ΤΕΕ: μέσω συμψηφισμού το “μπόνους” για κτιριακή ανακαίνιση
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧρήμα 29 Οκτωβρίου 2019 Αργύρης
Η καθιέρωση έκπτωσης φόρου εισοδήματος 40% ή 50% για δαπάνες ενεργειακής εξοικονόμησης, σεισμικής θωράκισης και αισθητικής αναβάθμισης πρέπει να γίνει με επιστροφή μέσω συμψηφισμού με τον φόρο επόμενων ετών, τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.
Σε άρθρο του με τίτλο «Μετά την αναστολή ΦΠΑ, ώρα για έκπτωση φόρου στην ανακαίνιση», που δημοσιεύτηκε στο «Έθνος της Κυριακής» ο Γ. Στασινός σημειώνει τα ακόλουθα:
Η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% για νεόδμητα ακίνητα αποτελεί χρήσιμο και αναγκαίο μέτρο για την αναθέρμανση της οικονομίας και την άμεση δυναμική επανεκκίνηση του κατασκευαστικού κλάδου, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασχολούνται με την ανέγερση κατοικιών. Η απόφαση της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται έπειτα από συγκεκριμένη πρόταση, τεκμηρίωση και επιμονή του ΤΕΕ. Το μέτρο, έτσι όπως ανακοινώθηκε, δηλαδή για το σύνολο των αδιάθετων νεόδμητων ακινήτων από 1/1/2006 μέχρι το 2023, έχει αντίκρισμα για όλη την κοινωνία και την οικονομία, και όχι μόνο για ένα μικρό μέρος της. Αποτελεί όμως πρώτο βήμα για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και ιδιαίτερα κατοικίας. Το επόμενο, το δεύτερο βήμα, είναι ίσως ακόμη πιο σημαντικό. Είναι η καθιέρωση έκπτωσης φόρου εισοδήματος 40% ή 50% για δαπάνες ενεργειακής εξοικονόμησης, σεισμικής θωράκισης και αισθητικής αναβάθμισης, με επιστροφή μέσω συμψηφισμού με τον φόρο επόμενων ετών. Προσοχή: έκπτωση φόρου αυτών που πληρώνει ο πολίτης στην Εφορία. Αυτό μόνο είναι ισχυρό κίνητρο. Τυχόν επιλογή που θα αφαιρεί αυτό το ποσό από το φορολογητέο εισόδημα και όχι σε έκπτωση φόρου θα αποδειχθεί εντέλει αποτυχημένο ως κίνητρο. Διότι το όφελος των πολιτών θα είναι μικρό. Ενώ θα δημιουργήσει και προβλήματα, κυρίως στα δημόσια οικονομικά, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση των συναλλαγών χωρίς παραστατικά και φοροδιαφυγή. Για να το πω πιο απλά: επιλέγοντας το μέτρο της έκπτωσης φόρου, ο πολίτης θα κερδίζει στην τσέπη του, μέσα στα επόμενα χρόνια, το 40% ή το 50% όσων πληρώνει στην Εφορία κάθε χρόνο. Στην αντίθετη περίπτωση, της μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος, ο πολίτης κερδίζει όσο είναι το ποσοστό της φορολογικής του κλίμακας, μόλις 9% στην κατώτερη, κάνοντας πιο συμφέρον να ζητήσει συναλλαγή άνευ ΦΠΑ και φόρων από τον προμηθευτή του, «γλιτώνοντας» μέχρι και 30%.
Προωθώντας τη ρύθμιση της έκπτωσης φόρου, πετυχαίνουμε ταυτόχρονα δύο στόχους. ο πρώτος είναι ότι θα πάρει πραγματικά μπροστά η οικοδομή, ο κατασκευαστικός τομέας. Με νέες δουλειές σε περισσότερα από 150 επαγγέλματα και απασχόληση για χιλιάδες εργαζόμενους, προς όφελος ολόκληρης της οικονομίας και της κοινωνίας. Παράλληλα όμως η χώρα θα μπορέσει πιο εύκολα να φτάσει τον στόχο που έχει τεθεί για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ειδικά στον κτιριακό τομέα. Για να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων και να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, πρέπει η χώρα να ανακαινίζει και να αναβαθμίζει ενεργειακά 40-50·000 ακίνητα τον χρόνο ως το 2030. Και όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν τόσα χρήματα διαθέσιμα για επιδοτήσεις. Αν η κίνηση αυτή συνδυαστεί με άλλες ενέργειες ενίσχυσης της αγοράς ακινήτων, όπως η καθιέρωση της Ηλεκτρονικής Τράπεζας Γης για μεταφορά συντελεστή δόμησης και ορισμένες ακόμη πολεοδομικές ρυθμίσεις, μπορεί να έρθει μια πραγματική αναπτυξιακή έκρηξη στον κατασκευαστικό τομέα.
Σχετικά Άρθρα
- Ακίνητα-οικοδομή: τα 3 φορολογικά μπόνους που παίρνουν παράταση
- Διπλασιάζεται το «φορο-μπόνους» για επισκευές και αναβάθμιση κτιρίων
- Ακίνητα: προς διετές «πάγωμα» φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις
- Άκυρη η γενναία έκπτωση φόρου για ανακαίνιση κτιρίου
- e-αποδείξεις: ποιες θα μετρούν διπλά για απαλλαγή φόρου
- e-αποδείξεις: πώς κερδίζεται έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ
Χωρίς φρένο οι αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών
Ειδήσεις Δεκ 24, 2024
ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
ecoinsider Δεκ 24, 2024