ecopress
Να ενταχθούν προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης η ψηφιοποίηση και οριοθέτηση των υδατορεμμάτων  της χώρας  για λόγους πολιτικής προστασίας αλλά και ασφάλειας του... ΤΕΕ: ψηφιακή οριοθέτηση υδατορεμμάτων και καταγραφή απαλλοτριώσεων  

Να ενταχθούν προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης η ψηφιοποίηση και οριοθέτηση των υδατορεμμάτων  της χώρας  για λόγους πολιτικής προστασίας αλλά και ασφάλειας του πολεοδομικού σχεδιασμού και των επενδύσεων και η ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση των απαλλοτριώσεων στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη και στο εθνικό μητρώο υποδομών πρότεινε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κατά την ομιλία του στην έναρξη του 3ουAthens Investment Forum «Η Ελληνική οικονομία μπροστά στην πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης» στο Ζάππειο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε δυο ακόμη εργαλεία στη κυβέρνηση, ώστε «να μπορέσει να προωθηθεί πιο δυναμικά αυτός ο σχηματισμός της αδειοδότησης κάθε επένδυσης και έργου στη χώρα που ήδη συντελείται».

«Το πρώτο είναι η ψηφιοποίηση και οριοθέτηση των υδατορεμμάτων στη χώρα. Είμαστε πολύ πίσω σε αυτό, το γνωρίζετε, πλέον, πιστεύω οι περισσότεροι με τις καταστροφές που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Αν δεν προχωρήσουμε άμεσα το σύνολο των οριοθετήσεων των ρευμάτων, τώρα με τους πόρους που διατίθενται δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε ποτέ εγκαίρως τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα ή να προστατεύσουμε αποτελεσματικά το περιβάλλον. Όλοι όσοι έχουν προσπαθήσει να αδειοδοτηθούν σε περιοχή που δεν έχει οριοθετηθεί κάποιο ρέμα καταλαβαίνουν τη χρησιμότητα και στην οικονομία και στις επενδύσεις.

Προτείνω λοιπόν στην κυβέρνηση να ενταχθεί το έργο αυτό στο Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να προκηρυχθεί και να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Η δεύτερη πρότασή μου αφορά την ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη στο εθνικό μητρώο υποδομών των απαλλοτριώσεων. Η χώρα μας έχει θλιβερό παρελθόν τόσο στις απαλλοτριώσεις για τα δημόσια έργα, όπως αυτοκινητόδρομοι, γραμμές τρένων,  βιολογικοί καθαρισμοί και τόσα άλλα όσο και για κοινόχρηστους χώρους, όπως πλατείες, δρόμοι, κτλ. Ούτε οι απαλλοτριώσεις προχωρούν ούτε κανείς γνωρίζει τι έχει σχεδιαστεί κατά τόπους, ούτε κανείς μπορεί να γνωρίζει τις παραμέτρους.

Προτείνω λοιπόν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης να προχωρήσει άμεσα ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής, αποτύπωσης και παρακολούθησης των απαλλοτριώσεων των δημοσίων έργων που θα είναι συνδεδεμένο με το εθνικό μητρώο υποδομών και των ενιαίο ψηφιακό χάρτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Στην ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, αλλά και την ανάγκη να συνδεθούν τα ηλεκτρονικά αρχεία, ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία και να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις, αναφέρθηκε στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργος Στασινός.

Για το μητρώο υποδομών που η κυβέρνηση νομοθέτησε πέρυσι έπειτα από προτροπή του ΤΕΕ, ο κ. Στασινός ανέφερε πως θα «αποκτήσουμε στη χώρα συνολικά εικόνα του ποιος έχει την αρμοδιότητα, ποιος έχει κατασκευάσει και ποιος συντηρεί και πότε κάθε έργο υποδομής, όπως γέφυρες, δρόμους, υποδομές που σήμερα κάθε φορά που γίνεται ένα ατύχημα ή μία καταστροφή όλοι ψάχνουν να βρουν ποιος φταίει και τι φταίει. Οι παθογένειες του παρελθόντος θα τελειώσουν λοιπόν με αυτά τα νέα πληροφοριακά συστήματα που αποτελούν μεταρρύθμιση, κατάργηση της γραφειοκρατίας, βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, υποδομή στρατηγικού σχεδιασμού και εργαλείο διαφάνειας και λογοδοσίας».

Ψηφιακή τράπεζας γης

Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη του σωστού σχεδιασμού της ψηφιακής τράπεζας γης που «νομοθετείται σύντομα στις λεπτομέρειες της και λίμναζε επί πολλά χρόνια. Ένας νέος θεσμός που δεν πρέπει να μείνει πουκάμισο αδειανό λόγω αγκυλώσεων του παρελθόντος, αλλά να αποτελέσει ένα χρήσιμο και ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο που θα προστατεύει ταυτόχρονα το περιβάλλον, εξοικονομώντας πόρους.

Ίσως έχετε ακούσει ότι με την τράπεζα γης θα λυθεί το αιώνιο πρόβλημα της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης στη χώρα. Πράγματι, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή, πρέπει να αποτελέσει ένα δυναμικό εργαλείο αγοράς δικαιωμάτων για να τροφοδοτήσει νέες αναπτύξεις και να δημιουργήσει πόρους πράσινους για αναγκαία έργα».

Ο δρόμος των επενδύσεων

Όπως τόνισε ο κ. Στασινός «το επενδυτικό φόρουμ της Αθήνας είναι μία πρωτοβουλία που καθιερώσαμε με τους συνδιοργανωτές μας εδώ και μερικά χρόνια. Στην αρχή από τον χώρο της Ενέργειας και στη συνέχεια για ολόκληρη την οικονομία. Γιατί πιστεύουμε ότι ο δρόμος της ανάπτυξης και των επενδύσεων είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον για όσους πραγματικά παράγουν σε αυτή τη χώρα.

Γιατί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Επιμελητήριο των Μηχανικών και ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Όσους μοχθούν και εργάζονται και οι οποίοι πρέπει να αμείβονται δίκαια για τον κόπο τους, τη γνώση τους και την προσφορά τους. Και όσους επιχειρούν και ρισκάρουν να αφενός για να κερδίσουν και αφετέρου για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μία καλύτερη μία καλύτερη, πιο ευημερούσα οικονομία και κοινωνία. Όλοι εμείς δηλαδή οι άνθρωποι της πράξης που θέλουμε από την Πολιτεία να κάνει τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη, το επάγγελμά μας λίγο πιο ουσιαστικό, την επιστήμη μας λίγο πιο συνδεδεμένη με την κοινωνία. Αυτό το συνέδριο δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη ώρα, διότι τώρα μπροστά μας είναι οι προκλήσεις, τώρα λαμβάνονται οι αποφάσεις που θα οδηγήσουν την οικονομία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Μπορεί όλος ο πλανήτης να ζει σε καθεστώς αβεβαιότητας αλλά εμείς οφείλουμε να σχεδιάσουμε τώρα το που πρέπει να πάμε τα επόμενα χρόνια και πώς, συγκεκριμένα, με χρονοδιάγραμμα, σχέδιο και βήματα. Πώς θα φτάσουμε εκεί, γι’ αυτό η θεματολογία μας νομίζω είναι επίκαιρη, διότι όλοι συμφωνούμε, νομίζω, ότι όλα όσα σας ανέφερα εξυπηρετούνται με τις δύο βασικές στοχεύσεις που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και η Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια.

Τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία, με δικαιοσύνη, χωρίς αποκλεισμούς, με ευημερία για όλους».

Τουλάχιστον στο ΤΕΕ με συνέπεια αυτήν τη στρατηγική υπηρετούμε πολύ πριν γίνει ευρωπαϊκή και εθνική στρατηγική και συνεχίζουμε.

Δουλειά μας, λοιπόν, ως εκπρόσωποι των φορέων, των επιχειρήσεων, του κράτους είναι να βάλουμε τα δυνατά μας, ώστε να αξιοποιήσουμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε ποτέ τα τελευταία χρόνια η χώρα, το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Όχι μόνο διότι θα έχουμε τους πόρους αλλά γιατί τώρα μπορούμε να κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας