ΤΕΕ: Φορολογικά κίνητρα για αντισεισμική θωράκιση κτιρίων προ του 1985
ΚτηματαγοράΟικιστικάΧρήμα 29 Ιουλίου 2019 Αργύρης
Το ΤΕΕ θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την παροχή φορολογικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες κτιρίων παλαιότερων του 1985 για εργασίες αντισεισμικής θωράκισης τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός με δηλώσεις του στην «Καθημερινή».
Στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιάννη Παλαιολόγου με τίτλο «Καμπανάκι» για αντισεισμική αναβάθμιση κτιρίων, σχετικά με τον πρόσφατο σεισμό στην Αττική σημειώνεται ότι αποτελεί ενεργό υπενθύμιση ότι η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη στο ενδεχόμενο ισχυρότερων επισκέψεων του Εγκέλαδου στο μέλλον – κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων και της θωράκισης ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων.
Ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εξηγεί στην «Κ» ότι τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί με τους πιο σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς (από το 1985 και μετά) είναι ασφαλή από σεισμούς τέτοιου μεγέθους. Ωστόσο, επειδή υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για μια πιο ισχυρή δόνηση και επειδή, όπως λέει, «ο σεισμός δεν προειδοποιεί και δεν δίνει χρόνο αντίδρασης», η σεισμική δόνηση της Παρασκευής πρέπει να γίνει αφορμή για στροφή στην πρόληψη.
Φορολογικά κίνητρα
Το ΤΕΕ, όπως λέει, θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την παροχή φορολογικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες κτιρίων παλαιότερων του 1985 για εργασίες αντισεισμικής θωράκισης. «Μπορεί οι σχετικές δαπάνες να εκπίπτουν, μερικώς ή συνολικώς, από το φορολογητέο εισόδημα. Είναι κάτι που εφαρμόζεται στην Ιταλία και θα έπρεπε να υπάρχει ως μόνιμο κίνητρο σε μια χώρα σαν τη δική μας», λέει. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρεται επίσης στο μικρό ποσοστό –μόλις 25%– των δημοσίων κτιρίων που έχουν ελεγχθεί σχετικά με την αντισεισμική τους επάρκεια. «Αν το πάρουμε απόφαση, μπορούν τα υπόλοιπα να ελεγχθούν μέσα σε ένα εξάμηνο».
«Εξοικονομώ αντισεισμικής θωράκισης»
Ο κ. Νικήτας Παπαδόπουλος, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), επιβεβαιώνει στην «Κ» ότι παρότι το πρόγραμμα ελέγχου ξεκίνησε το 2000 μετά τον σεισμό της Πάρνηθας, από 80.000 δημόσια κτίρια έχουν ελεγχθεί σήμερα 16.000-17.000. «Κάποιες νομαρχίες και περιφέρειες έκαναν τη δουλειά τους, ήλεγξαν όλα τα κτίρια· άλλες, παρότι εκπροσωπούσαν σεισμογενείς περιοχές, αδιαφόρησαν», λέει ο ίδιος. Η Αττική ήταν από τις συνεπείς περιοχές, σημειώνει, «γι’ αυτό και ανταποκρίθηκαν τα κτίρια τόσο καλά στο φαινόμενο» (είχε μόλις επιστρέψει από αυτοψία στη Μαγούλα). «Εμείς δυστυχώς δεν μπορούμε να επιβάλουμε την εφαρμογή των ελέγχων, είναι ευθύνη της Αυτοδιοίκησης». Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ τάσσεται κι αυτός υπέρ της παροχής κινήτρων για την αντισεισμική αναβάθμιση των κτιρίων σε ιδιωτικά χέρια. «Όπως υπάρχει το “Εξοικονομώ”, πρέπει να υπάρξει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για τη στατική ενίσχυση των κτιρίων», λέει.
Στην τύχη τους
Ο κ. Στασινός αναφέρεται επίσης στο ζήτημα του μεγάλου αριθμού εγκαταλελειμμένων κτιρίων, στην Αθήνα και όχι μόνο, τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους. «Πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση», λέει, «που θα επιτρέπει την προσωρινή παραχώρηση των κτιρίων αυτών, όταν δεν υπάρχουν κληρονόμοι ή δεν είναι δυνατή η συνεννόηση μεταξύ τους».
Ετσι, καταλήγει, τα κτίρια αυτά –«που είναι εκείνα τα οποία καταρρέουν σε σεισμούς τέτοιου μεγέθους, αποτελώντας κίνδυνο για τους παρευρισκομένους»– μπορούν να αποκατασταθούν.
Για τον κ. Παπαδόπουλο, έχει μεγάλη σημασία η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. «Τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχαμε το ’99 οφείλονταν στις αυθαιρεσίες, όπου δεν υπάρχει έλεγχος».
Σχετικά Άρθρα
- ΤΕΕ: αντισεισμική ενίσχυση κτιρίων με κονδύλια από τα πρόστιμα αυθαιρέτων
- ΤΕΕ: ενημερωτική εκδήλωση για τον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων
- ΤΕΕ: καμία σύγκριση των κατασκευών της Ελλάδας με Τουρκίας και Συρίας
- ΤΕΕ: ανακοινώσεις για πολεοδομικό σχεδιασμό και «Εξοικονομώ»
- Νέο πρόγραμμα σεισμικής θωράκισης και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων
- Προσεισμικοί έλεγχοι: 18.000 κτίρια στην πλατφόρμα, 2000 μηχανικοί στο μητρώο