ecopress
Το TEE Ανατολικής Κρήτης, άσκησε παρέμβαση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καλώντας παράλληλα τους βουλευτές, τη διοίκηση, την αυτοδιοίκηση, τον τεχνικό κόσμο και... ΤΕΕ/ΤΑΚ: ομοφωνία για ένταξη Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO

Το TEE Ανατολικής Κρήτης, άσκησε παρέμβαση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καλώντας παράλληλα τους βουλευτές, τη διοίκηση, την αυτοδιοίκηση, τον τεχνικό κόσμο και την κοινωνία της  Κρήτης σε κοινή προσπάθεια, για την προώθηση της υποψηφιότητας ένταξης των μνημείων του Μινωικού πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO.

Ο Αντώνιος Κουμπενάκης Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/ΤΑΚ,  σε συνέχεια της επιστολής παρέμβασης προς το ΥΠΠΟ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ΔΕ ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης, ενισχύει με δήλωση του την κοινή και ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/ΤΑΚ για την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO και τονίζει παράλληλα ότι τηρώντας  υπεύθυνη στάση τάσσεται υπέρ της σχετικής πρωτοβουλίας η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ).

Η παρέμβαση του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης είναι σημαντική εξέλιξη, καθώς υπογραμμίζει την οικονομική, αναπτυξιακή και πολιτιστική σημασία της ανάδειξης των μνημείων του Μινωικού πολιτισμού και την ένταξη τους στην UNESCO για την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα, ενώ προστίθεται και δίνει νέα δυναμική και ώθηση, με πρωταγωνιστές τους τεχνικούς επιστήμονες της Κρήτης, στο μεγάλο  κύμα δημόσιων παρεμβάσεων επιστημόνων και προσωπικοτήτων, που έχει δημιουργηθεί για τον ίδιο σκοπό.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία  της επιστημονικής ομάδας αρθρογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου βετεράνου μηχανικού, πρώην μέλος ΔΕ ΤΕΕ, που ανέλαβε να θέσει στο δημόσιο διάλογο τη σημασία ανάδειξης και προστασίας  της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης, κινητοποιώντας μέχρι τώρα συνολικά δέκα κύματα δημοσίων παρεμβάσεων διακεκριμένων ελλήνων επιστημόνων και προσωπικοτήτων από όλη τη χώρα και το εξωτερικό, ενώ η καμπάνια συνεχίζεται. Δείτε εδώ στο ecopress

Δήλωση του Αντώνιου Κουμπενάκη

Η πλήρης δήλωση του Αντώνιου Κουμπενάκη, Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/ΤΑΚ έχει ως εξής:

-«Η απόφαση της 22/9/2022 του ΤΕΕ/ΤΑΚ υπέρ της υποβολής αιτήματος της Ελλάδας προς την UNESCO, ψηφίστηκε ομόφωνα και από τα  μέλη της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών (ΔΚΜ)  και φρονούμε ότι είναι προς την απολύτως ορθή κατεύθυνση. Ως υπεύθυνη Παράταξη δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε οτιδήποτε άλλο πλην του αυτονόητου του Θέματος».

Η παρέμβαση της ΔΕ ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης

-«Ως ΔΕ του ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης θεωρούμε αναγκαίο να επισπευσθούν οι διαδικασίες σύνταξης των φακέλων για την ένταξη των Μινωϊκών μνημείων της Κνωσσού και της Φαιστού στον κατάλογο μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θα είμαστε αρωγοί σε όλη την διαδικασία με κάθε δυνατό μέσο και με όποιο τρόπο μας ζητηθεί», τονίζεται στην επιστολή του ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης προς την υπουργό Πολιτισμού.

Η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής  του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης κινητοποιεί παράλληλα το πολιτικό, επιστημονικό και κοινωνικό δυναμικό της Κρήτης, καθώς η επιστολή του προέδρου Γιώργου Ταβερναράκη προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κοινοποιείται προς όλους τους  Βουλευτές Ανατολικής Κρήτης, την Μαρία Κοζυράκη Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης,  τον  Σταύρο Αρναουτάκη Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Ιωάννη Κουράκη Πρόεδρο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, τους Δήμαρχους Ανατολικής Κρήτης, τα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ, τα Μέλη του ΤΕΕ/ΤΑΚ και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Η επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ προς το υπουργείο Πολιτισμού

Η επιστολή του ΤΕΕ ΤΑΚ, που υπογράφει ο πρόεδρος Γιώργος Ταβερναράκης, πολιτικός μηχανικός, προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, με θέμα: «Επιστολή υποστήριξης για την προώθηση των διαδικασιών των μνημείων του Μινωικού Πολιτισμού της Κνωσσού και της Φαιστού, στον κατάλογο μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO» έχει ως εξής:.

-«Αξιότιμη κ. Υπουργέ, όπως γνωρίζετε το νησί της Κρήτης βρίσκεται στο κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Το Κρητικό έδαφος είναι ορεινό με περιορισμένες αλλά γόνιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τις οποίες ο κρητικός λαός εκμεταλλευόταν οριακά. Κατά την ακμή του, ο Μινωικός πολιτισμός επεκτάθηκε και πέρα από τη Κρήτη, σε μικρότερα νησιά του Ν. Αιγαίου, καθώς επίσης και στη Κύπρο. Ο όρος “Μινωικός” σχετίζεται ετυμολογικά με την λέξη “Μίνως“”, τον μυθικό βασιλιά της Κρήτης. Είναι καθαρά ένας σύγχρονος όρος που επινοήθηκε τον 19ο αιώνα όπου χτίζονται τα πρώτα ανάκτορα στη Κνωσσό, τη Φαιστό και τα Μάλια, σηματοδοτώντας την έναρξη της ανάπτυξης του παλαιότερου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, του Μινωικού.

Έως σήμερα μνημεία τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι η Κνωσσός και η Φαιστός δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

H Ελλάδα έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της (U.N.E.S.C.O), του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό, στο πλαίσιο εφαρμογής πολιτικών που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού, του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.

Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας, έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014, το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωϊκά ανάκτορα, του Μινωϊκού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδωνία, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.

Ως ΔΕ του ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης θεωρούμε αναγκαίο να επισπευσθούν οι διαδικασίες σύνταξης των φακέλων για την ένταξη των Μινωϊκών μνημείων της Κνωσσού και της Φαιστού στον κατάλογο μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θα είμαστε αρωγοί σε όλη την διαδικασία με κάθε δυνατό μέσο και με όποιο τρόπο μας ζητηθεί.

Για τη ΔΕ ΤΕΕ/ΤΑΚ ο Πρόεδρος Γεώργιος Ταβερναράκης Πολιτικός Μηχανικός»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας