ecopress
Λύσεις για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε πολυκατοικίες και νέα κτίρια παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στη Βουλή αναφέρθηκε στην  κατάργηση... ΤΕΕ: λύσεις για εγκατάσταση ΑΠΕ σε πολυκατοικίες και νέα κτίρια

Λύσεις για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε πολυκατοικίες και νέα κτίρια παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στη Βουλή αναφέρθηκε στην  κατάργηση υποχρεωτικής  δημιουργίας θέσεων στάθμευσης σε ορισμένα κτίρια και μίλησε με  στοιχεία για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό.

«Το νομοσχέδιο είναι πολύ μεγάλο και με μεγάλη ποικιλία διατάξεων και έκταση και ενδεχομένως δυσκολεύει τη συζήτηση, όμως έχει πολύ χρήσιμες και πολύ κρίσιμες διατάξεις», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, κατά την ομιλία του στη διαδικασία ακρόασης των εκπροσώπων των φορέων στην αρμόδια Επιτροπή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου μαμούθ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που τίθεται σε δεύτερη ανάγνωση την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 και ακολούθως εισάγεται στην Ολομέλεια για τελική ψήφιση την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023.

Ειδικότερα για τις ρυθμίσεις του νομοσχέδιου ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε τα ακόλουθα:

Για το μετασχηματισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων: «Όσον αφορά τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής για τα ύδατα, απορρίμματα και τη συγχώνευση με τη ΡΑΕ, τόσο τα επιχειρήματα του Υπουργείου όσο και ο αντίλογος που έχει ακουστεί, είναι βάσιμα. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας και μάλιστα, διατομεακό. Μένει να φανεί στο μέλλον, αν αυτό το στοίχημα θα το κερδίσει όπως λέει η κυβέρνηση ή όχι και αν αυτό το σχήμα θα λειτουργήσει».

Για τις Ενεργειακές Κοινότητες και εγκατάσταση ΑΠΕ στα κτίρια: «Όσον αφορά τις ενεργειακές κοινότητες και την κατανάλωση ο συνδυασμός νέων διατάξεων για τις ενεργειακές κοινότητες και την αυτοκατανάλωση, δείχνουν ότι η πολιτεία μαθαίνει από την εφαρμογή πολιτικών και αλλάζει το μίγμα. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο που προωθεί την αυτοκατανάλωση, μεγαλώνει τις ενεργειακές κοινότητες και αλλάζει όρια και προϋποθέσεις. Είναι σαφής ο στόχος και μένει να δούμε, αν θα δουλέψει αυτό το μοντέλο και αν θα δουλέψει περισσότερο από το προηγούμενο, που μάλλον δεν είχε να επιδείξει πάρα πολλά αποτελέσματα. Λείπουν δύο βασικά σημεία όμως, που θα πρέπει να δει η κυβέρνηση. Το ένα είναι η επίλυση του προβλήματος της πολυιδιοκτησίας για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε πολυκατοικίες και δεύτερο, την αλλαγή πολεοδομικών περιορισμών, όπως είναι το ύψος στις κατασκευές, η απαγόρευση στις προσόψεις και τις όψεις, με πρότυπο ενδεχομένως αυτό που χρησιμοποιήθηκε για το φυσικό αέριο. Ενδεχομένως, να χρειάζεται και η προώθηση νέων τυπολογιών ΑΠΕ στον αστικό χώρο και τα κτίρια, όπως οι κάθετες ανεμογεννήτριες ή η στέγαση ανοιχτών πάρκινγκ με φωτοβολταϊκά, όπως προτείνονται από το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, οι οποίες μπορούν να νομοθετούνται, όπου κρίνονται απαραίτητες, λόγω των συνθηκών που επικράτησαν στην αγορά για διάφορους λόγους τα τελευταία δύο τρία χρόνια».

Για τη ρύθμιση που αφορά σε θέσεις στάθμευσης στα κτίρια: «Οι πολεοδομικές διατάξεις όσον αφορά τις θέσεις στάθμευσης, θα βοηθήσουν θεωρητικά και είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως μένει ένα στοίχημα να δούμε πώς θα υπάρξει η συνύπαρξη των χώρων θέσεων στάθμευσης με πράσινο και η διαχείριση όμβριων υδάτων, ειδικά λόγω κλιματικής αλλαγής».

Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ προβλέπεται ρύθμιση με την οποία καταργείται η υποχρέωση δημιουργίας γκαράζ συγκεκριμένου αριθμού θέσεων στάθμευσης σε κτίρια, εφόσον βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων από σταθμό τρένου, τραμ ή μετρό. Η ρύθμιση εφαρμόζεται μέσω γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού, αλλά και σε ειδικές πολεοδομικές ρυθμίσεις, που γίνονται προς όφελος συγκεκριμένων επενδύσεων (ειδικά πολεοδομικά σχέδια, σχέδια χωρικής ανάπτυξης δημοσίων ή ιδιωτικών ακινήτων).

-«Σημαντικές είναι οι διατάξεις για επίλυση δανειοδοτικών προβλημάτων για τις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων και στο Ελληνικό, όπως επίσης και οι ρυθμίσεις για την αναθεώρηση των σχεδίων πόλης μέσα από τοπικά πολεοδομικά σχέδια και οι νέες διατάξεις για τοπικά πολεοδομικά σχέδια, ειδικά πολεοδομικά σχέδια» τόνισε ο Γιώργος Στασινός.

Πολεοδομικός χωροταξικός σχεδιασμός

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ απάντησε στη Βουλή σε ερώτηση για την πρόοδο του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού. Σχετικά είπε ότι:

-«Όσον αφορά αυτό και με βάση την ενημέρωση που έχω για ερώτηση που έχει κατατεθεί γραπτώς, θα ήθελα να πω για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση, ότι αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός για τα πάνω από 200 τοπικά πολεοδομικά σχέδια και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, που εκτελείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το Τεχνικό Επιμελητήριο, πάει άριστα, πετυχαίνει τους στόχους. Ήδη κάναμε 113 διαγωνισμούς το Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να έχουμε πάνω από 70 προσωρινούς ανάδοχους πριν τα Χριστούγεννα. Οι συμβάσεις έχουν σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Άρα, θα έλεγα καλό είναι να μην υπάρχει παραπληροφόρηση. Ενδεχομένως, δεν τελειώνουν αυτές οι διαδικασίες σε ένα μήνα, όπως γνωρίζετε καλύτερα όσοι έχετε ασκήσει διοίκηση. Αυτό που έχει πετύχει το ΤΕΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν έχει επιτευχθεί ποτέ ξανά όσον αφορά πολεοδομικό σχεδιασμό και καλό είναι να μην υπάρχουν ούτε παρερμηνείες ούτε πράγματα, τα οποία δεν είναι αληθή».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας