άνοιξη για οικοδομική άδεια στην Πάτμο. Η μεταβατική νομοθετική ρύθμιση σημείωσε ότι είναι αναγκαία για να υπάρξει ασφάλεια δικαίου και ενιαία εφαρμογή της νομοθεσίας, καθώς όπως σημείωσε μετά την απόφαση του ΣτΕ για την Πάτμο, οι μισές Πολεοδομίες βγάζουν άδειες και οι άλλες μισές δεν βγάζουν ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που και στις ίδιες Πολεοδομίες ο ένας υπάλληλος βγάζει άδειες και ο άλλος δεν βγάζει.

-Το Συμβούλιο Επικρατείας ακυρώνει μεμονωμένες άδειες, καθώς από το 1985 αποφάσισε να βγάζει αποφάσεις ακύρωσης αδειών αφού δεν υπήρχε πολεοδομικός σχεδιασμός. Η σημερινή κυβέρνηση βρήκε 400 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο σχεδιασμός θα γίνει μέχρι το 2025, επομένως μέχρι τότε χρειάζεται μεταβατική διάταξη, ώστε να μπορούν να εκδίδονται οικοδομικές άδειες», είπε ο κος Στασινός στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ 1 και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου.

Αμελητέες επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΤΕΕ εξήγησε ότι η διατήρηση του καθεστώτος της εκτός σχεδίου δόμησης για τα επόμενα τρία χρόνια θα έχει αμελητέες επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον αναφέροντας ως παράδειγμα ότι:

Σε μία περιοχή με 10.000 οικοδομές τα στοιχεία δείχνουν ότι αν συνεχιστεί η εκτός σχεδίου δόμηση στην τριετία θα προστεθούν άλλες 10 οικοδομές, τονίζοντας ότι «ούτε το περιβάλλον θα καταστραφεί, ούτε η χώρα, αφού θα προστεθεί ένα χιλιοστό δόμησης». Προσθέτοντας ωστόσο ότι με τις ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ για την εκτός σχεδίου δόμηση από τις συνολικά 3.200.000 ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου που με το καθεστώς που ίσχυε και ισχύει και σήμερα αφού συνεχίζεται να εκδίδονται οικοδομικές άδειες χάνουν το δικαίωμα δόμησης το 80% αυτών των ιδιοκτησιών.

Ντόμινο σε κτηματαγορά και τραπεζικά δάνεια

Παράλληλα ο κος Στασινός εξήγησε ότι η διατήρηση του καθεστώτος της εκτός σχεδίου δόμηση μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός, που οριστικά θα καθορίσει τους νέους κανόνες δόμησης για όλες τις περιοχές δεν σημαίνει ότι όλες αυτές οι ιδιοκτησίες του ενός εκατομμυρίου ιδιοκτητών θα κτιστούν. Αντίθετα όμως τόνισε ότι η κατάργηση του δικαιώματος δόμησης που έχουν οι ιδιοκτησίες τους θα οδηγήσει σε μηδενισμό της αξίας τους.

«Αν υπάρχει ακίνητο που ως περιουσιακό στοιχείο ανέρχεται σε αξία 100.000 ευρώ αύριο θα γίνει μηδέν εάν αγοραστής ή ο κληρονόμος δεν θα μπορεί να χτίσει» , τόνισε ο Γ. Στασινός.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανάφερε  ότι υπάρχουν ακίνητα σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης τα οποία αποκτήθηκαν σε υψηλές τιμές και με δάνεια και με τη μεταβατική νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ θα μηδενιστεί η αξία τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:

-«Φανταστείτε τι ντόμινο θα ακολουθήσει και στα προσημειωμένα ακίνητα», φέρνοντας ως παράδειγμα τη Μύκονο, «όπου από ένα εκατομμύριο η αξία ενός αγροτεμαχίου θα γίνει μηδέν, άρα η προσημείωση που θα έχει η τράπεζα θα αξίζει μηδέν», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου του ΤΕΕ στην ΕΡΤ στο βίντεο:

Πηγή: ertnews

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας