ecopress
Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, μετά από συνεννόηση με το ΥΠΕΝ αναλαμβάνει ρόλο ευθύνης για την διαμόρφωση της τελικής λύσης στου Δασικούς Χάρτες των νησιών του... ΤΕΕ Δωδεκανήσου: «θεματοφύλακας» της λύσης για τους Δασικούς Χάρτες

Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, μετά από συνεννόηση με το ΥΠΕΝ αναλαμβάνει ρόλο ευθύνης για την διαμόρφωση της τελικής λύσης στου Δασικούς Χάρτες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, επισημαίνοντας σε ανακοίνωση του ότι «με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, θα λειτουργήσει ως ο θεματοφύλακας της τεράστιας αυτής προσπάθειας υπέρ των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων».

Παράλληλά το ΤΕΕ Δωδεκανήσου υπογραμμίζει ότι «σημαντική, είναι επίσης η συνεργασία με τον πολίτη και τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να γίνουν όλοι κοινωνοί και αρωγοί στην προσπάθεια της πολιτείας. Η δίκαια αντιμετώπιση, η ορθή ερμηνεία μιας δαιδαλώδους νομοθεσίας, θα απομονώσει τους επιτήδειους, που υπάρχουν!»

Στο μεταξύ ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στο Νότιο Αιγαίο με επισκέψεις στη Σύμη και τη Χάλκη δήλωσε ότι «η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει οριστική λύση στα προβλήματα των δασικών χαρτών, λαμβάνοντας υπόψιν τη γεωπολιτική θέση της Δωδεκανήσου».

ΤΕΕ Δωδεκανήσου

Σε ανακοίνωση του με θέμα «συνάντηση Αμυρά – ΤΕΕ Δωδεκανήσου:…«θα συνδιαμορφώσουμε τη λύση για τους δασικούς χάρτες» το ΤΕΕ Δωδεκανήσου σημειώνει ότι: Συνάντηση εργασίας είχαν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ Δωδεκανήσου με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά και τον Γενικό Γραμματέα Καθηγητή ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, κατά την επίσκεψή τους στην Ρόδο που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, με αποκλειστικό θέμα δασικοί χάρτες.

Στην συνάντηση εργασίας παρευρέθηκαν: ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων – Τοπογράφων κ. Παναγιώτης Τσιράκος και τα μέλη του Τομεά Χωροταξίας & Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί κ. Σωτήρης Αριστείδου (Τομεάρχης) και κα Ελευθερία Βασιλειάδη (εισηγήτρια).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το τεχνικό σκέλος της λύσης που προτάθηκε από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου (υπ αριθμ. 179/05-03-2021 έγγραφο προς ΥΠΕΝ), για τα ζητήματα που ανέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών ενώ κρίνεται θετικό το γεγονός, ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναζητεί διέξοδο μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία με ειδικούς που προτείνουν τεκμηριωμένες επιστημονικές λύσεις.

Επιπροσθέτως, επί τη ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Αμυρά, κατατέθηκε υπόμνημα και για άλλα σημαντικά θέματα, που δημιουργούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου, δημιουργώντας σειρά πολεοδομικών θεμάτων και είναι στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ, όπως οι χαρακτηρισμοί δρόμων, η οριοθέτηση των ρεμάτων και η Natura.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Αμυράς ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για τη συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας την πολύ σημαντική δουλειά των μηχανικών-μελών του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, που στελεχώνουν εθελοντικά τα συλλογικά του όργανα, τονίζοντας την αναγκαιότητα της συνδρομής του φορέα το προσεχές διάστημα, όπου θα αποφασισθούν και θα εφαρμοσθούν οριζόντια οι διορθώσεις των δασικών χαρτών, αφού οι επισημάνσεις, οι προτάσεις και οι λύσεις που κατατέθηκαν, αποτέλεσαν βασικό εργαλείο και η αρχή για την κινητοποίηση της πολιτείας.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου δήλωσε εκ νέου διαθεσιμότητα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει ακούραστα να επεξεργάζεται εγκαίρως λύσεις για τα προβλήματα του τόπου, τροφοδοτώντας τη «διοίκηση» με αξιόπιστη επιστημονική πληροφορία που θα εξασφαλίζει διέξοδο στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

Σημαντική, είναι επίσης η συνεργασία με τον πολίτη και τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να γίνουν όλοι κοινωνοί και αρωγοί στην προσπάθεια της πολιτείας. Η δίκαια αντιμετώπιση, η ορθή ερμηνεία μιας δαιδαλώδους νομοθεσίας, θα απομονώσει τους επιτήδειους, που υπάρχουν!

Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, θα λειτουργήσει ως ο θεματοφύλακας της τεράστιας αυτής προσπάθειας υπέρ των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στην ευαίσθητη και με ιδιαιτερότητες, που πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπ΄ όψη από την πολιτεία, νησιωτική περιοχή μας.

Καθώς τώρα υπάρχει η πολιτική βούληση, ένας κύκλος που για εμάς ξεκίνησε το 2017, φαίνεται να ολοκληρώνεται με επιτυχία».

Επίσκεψη ΥΠΕΝ σε Χάλκη και Σύμη για τους δασικούς χάρτες

Με επίσκεψη σε Χάλκη και Σύμη, ύστερα από τις συναντήσεις σε Ρόδο και Κάρπαθο, ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά στα Δωδεκάνησα ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ.

Στη Χάλκη, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο του νησιού Άγγελο Φραγκάκη και συζήτησαν  για  θέματα σχετικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών αλλά και την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της Χάλκης, τον περιπατητικό τουρισμό, την υπογειοποίηση του δικτύου διανομής ρεύματος και την προστασία της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας του νησιού.

Στη Σύμη ο κ. Αμυράς, αφού πρώτα επισκέφθηκε το μοναστήρι Μιχαήλ Αρχαγγέλου του Πανορμίτη όπου τον υποδέχθηκε ο ηγούμενος της Μονής, πατήρ Αντώνιος, συναντήθηκε διαδοχικώς με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελόριζου, κ.κ. Χρυσόστομο και τον Δήμαρχο της Σύμης Ελευθέριο Παπακαλοδούκα στους οποίους παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για τη διόρθωση τυχόν σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες και τόνισε ότι: «H κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, προχωρά άμεσα στη νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει οριστική λύση στα προβλήματα των δασικών χαρτών, λαμβάνοντας υπόψιν τη γεωπολιτική θέση της Δωδεκανήσου». 

Κατά την επίσκεψή του στη Σύμη, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρέθηκε στο τουριστικό καταφύγιο της Πέδης, που αναβαθμίζεται σε μαρίνα υψηλών προδιαγραφών με δυνατότητα ελλιμενισμού 44 σκαφών αναψυχής, ενισχύοντας τον θαλάσσιο τουρισμό. Επίσης, επισκέφθηκε  την κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού «Μαχητής», στο λιμάνι της Σύμης και μετέφερε στον κυβερνήτη και το πλήρωμα τις θερμές ευχαριστίες της ελληνικής κοινωνίας για το εθνικό έργο που επιτελούν».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας