Τέλη κυκλοφορίας: πως πληρώνονται με το μήνα ή την ημέρα
Αστικό περιβάλλονΕιδήσειςΜεταφορέςΟικονομίαΧρήμα 4 Ιανουαρίου 2022 ecotypos
Της Ντίνας Καράτζιου/
Εναλλακτικές λύσεις για όσους φορολογούμενους επιθυμούν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για λίγες ημέρες ή και λίγους μήνες δίνεται από την ΑΑΔΕ. Ποια είναι η διαδικασία. Ποιες είναι οι κρίσιμες λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι.
Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα ή την ημέρα μπορούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με τη βασική προϋπόθεση να ανήκουν στην κατηγορία των πολιτών που έχουν σκοπό να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία. Όσοι σκοπεύουν λοιπόν να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2022 μέσω ψηφιακής ακινησίας, μπορούν να πληρώσουν αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, στην περίπτωση που αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν το Ι.Χ. τους για κάποιες μέρες ή κάποιους μήνες του νέου έτους.
Πως γίνεται η ψηφιακή ακινησία
Οι ενδιαφερόμενοι συνδέονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet. Επιλέγου ή καταχωρούν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμούν να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρούν τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Δηλώνουν υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Υποβάλουν την αίτησή τους και εάν πρόκειται για τον μοναδικό ιδιοκτήτη, το σύστημα τους δίνει αριθμό αίτησης και τους ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα τους το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ολιγόμηνη άρση ακινησίας
Εάν ένας πολίτης θέλει να κάνει ολιγόμηνη άρση ακινησίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν το χρονικό διάστημα που θέλουν, για να κάνουν άρση ακινησίας. Όμως τμήμα μηνός (ακόμα και μία μέρα) λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Δηλαδή, αν για παράδειγμα θέσουν το όχημά σας σε κίνηση στις 25/3/2022, έχουν δικαίωμα να το κυκλοφορήσουν το υπόλοιπο του Μαρτίου και ολόκληρο τον Απρίλιο.
Μόνο μία φορά
Ωστόσο, οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι το το δικαίωμα άρσης ακινησίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τ.κ. το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία.
Πότε πρέπει να γίνει πληρωμή όλου του ποσού
Οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν όλο το ποσό που αντιστοιχεί στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, όταν προχωρήσουν σε άρση ακινησίας, στις τρείς παρακάτω περιπτώσεις:
Όταν πρόκειται :
* Για μεταβίβαση του οχήματος
* Την οριστική διαγραφή του από το μητρώο οχημάτων
* Την εξαγωγή του από την Ελλάδα καθώς και την επαναταξινόμηση του οχήματος
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εξής: Με τους κωδικούς TAXISnet, μπαίνουν στην πλατφόρμα, επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία. Πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος.
Τέλη κυκλοφορίας με 10 ευρώ
Πρόκειται για την προσωρινή άδεια κυκλοφορίας με τη λεγόμενη πινακίδα «Μ». Με την πινακίδα «Μ», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κυκλοφορήσουν το όχημά σας μέχρι 3 μέρες το χρόνο. Με την πληρωμή ποσού των τελών κυκλοφορίας να διαμορφώνεται στα 10 ευρώ την ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3,00 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ. Οι μέρες μπορούν να είναι 3 συνεχόμενες για μία φορά, ή για δύο φορές εντός του έτους 1 και 2 συνεχόμενες ή 2 συνεχόμενες και 1. Σ΄αυτή την περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το εν λόγω δικαίωμα δεν μπορεί να χορηγηθεί και τρίτη φορά μέσα στο ίδιο έτος. Σημειώνεται ακόμη, ότι η πινακίδα «Μ» χορηγείται ψηφιακά, ανεξάρτητα αν το όχημα έχει τεθεί σε εκούσια ακινησία στη Δ.Ο.Υ. ή σε ψηφιακή ακινησία, αποκλειστικά και μόνο για τρεις περιπτώσεις που είναι οι εξής:
- για την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ή
- για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ ή
- για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται.
Πότε δεν γίνεται η άρση ακινησίας ψηφιακά
Τέλος οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η άρση ακινησίας δεν μπορεί να γίνει ψηφιακά και δηλώνεται αρμοδίως στις ΔΥΟ στις εξής περιπτώσεις :
(α) Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος
(β) Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό
(γ) Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
(δ) Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού
(ε) Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
(στ) Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος
(ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
(ζ) Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
(η) Πλειστηριασμού του οχήματος
(θ) Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση
περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
(ι) Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην
κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
Σχετικά Άρθρα
- Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: πότε και πως θα εφαρμοστεί το μέτρο
- Τέλη κυκλοφορίας: τι ισχύει για μεταβίβαση, ανακύκλωση-ακινησία
- Τέλη κυκλοφορίας: πληρωμή με το μήνα πριν το Πάσχα
- ΑΑΔΕ: αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2025
- My Car: αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2023
- Εφορεία: οι έξι φορολογικές υποχρεώσεις Φεβρουαρίου