ecopress
Το ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης «κατεδαφίζει» τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε στη Βουλή και δίνει νέα συνεχόμενη παράταση μέχρι 31 Μαρτίου 2023 στην... Γιατί δεν ισχύει η αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλό

Το ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης «κατεδαφίζει» τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε στη Βουλή και δίνει νέα συνεχόμενη παράταση μέχρι 31 Μαρτίου 2023 στην αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για αυθαίρετα σε αιγιαλούς και παραλίες, και ζητά να αρχίσουν αμέσως οι κατεδαφίσεις τους.

Η νέα εξάμηνη αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλούς, παραλίες και ζώνες προστασίας  λιμνών και ποταμών ψηφίστηκε στη Βουλή, Δείτε εδώ στο ecopress με τροπολογία που αναφέρεται σε «επικείμενη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, που θα επιλύσει το ζήτημα σε μακροπρόθεσμη βάση» και παραπέμπει στην επαναφορά της δυνατότητας υπαγωγής σε τακτοποίηση και οριστική νομιμοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων κατηγορίας 5.

Αυτά τα αυθαίρετα δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ τονίζει ότι  «είναι γνωστό ότι η ανέγερση κατασκευών σε αιγιαλό, όχθη, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και υπέδαφος του βυθού θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, αντίκειται στο Σύνταγμα και ως εκ τούτου η κατηγορία αυτή αυθαίρετων δεν είχαν συμπεριληφθεί ποτέ στους νόμους τακτοποίησης και κατά συνέπεια δεν δύνανται να νομιμοποιηθούν. Οι ειδικές διατάξεις περί αυθαιρέτων κατασκευών “αποσκοπούν στην άμεση και αποτελεσματική προστασία του αιγιαλού και του θαλασσίου χώρου και επιβάλλουν την αποκατάσταση της μορφής τους, η οποία έχει αλλοιωθεί με την χωρίς άδεια ανέγερση πάσης φύσεως τεχνικού έργου, κτίσματος ή κατασκευάσματος”.

Κατεδαφίζονται όποτε κι αν ανεγέρθηκαν

Την άμεση εφαρμογή των πρωτόκολλων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών εντός αιγιαλού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σύμφωνα με το νόμο, χωρίς να δοθεί νέα παράταση, για την προστασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, ζητά με επιστολή του στον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκα το ΤΕΕ ΤΑΚ και υπογραμμίζει ότι:

Τα αυθαίρετα κτίσματα που ανεγέρθηκαν χωρίς την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία περί αιγιαλού διοικητική άδεια πρέπει, καταρχήν, να κατεδαφίζονται οποτεδήποτε και αν έχει λάβει χώρα ανέγερσή τους, ακόμη δηλαδή και αν αυτά έχουν ανεγερθεί πριν από την οριοθέτηση του αιγιαλού με διοικητική πράξη, καθώς “ο αιγιαλός δεν δημιουργείται με σχετική πράξη της Πολιτείας, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα, δηλαδή τις μεγαλύτερες αλλά συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων, η δε προβλεπόμενη στον νόμο διαδικασία καθορισμού των ορίων του δεν αποσκοπεί παρά στη διαπίστωση του πραγματικού αυτού γεγονότος”.

Η παθογένεια των αυθαίρετων καταπατήσεων

-«Η νέα αυτή αναβολή έρχεται στον απόηχο της βιβλικής καταστροφής που άφησε πίσω του το φονικό πέρασμα της ισχυρής νεροποντής της 17ης Οκτωβρίου, στον Δήμο Μαλεβιζίου, Σητείας και Χερσονήσου που ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο όλη την παθογένεια των αυθαίρετων καταπατήσεων» τονίζει το ΤΕΕ/ΤΑΚ και υπογραμμίζει ότι:

-«Αθροιστικά συμπληρώνονται δύο χρόνια αλλεπάλληλων αναβολών, στη διάρκεια των οποίων έχουν καταγραφεί ισχυρότατες πλημμύρες, που έχουν αφήσει το καταστροφικό αποτύπωμά τους σε περιοχές, όπου οι καταπατήσεις και οι αυθαιρεσίες έχουν αλλάξει το φυσικό ανάγλυφο περιοχών, με αποτέλεσμα να καθίστανται ευάλωτες και χωρίς καμία θωράκιση σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω επιβάλλεται να εφαρμοστούν άμεσα τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών εντός αιγιαλού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σύμφωνα με το νόμο, χωρίς να δοθεί νέα παράταση, για την προστασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και την αποφυγή καταστροφών σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων (έντονη βροχόπτωση, καταιγίδα)».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας