Δεσμεύσεις των αρμοδίων υπουργών για την ηλεκτρονική αδειοδότηση επενδύσεων και τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υποδομών εξασφλάλισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε  ξεχωριστές... ΤΕΕ: Ηλεκτρονική αδειοδότηση επενδύσεων και Εθνικό Μητρώο Υποδομών

Δεσμεύσεις των αρμοδίων υπουργών για την ηλεκτρονική αδειοδότηση επενδύσεων και τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υποδομών εξασφλάλισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε  ξεχωριστές συναντήσεις που πραγματοποίησε με τους υπουργούς Οικονομίας Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Υποδομών Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Νέα ηλεκτρονικά εργαλεία

Στη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης συζητήθηκε η  επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης, από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη και τονίστηκε ότι είναι βασικός στόχος πως θα απλοποιηθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα από συγκεκριμένες αλλαγές και νέα ηλεκτρονικά εργαλεία που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα εξαλείψουν την όποια διαφθορά.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Η νέα κυβέρνηση θέλει να έχει δίπλα της, ως συμβούλους και συμπαραστάτες, όλους τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους. Το είπαμε εξαρχής και επιμένουμε: είμαστε εδώ για να ενώσουμε όλους τους Έλληνες. Και στα θέματα Ανάπτυξης και Επενδύσεων αυτό σημαίνει να προχωρήσουμε όλοι μαζί σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν άμεσα στη δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας, που θα παράγουν πλούτο για τη χώρα. Γιατί πρέπει να ωφεληθεί όλη η κοινωνία από την ανάπτυξη που θα φέρουμε στη χώρα. Τέτοιες αλλαγές συζητήσαμε σήμερα, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της χώρας. Εστιάσαμε κυρίως στο πως θα απλοποιήσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα από συγκεκριμένες αλλαγές και νέα ηλεκτρονικά εργαλεία που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα εξαλείψουν την όποια διαφθορά. Κυρίως όμως θα επιταχύνουν τις διαδικασίες για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης, από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη. Το ΤΕΕ έχει κάνει – και στην προηγούμενη κυβέρνηση από όσα ξέρω – συγκεκριμένες προτάσεις. Θα αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία του τεχνικού κόσμου προς όφελος όλων των πολιτών. Με νέα ηλεκτρονικά εργαλεία και θεσμικές αλλαγές που συμβάλουν στην επίσπευση διαδικασιών. Θα παρουσιάσουμε σύντομα πολύ συγκεκριμένα μέτρα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Στασινός ανέφερε: «Το ΤΕΕ, ως επίσημος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και βοηθά κάθε κυβέρνηση να υλοποιήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που συμβάλουν στην πραγματική ανάπτυξη. Κατέθεσα στον Υπουργό κ. Γεωργιάδη συγκεκριμένες προτάσεις άμεσης απόδοσης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Το ΤΕΕ θα σταθεί δίπλα σε κάθε προσπάθεια που συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων, στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι Έλληνες Μηχανικοί μπορούν να στηρίξουν ένα νέο αναπτυξιακό άλμα της χώρας».

Εθνικό Σχέδιο Υποδομών

Στη συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συζητήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα των Υποδομών και Μεταφορών και προκρίθηκε ως βάση κάθε σχεδιασμού το Εθνικό Σχέδιο Υποδομών, που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν όλα τα στρατηγικά κείμενα της χώρας, ανεξαρτήτως αρμόδιου Υπουργείου, αλλά θα αναλύει περαιτέρω, με χρονοδιάγραμμα και ουσία, όλα τα σχεδιαζόμενα έργα.

Ο Υπουργός, αφού συζήτησε τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα των Υποδομών και Μεταφορών, ζήτησε από το ΤΕΕ, ως επίσημο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας, να σταθεί δίπλα στο Υπουργείο και την κυβέρνηση συνολικά, όχι μόνο τώρα στην αρχή της θητείας αλλά σταθερά, με προτάσεις και τεχνική υποστήριξη.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ διαβεβαίωσε ότι το Επιμελητήριο των Μηχανικών, ως ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας, θα σταθεί δίπλα σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία που συμβάλει στην πραγματική ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην επίλυση των προβλημάτων του τεχνικού κόσμου.

Στη συνάντηση προκρίθηκε ως βάση κάθε σχεδιασμού το Εθνικό Σχέδιο Υποδομών, που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν όλα τα στρατηγικά κείμενα της χώρας, ανεξαρτήτως αρμόδιου Υπουργείου, αλλά θα αναλύει περαιτέρω, με χρονοδιάγραμμα και ουσία, όλα τα σχεδιαζόμενα έργα.

Επιπλέον συζητήθηκε ο τρόπος και η διαδικασία που μπορεί να ακολουθηθεί για τη δημιουργία και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Υποδομών, για τον έλεγχο και συντήρηση κάθε έργου, αλλά και τη διασύνδεσή του με άλλες βάσεις δεδομένων της δημόσιας διοίκησης.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έθεσε το ζήτημα των μεγάλων εκπτώσεων στα τεχνικά έργα και συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης του προβλήματος σε σχέση με την κοινοτική νομοθεσία, τη διαφάνεια και το νόμο περί δημοσίων συμβάσεων.

Ο Υπουργός ανέλυσε τα μεγάλα έργα που έχει δεσμευθεί η ΝΔ να προωθήσει ως κυβέρνηση και συζήτησε με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ τρόπους για την επιτάχυνση διαδικασιών ωρίμανσης άλλων έργων που απαιτούνται να προωθηθούν.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν αναλυτικά πολλά θεσμικά ζητήματα, θέματα επιτάχυνσης διαδικασιών και προβλήματα που χρειάζονται λύσεις

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δήλωσε:

«Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να προχωρήσουν γρήγορα νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν δουλειές. Ο τεχνικός κόσμος διψάει για αυτό και η χώρα χρειάζεται τις υποδομές που της λείπουν. Στο σχεδιασμό που κάνουμε θέλουμε δίπλα μας τους εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου και το ΤΕΕ ως σύμβουλο και συμπαραστάτη. Θα συναντηθώ το επόμενο διάστημα με όλους τους εκπροσώπους τεχνικών φορέων. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα χτίσουμε πάνω σε ό,τι καλό μας παραδόθηκε αλλά θα τρέξουμε, χωρίς καθυστερήσεις, με διαφάνεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα τα έργα και τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζονται»

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Το ΤΕΕ θα σταθεί αρωγός, όπως κάνει κάθε φορά, σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία που βοηθά να επιλυθούν παθογένειες ετών. Το ζητούμενο για εμάς είναι να υπάρξει δυναμική και πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο τεχνικός κόσμος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη της χώρας. Χρειάζεται όχι μόνο ορθός σχεδιασμός, αλλά και γρήγορες και στοχευμένες κινήσεις. Ο χρόνος είναι χρήμα. Μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας με συγκεκριμένες αλλαγές και νέα εργαλεία που καταπολεμούν τη γραφειοκρατία και εξασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας