TEE: παρεμβάσεις για εκτός σχεδίου δόμηση και μεγάλα αυθαίρετα
ΑυτοδιοίκησηΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧωροταξία 12 Οκτωβρίου 2020 Αργύρης
Παρεμβάσεις για δύο καυτά θέματα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των μηχανικών αλλά και των ιδιοκτητών ακινήτων και των επενδυτών αναπτύσσει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, με δηλώσεις του για την εκτός σχεδίου δόμηση και την πλατφόρμα αυθαιρέτων αλλά και την επόμενη ημέρα των μεγάλων αυθαιρέτων της κατηγορίας 5.
Παρεμβαίνοντας στο δημόσιο διάλογο, με δηλώσεις του σε ξεχωριστά δημοσιεύματα της «Καθημερινής της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός μιλάει για την εκτός σχεδίου δόμηση, αναφέροντας ότι «δεν θεωρώ ούτε σωστό ούτε έξυπνο η πολιτεία, με πρόσχημα τη νομολογία του ΣτΕ, να προκαλέσει “ξαφνικό θάνατο” σε εκατομμύρια ακίνητα εκτός σχεδίου». Παράλληλα ο πρόεδρος του ΤΕΕ παίρνει θέση για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι μηχανικοί, για την διεκπεραίωση των δηλώσεων αυθαιρέτων υπό τις ασφυκτικές προθεσμίες που έθεσε το ΥΠΕΝ και δηλώνει για την ψηφιακή πλατφόρμα δηλώσεων αυθαιρέτων του ΤΕΕ ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα αλλάξει, προχωρούμε σε μια δυνατή αναβάθμιση του συστήματος, ώστε να αντέχει δεκαπλάσιο βάρος».
Εκτός σχεδίου δόμηση
Στο πλαίσιο δημοσιεύματος της «Καθημερινής της Κυριακής» και του δημοσιογράφου Ηλία Μπέλλου, με τίτλο «κινδυνεύει να μηδενιστεί η αξία 4 εκατ. ακινήτων», το οποίο αναφέρει ότι “η αξία περίπου 4 εκατ. εκτός σχεδίου ακινήτων εκμηδενίζεται, καθώς με βάση το χωροταξικό – πολεοδομικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή περί τα τέλη Οκτωβρίου χάνουν τη δυνατότητα δόμησης», μεταξύ πολλών άλλων σημειώνεται ότι «χαρακτηριστική της σοβαρότητας του ζητήματος είναι ίσως η τοποθέτηση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργου Στασινού σε σχετική ερώτηση της «Καθημερινής» η οποία έχει ως εξής:
-«Ο Έλληνας διαχρονικά έχει ιδιαίτερη σχέση με τη γη και την ακίνητη περιουσία του. Είναι προφανές ότι αν κάποιος επιχειρήσει να την απομειώσει από επιλογή, δηλαδή ψηφίζοντας ένα νομοσχέδιο, θα τον βρει απέναντι». «Εκτός αυτού όμως», προσθέτει, «δεν θεωρώ ούτε σωστό ούτε έξυπνο η πολιτεία, με πρόσχημα τη νομολογία του ΣτΕ, να προκαλέσει “ξαφνικό θάνατο” σε εκατομμύρια ακίνητα εκτός σχεδίου». Τι πρέπει να γίνει; «Θα πρέπει πρώτα να κάνει το χρέος της, δηλαδή να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, να καταγράψει ψηφιακά όλες τις οδούς που δίνουν δικαίωμα δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα, να επαναοριοθετήσει τους οικισμούς στους οποίους ο τρόπος οριοθέτησης δεν ήταν επιστημονικά ορθός και κατόπιν, έχοντας τα παραπάνω ως δεδομένα, να επιβάλει αλλαγές και περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση. Αν γίνουν αυτά, θεωρώ ότι θα είναι ικανοποιημένοι και το ΣτΕ και οι πολίτες και θα γλιτώσει η χώρα από τις συνταρακτικές συνέπειες της αναγκαστικής απομείωσης της αξίας της γης της χώρας και των πολιτών», απαντάει. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιος βουλευτής θα ψηφίσει αυτό τον νόμο και δεν θα αντιμετωπίσει τη μήνη των συμπατριωτών του, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, στην εκλογική του περιφέρεια».
Αυθαίρετα
Παράλληλα στο πλαίσιο ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής» και του δημοσιογράφου Γιώργου Λιάλιου, με τίτλο «Μηχανικοί υπό κατάρρευση για τις δηλώσεις αυθαιρέτων» στο οποίο καταγράφονται έντονες διαμαρτυρίες μηχανικών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην διεκπεραίωση των υπαγωγών αυθαιρέτων στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ανακοινώνει αναβάθμιση της πλατφόρμας και παράλληλα προτείνει «δυνατότητα τακτοποίησης μέσω της ταυτότητας του κτιρίου για όλες τις περιπτώσεις που ισχύουν και σήμερα», προσθέτοντας ότι «εφόσον η πολιτεία θέλει να είναι πιο αυστηρή για τα λεγόμενα βαριά ή μεγάλα αυθαίρετα, μπορεί να αυξάνει το πρόστιμο»
Συγκεκριμένα ο Γιώργος Στασινός πρόεδρος του ΤΕΕ στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ρεπορτάζ απαντά τα ακόλουθα:
-«Γνωρίζουμε τα προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας – αν και οι περιπτώσεις σφαλμάτων είναι μεμονωμένες. Είναι μια πλατφόρμα 15 ετών και θα έπρεπε να έχει ήδη αναβαθμιστεί. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα αλλάξει, προχωρούμε σε μια δυνατή αναβάθμιση του συστήματος, ώστε να αντέχει δεκαπλάσιο βάρος», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Βέβαια ήταν και η επισκεψιμότητα των τελευταίων ημερών τεράστια, η πλατφόρμα δέχθηκε έως και 12.800 αιτήσεις σε μία μέρα». Όσον αφορά την ίδια τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, ο κ. Στασινός σημειώνει: «Η καταγραφή και η τακτοποίηση των αυθαιρέτων με όλους τους τελευταίους νόμους ήταν αναγκαία για να γνωρίζουμε τι ισχύει στην πραγματικότητα και ποιο είναι το πλαίσιο για την “επόμενη μέρα”. Μπήκε μια αυστηρή κόκκινη γραμμή όσον αφορά την ημερομηνία κατασκευής (28/7/2011) και ήδη έχουν καταγραφεί πάνω από 1.800.000 δηλώσεις αυθαιρέτων, με τον τελικό αριθμό να προσεγγίζει κατά την προσωπική μου άποψη τα 2.500.000 δηλώσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά που δεν θα τακτοποιούνται πλέον θα πρέπει άμεσα να εντοπιστούν από την πολιτεία και να πληρώνουν υπέρογκα πρόστιμα. Η άποψή μου είναι ότι εφόσον έχει μπει η “κόκκινη γραμμή” της ημερομηνίας κατασκευής, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα τακτοποίησης μέσω της ταυτότητας του κτιρίου για όλες τις περιπτώσεις που ισχύουν και σήμερα. Εφόσον η πολιτεία θέλει να είναι πιο αυστηρή για τα λεγόμενα βαριά ή μεγάλα αυθαίρετα, μπορεί να αυξάνει το πρόστιμο τακτοποίησης σε αυτά τα αυθαίρετα και να κάνει υποχρεωτικό τον έλεγχο της δήλωσης από ελεγκτή δόμησης».
Σχετικά Άρθρα
- ΤΕΕ: νομοθετική μεταβατική λύση τριετίας για την εκτός σχεδίου δόμηση
- Μικρά οικόπεδα: ύστατη παρέμβαση ΤΕΕ, «να το ξαναδεί η κυβέρνηση»
- ΤΕΕ: απαξιώνονται 2 εκατ. εκτός σχεδίου ακίνητα και θίγονται 1 εκατ. πολίτες
- Μαζί στο τραπέζι εκτός σχεδίου δόμηση και αυθαίρετα κατηγορίας 5
- ΤΕΕ: οι άδειες εκτός σχεδίου να σταματήσουν σε δύο τρία νησιά, όχι σε όλη τη χώρα
- TEE: δεν νοείται παραβίαση συνταγματικής προστασίας εκτός σχεδίου ιδιοκτησίας