ecopress
Σοβαρά λάθη, που έχουν γίνει  στην κτηματογράφηση περιοχών της Ηπείρου και της Λευκάδας, σε οριοθετήσεις οικισμών, αποτύπωσεις ιδιωτικών περιουσιών, αγροτικών και δασικών εκτάσεων ακόμη... ΤΕΕ Ηπείρου: λάθη στην κτηματογράφηση οικισμών, αγροτεμαχίων και Εθνικής Οδού

Σοβαρά λάθη, που έχουν γίνει  στην κτηματογράφηση περιοχών της Ηπείρου και της Λευκάδας, σε οριοθετήσεις οικισμών, αποτύπωσεις ιδιωτικών περιουσιών, αγροτικών και δασικών εκτάσεων ακόμη και στην αποτύπωση της παλαιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας  φέρενει στην επιφάνεια το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Σοβαρές ενστάσεις σε σχέση με την εν εξελίξει ανάρτηση και προανάρτηση του Κτηματολογίου για τις περιοχές της Ηπείρου και της Λευκάδας εκφράζουν οι τοπογράφοι μηχανικοί της περιοχής ευθύνης του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο δημοσιοποιεί το θέμα και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο για τη διόρθωση των λαθών. Στο πλαίσιο αυτό, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Ηπείρου  ανέλαβε να καταγράψει αυτούς τους προβληματισμού,  ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα γιατί αν κάποιοι δεν προλάβουν τις δηλώσεις τους, τότε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν.

Για τα προβλήματα που εντοπίστηκαν το ΤΕΕ Ηπείρου ανακοίνωσε ότι θα συντάξει μια επιστολή, την οποία θα αποστείλει στο Εθνικό Κτηματολόγιο αλλά και σε άλλα τμήματα του ΤΕΕ για να γνωρίζουν και οι υπόλοιπες περιοχές.

Τα προβλήματα παρουσιάζει ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Γιάννης Τσίγκρος, ο οποίος αναλυτικά αναφέρει:

– Δύο προβλήματα εντοπίζονται σε οικισμούς χωρίς σχέδιο ή χωρίς διανομή ή αγροκτήματα χωρίς διανομή, όπου δεν έχουν υπολογιστεί καθόλου τα υποβληθέντα τοπογραφικά διαγράμματα των τοπογράφων μηχανικών που είναι με ακρίβεια και αποτυπώνουν τα ολοκληρωμένα όρια των ιδιοκτησιών.

– Δεύτερον σε οικισμούς με διανομή συνοικισμού και σε αγροκτήματα με διανομή πάλι δεν τηρήθηκαν τα ακριβή τοπογραφικά διαγράμματα των μηχανικών που είναι με το σύστημα EXA, παρά τις περισσότερες φορές εφαρμόστηκαν τα θεωρητικά όρια της διανομής που προφανώς δε μπορούν να υποκαταστήσουν τα επί πολλές δεκαετίες υλοποιημένα όρια, όπως υφιστάμενα κτίσματα και άλλες υφιστάμενες καταστάσεις. Είναι προφανές σύμφωνα με τον κ. Τσίγκρο, ότι τα υλοποιημένα όρια μπορούν να μεταβληθούν μόνο με συμβολαιογραφικές πράξεις, με δικαστικές αποφάσεις ή όταν υπάρχει κατάληψη δημόσιας περιουσίας, κάτι που σημαίνει ότι το Κτηματολόγιο είναι αντίθετο προς τις πραγματικές καταστάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις στους αναρτημένους χάρτες δεν ισχύει ό,τι ισχύει στην αγροτική νομοθεσία, γιατί υπάρχουν καταργήσεις, υπάρχουν κληροτεμάχια στα οποία υπάρχει άρση της αγροτικής νομοθεσίας με τις ανώμαλες δικαιοπραξίες των προηγούμενων ετών και τα οποία αυτά πολλές φορές το Κτηματολόγιο δεν τα έχει λάβει καθόλου υπόψη του.

– Τρίτον δεν εφαρμόστηκαν σωστά οι κατά τόπους διανομές, αφού δεν έγινε οριοθέτηση με τα τοπογραφικά διαγράμματα των τοπογράφων μηχανικών, τα οποία είναι ακριβή και να αποδοθούν οι ακριβείς διαστάσεις της διανομής.

– Ένα τέταρτο θέμα είναι ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες και ιδίως σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως ΑΔ με ειδικό καθεστώς που δεν ελήφθη υπόψη.

– Σημαντικό θέμα υπάρχει και με τις οριοθετήσεις οικισμών που δεν αποτυπώνονται ακριβώς και υπάρχουν αποκλίσεις πολλές φορές και από τα σχέδια και τα τοπογραφικά διαγράμματα των τοπογράφων μηχανικών που έχουν γίνει με ακριβή τοπογραφικά και αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Αντ’ αυτών λαμβάνονται υπόψη κάποιες αεροφωτογραφίες, όταν υπάρχουν.

– Ειδικό πρόβλημα υπάρχει  στην περιοχή της παλιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα υπάρχουν αποκλίσεις στα κομμάτια της Βουνοπλαγιάς και της Ελεούσας, όπου η αποτύπωση που έχει περάσει στο Κτηματολόγιο δεν ανταποκρίνεται στην υφιστάμενη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

– Τέλος δεν έχουν υπολογιστεί σωστά οι κατά τόπους διανομές αφού δεν έγινε οριοθέτηση με τριγωνομετρικά που υπάρχουν στις συγκεκριμένες περιοχές και επίσης θέμα σοβαρό με πολλές μεγάλες αποκλίσεις αποδίδεται στο σύστημα Θέασις του Κτηματολογίου. Το ΤΕΕ θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα τοπογραφικά που έχουν κατατεθεί με το σύστημα 687 και όχι να γίνεται η ανάρτηση με βάση το σύστημα Θέασις.

Ο κ. Τσίγκρος δήλωσε πως “το ΤΕΕ  είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους. Οφείλουμε να διαφυλάσσουμε τους συμπολίτες και τους συναδέλφους μας, το Κτηματολόγιο είναι ένα εργαλείο αναπτυξιακού χαρακτήρα για να συμβάλλει στην ανάπτυξη έχοντας ορίσει χρήσεις και καταστάσεις στην περιοχή με βάση τις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε στους χωροταξικούς σχεδιασμούς, όπως έχουν προχωρήσει τα επτά Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, επί των οποίων το ΤΕΕ θα έχει το ρόλο της επιβλέπουσας αρχής”.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας