ecopress
Τo TEE Ανατολικής Κρήτης, με πρωτοβουλία του προέδρου του Γιώργου Ταβερναράκη ασκεί παρέμβαση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, και κινητοποιεί παράλληλα τους βουλευτές,... ΤΕΕ /ΤΑΚ: πρωτοβουλία για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία της Κρήτης

Τo TEE Ανατολικής Κρήτης, με πρωτοβουλία του προέδρου του Γιώργου Ταβερναράκη ασκεί παρέμβαση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, και κινητοποιεί παράλληλα τους βουλευτές, τη διοίκηση, την αυτοδιοίκηση, τον τεχνικό κόσμο και την κοινωνία της  Κρήτης σε κοινή προσπάθεια, για την προώθηση της υποψηφιότητας ένταξης των μνημείων του Μινωικού πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO.

Η παρέμβαση του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης είναι σημαντική εξέλιξη, καθώς υπογραμμίζει την οικονομική, αναπτυξιακή και πολιτιστική σημασία της ανάδειξης των μνημείων του Μινωικού πολιτισμού και την ένταξη τους στην UNESCO για την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα, ενώ προστίθεται και δίνει νέα δυναμική και ώθηση, με πρωταγωνιστές τους τεχνικούς επιστήμονες της Κρήτης, στο μεγάλο  κύμα δημόσιων παρεμβάσεων επιστημόνων και προσωπικοτήτων, που έχει δημιουργηθεί για τον ίδιο σκοπό.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία  της επιστημονικής ομάδας αρθρογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου βετεράνου μηχανικού, πρώην μέλος ΔΕ ΤΕΕ, που ανέλαβε να θέσει στο δημόσιο διάλογο τη σημασία ανάδειξης και προστασίας  της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης, κινητοποιώντας μέχρι τώρα συνολικά δέκα κύματα δημοσίων παρεμβάσεων διακεκριμένων ελλήνων επιστημόνων και προσωπικοτήτων από όλη τη χώρα και το εξωτερικό, ενώ η καμπάνια συνεχίζεται. Δείτε εδώ στο ecopress

Η παρέμβαση της ΔΕ ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης

Η ένταξη των μνημείων του Μινωικού Πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO. δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη τονίζει ο πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης στην επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

-«Ως ΔΕ του ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης θεωρούμε αναγκαίο να επισπευσθούν οι διαδικασίες σύνταξης των φακέλων για την ένταξη των Μινωϊκών μνημείων της Κνωσσού και της Φαιστού στον κατάλογο μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θα είμαστε αρωγοί σε όλη την διαδικασία με κάθε δυνατό μέσο και με όποιο τρόπο μας ζητηθεί», τονίζεται στην επιστολή του ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης προς την υπουργό Πολιτισμού.

Η σχετική πρωτοβουλία για την ανάδειξη του θέματος και την αποστολή επιστολής αποφασίστηκε από τη ΔΕ ΤΕΕ/ΤΑΚ, κατόπιν εισήγησης του προέδρου της ΔΕ ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργου Ταβερναράκη.

Ενημέρωση προς το πολιτικό, επιστημονικό θεσμικό και κοινωνικό δυναμικό της Κρήτης

Η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής  του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης κινητοποιεί παράλληλα το πολιτικό, επιστημονικό και κοινωνικό δυναμικό της Κρήτης, καθώς η επιστολή του προέδρου Γιώργου Ταβερναράκη προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κοινοποιείται προς όλους τους  Βουλευτές Ανατολικής Κρήτης, την Μαρία Κοζυράκη Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης,  τον  Σταύρο Αρναουτάκη Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Ιωάννη Κουράκη Πρόεδρο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, τους Δήμαρχους Ανατολικής Κρήτης, τα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ, τα Μέλη του ΤΕΕ/ΤΑΚ και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Η επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ προς το υπουργείο Πολιτισμού

Η επιστολή του ΤΕΕ ΤΑΚ, που υπογράφει ο πρόεδρος Γιώργος Ταβερναράκης, πολιτικός μηχανικός, προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, με θέμα: «Επιστολή υποστήριξης για την προώθηση των διαδικασιών των μνημείων του Μινωικού Πολιτισμού της Κνωσσού και της Φαιστού, στον κατάλογο μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO» έχει ως εξής:.

-«Αξιότιμη κ. Υπουργέ, όπως γνωρίζετε το νησί της Κρήτης βρίσκεται στο κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Το Κρητικό έδαφος είναι ορεινό με περιορισμένες αλλά γόνιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τις οποίες ο κρητικός λαός εκμεταλλευόταν οριακά. Κατά την ακμή του, ο Μινωικός πολιτισμός επεκτάθηκε και πέρα από τη Κρήτη, σε μικρότερα νησιά του Ν. Αιγαίου, καθώς επίσης και στη Κύπρο. Ο όρος “Μινωικός” σχετίζεται ετυμολογικά με την λέξη “Μίνως“”, τον μυθικό βασιλιά της Κρήτης. Είναι καθαρά ένας σύγχρονος όρος που επινοήθηκε τον 19ο αιώνα όπου χτίζονται τα πρώτα ανάκτορα στη Κνωσσό, τη Φαιστό και τα Μάλια, σηματοδοτώντας την έναρξη της ανάπτυξης του παλαιότερου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, του Μινωικού.

Έως σήμερα μνημεία τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι η Κνωσσός και η Φαιστός δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

H Ελλάδα έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της (U.N.E.S.C.O), του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό, στο πλαίσιο εφαρμογής πολιτικών που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού, του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.

Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας, έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014, το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωϊκά ανάκτορα, του Μινωϊκού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδωνία, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.

Ως ΔΕ του ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης θεωρούμε αναγκαίο να επισπευσθούν οι διαδικασίες σύνταξης των φακέλων για την ένταξη των Μινωϊκών μνημείων της Κνωσσού και της Φαιστού στον κατάλογο μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θα είμαστε αρωγοί σε όλη την διαδικασία με κάθε δυνατό μέσο και με όποιο τρόπο μας ζητηθεί.

Για τη ΔΕ ΤΕΕ/ΤΑΚ ο Πρόεδρος Γεώργιος Ταβερναράκης Πολιτικός Μηχανικός»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας