ΤΕΕ: Πως θα γίνει η οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων μέσω της Τράπεζας Γης
ΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧωροταξία 1 Απριλίου 2019 Αργύρης
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός παρουσιάζει ολοκληρωμένη πρόταση μέσω της ενεργοποίησης της Τράπεζας Γής για την οριστική τακτοποίηση των αυθαιρέτων και την ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού.
«Η πρόταση είναι εφικτή, ρεαλιστική και μελετημένη. Μπορούμε σχεδόν άμεσα να την υλοποιήσουμε. Αρκεί να θέλουμε. Παρά την κοινή πεποίθηση ότι «πάντα γίνονται ρυθμίσεις αυθαιρέτων», αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το ΣτΕ και η νοµολογία έχουν αποδείξει ότι έχουν συγκεκριμένες ανοχές, τις οποίες έχουμε ήδη φθάσει»
Αυτά τονίζονται στο άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, στην εφημερίδα «Έθνος», το οποίο έχει ως εξής:
Να μετατρέψουμε την παθογένεια σε αναπτυξιακό εργαλείο
Η χωρά μας έχει το θλιβερό προνόμιο στην Ευρώπη να αποτελεί πολεοδομικά έναν «παράδεισο αυθαιρεσίας». Αποτελεί διαχρονική παθογένεια του ελληνικού κράτους, µε ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αλλά παράλληλα αποτέλεσε για χρόνια «κοινωνικό προαπαιτούμενο».
Οι τελευταίοι νόµοι (Καλαφάτη και Σταθάκη) για τη δήλωση αυθαιρέτων έβαλαν τέλος στην πρακτική της αυθαιρεσίας και παράλληλα έδωσαν ευκαιρία να καταγραφούν τα αυθαίρετα χτίσματα και να τελειώσουμε οριστικά µε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Αυτές τις ηµέρες τελειώνει η προθεσμία που έδωσε το ΥΠΕΝ µε πολλές δόσεις και εκπτώσεις στα πρόστιµα για να δηλωθούν τα αυθαίρετα κτίσματα και τα ακίνητα µε αυθαιρεσίες. Θα συμβούλευα οποιονδήποτε έχει αυθαίρετο ή κτίριο µε αυθαιρεσία να μιλήσει µε έναν μηχανικό της επιλογής του, να του αναθέσει τη δήλωση και να ολοκληρώσει τη διαδικασία τις επόμενες ηµέρες.
Ο νόμος 4495 που αυτήν τη στιγµή ισχύει, εκτιµώ, µε βεβαιότητα, ότι είναι η τελευταία ευκαιρία οποιουδήποτε έχει αυθαίρετο ή κτίριο µε αυθαιρεσία να το δηλώσει για να µπορεί να το αξιοποιήσει μελλοντικά. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες στο µέλλον. Παρά την κοινή πεποίθηση ότι «πάντα γίνονται ρυθμίσεις αυθαιρέτων», αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το Συμβούλιο της Επικρατείας και η νοµολογία έχουν αποδείξει ότι έχουν συγκεκριμένες ανοχές, τις οποίες έχουμε ήδη φθάσει. Με τη δήλωση αυθαιρέτου, κάθε πολίτης που έχει τέτοιο ακίνητο µπορεί να ευελπιστεί ότι θα εξαιρεθεί για πάντα από την κατεδάφιση και θα γλιτώσει τα πραγματικά υπέρογκα πρόστιµα αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί. Τα οποία όταν θα ξεκινήσουν να «πέφτουν» από το κράτος θα γίνει αντιληπτό ότι είναι δυσβάστακτα και σχεδόν δημευτικά. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα ξεκινήσει να γίνεται µόλις ολοκληρωθεί η διάρκεια ισχύος της ρύθμισης που τώρα «τρέχει». Παράλληλα, το κράτος έχει οργανωθεί, η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Η πολιτεία, πλέον, αν θέλει, µπορεί να εντοπίσει ένα αυθαίρετο σε λίγα λεπτά. Η εκτίμησή µου είναι ότι, σε ένα-δΰο χρόνια από σήμερα, θα το κάνει συστηματικά. Νοµικά άλλωστε υπάρχει πληθώρα εργαλείων. Και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΤΕΕ για το δομημένο περιβάλλον έχουν γεωγραφικό εντοπισµό.
Με το πληροφοριακό σύστημα δηλώσεων των αυθαιρέτων, µε την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών και µε την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, που θα αφορά τα υπάρχοντα κτίσματα, τα επόμενα χρόνια θα είναι θέµα λίγων λεπτών -προοδευτικά, ίσως και χωρίς ανθρώπινη επέμβαση- να διαπιστώνεται αν ένα ακίνητο είναι νόµιµο ή όχι. Επομένως τα περιθώρια στενεύουν. Κλείνουν τα «παραθυράκια». Αφήνουμε οριστικά στο παρελθόν µια παθογένεια που ταλαιπωρεί τη χώρα και τους πολίτες, που έφερε τεράστια επιβάρυνση στο περιβάλλον, που δυσκολεύει τις ζωές όλων µας.
Αλλά τώρα που τελειώνουμε µε την παθογένεια, πρέπει να μετατρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις σε πλεονέκτημα – και µάλιστα «πράσινο» και αναπτυξιακό. Εξηγώ όσο πια απλά γίνεται: • Τα παντελώς αυθαίρετα κτίσματα και τα κτίσματα µε μεγάλες αυθαιρεσίες στους νόμους αυθαιρέτων δεν νομιμοποιούνται, αλλά εξαιρούνται από την κατεδάφιση για 30 χρόνια.
- Για να «τακτοποιηθούν» οριστικά πρέπει αφενός να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός στην περιοχή τους και να προβλέπεται η ύπαρξή τους σε αυτόν.
- Ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, µια εκκρεμότητα δεκαετιών, αυτήν τη φορά μπαίνει σε αυλάκι οριστικής υλοποίησης. Μέσα στα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια, αναλόγως των πολιτικών επιλογών, θα έχει προχωρήσει. Και θα ολοκληρωθεί, µε τα νέα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (τα οποία αντικαθιστούν τα παλαιά ΓΠΣ κ.λπ.) που υποχρεωτικά θα εκπονηθούν από τις νέες δημοτικές Αρχές σε όλους τους δήμους της χώρας. Με γρήγορες διαδικασίες. Και εκεί θα περιλαμβάνονται και οι αναγκαίες Ζώνες Υποδοχής για συντελεστή δόμησης και αυθαίρετα.
- Τα αυθαίρετα πρέπει αφετέρου να αποκτήσουν τον απαραίτητο συντελεστή δόμησης που τους λείπει για να έχουν το δικαίωμα νόμιμης ύπαρξης στο οικόπεδο που βρίσκονται.
- Τον αναγκαίο συντελεστή δόμησης μπορούν να τον βρουν, σύµφωνα µε αυτά που προτείνω, µέσα από την ηλεκτρονική Τράπεζα Γης, µε απλό, απρόσωπο και επωφελή για όλους τρόπο. Εξηγούμαι:
- Πού υπάρχει σήμερα «διαθέσιμος» συντελεστής δόμησης; Μια κύρια πηγή είναι τα διατηρητέα κτίρια και μνημεία, τα οποία λόγω του χαρακτηρισµού τους και της ανάγκης να τα διαφυλάξουμε στη µορφή που έχουν, δεν μπορούν να δομήσουν την επιφάνεια που αναλογεί στο οικόπεδό τους.
- Αυτόν τον συντελεστή οι ιδιοκτήτες διατηρητέων θα τον εισάγουν στην ψηφιακή Τράπεζα Γης. Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων από εκεί, µε απρόσωπη ηλεκτρονική διαδικασία, θα αγοράζουν τα τετραγωνικά που χρειάζονται. Δίνουμε έτσι διέξοδο στους αυθαιρετουχους να νομιμοποιήσουν οριστικά το ακίνητό τους σε µια περιοχή που θα έχει πλέον σχεδιασµό.
- Πώς γίνεται αναπτυξιακό αυτό το εργαλείο; Η Τράπεζα Γης θα δίνει ένα ποσοστό των χρημάτων, π.χ. 30% ή όσο απαιτείται, στους ιδιοκτήτες για να αποκαταστήσουν την όψη και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα πέσει, και αφού διαπιστωθεί από ελεγκτή μηχανικό ότι έγιναν αυτές οι εργασίες, θα δίνονται και τα υπόλοιπα χρήματα στον ιδιοκτήτη.
Έτσι κερδίζουν όλοι: οι αυθαιρετουχοι ολοκληρώνουν τη νομιμοποίηση, οι ιδιοκτήτες διατηρητέων αποκαθιστούν τα ακίνητά τους και αυξάνουν την αξία τους, οι πόλεις µας ομορφαίνουν και βελτιώνεται το αστικό περιβάλλον, δημιουργούμε ένα εργαλείο ανάπτυξης που φέρνει τζίρο και θέσεις εργασίας στην αγορά
Σχετικά Άρθρα
- ΤΕΕ: αντισεισμική ενίσχυση κτιρίων με κονδύλια από τα πρόστιμα αυθαιρέτων
- ΤΕΕ: ιδού η απλή λύση άμεσης εφαρμογής στην εκτός σχεδίου δόμηση
- ΥΠΕΝ: τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τακτοποίηση αυθαιρέτων κατηγορίας 5
- Γιατί δεν ισχύει η αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλό
- ΤΕΕ: «πηγάδι χωρίς πάτο» η συμμετοχή των μηχανικών στην Τράπεζα Αττικής
- ΤΕΕ: εντοπισμός αυθαιρέτων με αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης