ecopress
Ο ημερήσιος κύκλος θέρμανσης και ψύξης της γήινης επιφάνειας επηρεάζει σημαντικά τον καιρό. Όταν η Γη θερμαίνεται, ο αέρας πάνω από το έδαφος στροβιλίζεται.... ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΨΥΞΗ

Ο ημερήσιος κύκλος θέρμανσης και ψύξης της γήινης επιφάνειας επηρεάζει σημαντικά τον καιρό. Όταν η Γη θερμαίνεται, ο αέρας πάνω από το έδαφος στροβιλίζεται. Αυτό προσελκύει ισχυρότερους ανέμους από τη χαμηλή ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της Γης. οι οποίοι ενίοτε γίνονται θυελλώδεις.

Νυχτερινή ψύξη: Φωτογραφημένα από δορυφόρο, αυτά τα νυχτερινά νέφη πάνω από την Αλάσκα ευθυγραμμίζονται με τους ψυχρούς καθοδικούς ανέμους πάνω από τις παγωμένες βουνοπλαγιές.

Η θαλάσσια αύρα είναι χαρακτηριστικό των παράκτιων περιοχών. Στη διάρκεια της νύχτας, η επιφάνεια της Γης ψύχεται γρήγορα, ιδιαίτερα όταν ο ουρανός είναι ανέφελος, θερμοκρασιακές αναστροφές σχηματίζονται και επικρατούν ασθενείς άνεμοι. Την αυγή, ξεκινά πάλι η διαδικασία, με τη δημιουργία ροής θερμού αέρα, την εξασθένιση της αναστροφής και την ενίσχυση των ανέμων στην επιφάνεια της Γης.

Πιάνοντας τον αέρα: Γιο τα ιστιοφόρα, που συμμετέχουν σε αγώνες στους ωκεανούς οι άνεμοι έχουν ύψιστη σημασία. Μερικές ομάδες συνεργάζονται με μετεωρολόγους για τη χάραξη της πορείας τους.

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

Σε Λοφώδη εδάφη είναι συχνοί οι ανοδικοί και καθοδικοί άνεμοι. O Ήλιος θερμαίνει τους  Λόφους ταχύτερα απ’ ό,τι τις κοιλάδες προκαλώντας ροή θερμού αέρα στις κορυφές των Λόφων. Αέρας από τις κοιλάδες ανέρχεται για να αντικαταστήσει τον ανοδικό αέρα ms θερμής ροής. Τη νύχτα, αυτός ο δροσερός αέρας κατέρχεται από τις πλαγιές των Λόφων προς τις κοιλάδες.

Μοναχική πτήση: Ένα άλμπατρος πετά πάνω από παραλία του νησιού Μίντγουεί, στον Ειρηνικό. Η ροή θερμού αέρα βοηθά τα μεταναστευτικά πουλιά στα μακρινά ταξίδια τους.

ΑΠΟΓΕΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΥΡΑ

Οι παράκτιες περιοχή βιώνουν συχνά μια αντιστροφή των ανέμων στη διάρκεια της ημέρας και ξανά τη νύχια. Η Θαλάσσια αύρα σχηματίζεται όταν η ξηρά θερμαίνεται ταχύτερα από τη θάλασσα, προκαλώντας ανοδικούς ανέμους. Δροσερότερος αέρας από τη θάλασσα έρχεται να αντικαταστήσει τον ανοδικό θερμό αέρα, δημιουργώντας τη θαλάσσια αύρα, η οποία συνήθως είναι εντονότερη το απόγευμα. Τη νύχτα, η ξηρά ψύχεται ταχύτερα από τη θάλασσα και ο αέρας από την ξηρά, ψυχρότερος από το θαλάσσιο, στρέφεται στη θάλασσα.

Σέρφερ της αύρας: Ιστιοπλόοι απολαμβάνουν τη θαλάσσια αύρα, ανοιχτά ms Νουμέα στη Νέα ΚαληδονΙα. Πίσω τους διακρίνεται το Πολιτιστικό Κέντρο Tjibaou, σχεδιασμένο από το Renzo Piano, το οποίο φέρει το άνομο ενός ηγέτη του λαού των Κανάκ.

Πηγή των δημοσιεύσεων της  στήλης στο ecopress είναι η εξαιρετικά επιτυχημένη διεθνώς έκδοση «Καιρός & Κλίμα – Εικονογραφημένος Οδηγός», των Bruce Buckley, Edward. J. Hopkins, Richard Whitaker, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Κασταλία» , ο οποίος προσφέρει στους αναγνώστες του ecopress την καταγραφή της ιστορικής γνώσης και της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας για τον καιρό και το κλίμα.

-«Η οδύσσεια του καιρού είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην ιστορία του ανθρώπου, το οποίο προσφέρει γοητευτικές διηγήσεις στον αναγνώστη», σημειώνεται στην εισαγωγή της έκδοσης.

Η διαρκής επικαιρότητα της θεματολογίας για τον καιρό και το κλίμα αναδεικνύεται μέσα από τη φράση του Μαρκ Τουέιν, από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αμερικανικής λογοτεχνίας, ο οποίος έχει πει ότι: «o καιρός πάντα κάνει κάτι». Και πράγματι πρόκειται για ένα φαινόμενο καθολικού ενδιαφέροντος και θαυμασμού, αλλά παράλληλα και αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.

Οι Εκδόσεις «Κασταλία»

Οι Εκδόσεις «Κασταλία» ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 60, από το Χαρίλαο Θρ. Μηχιώτη και έγιναν βασικά γνωστές στην ελληνική αγορά από την έκδοση εγκυκλοπαιδειών, ιστορικών, παιδικών και σχολικών βιβλίων. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 εξέδωσαν το Θησαυρό των Γνώσεων, την πρώτη μεγάλη παιδική και σχολική εγκυκλοπαίδεια (5 τόμοι και στη συνέχεια 10), την εγκυκλοπαίδεια Θαύματα της Επιστήμης σε 6 τόμους , ένα ελληνικό λεξικό, χάρτες, κείμενα ιστορικά και λογοτεχνικά… Οι Εκδόσεις Κασταλία, από το 2005 δραστηριοποιούνται εκ νέου και είναι πάλι κοντά σας με νέους τίτλους.

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία»

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία» κινείται σε πέντε άξονες:

Ανθρωπιστικές επιστήμες, την γεωπολιτική, την ιστορία μέσα από έργα-σημεία αναφοράς

Επικαιρότητα: Μεγάλες αλλαγές στο σημερινό κόσμο

Βιογραφίες: Η συλλογή Folio των εκδόσεων Gallimard με 12 τίτλους το χρόνο αγγίζοντας όλους τους τομείς του πολιτισμού: Λογοτεχνία, σινεμά, ζωγραφική, θέατρο, ποίηση, ιστορία…

Λογοτεχνία: Κλασσικά και νέα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Πρακτικοί οδηγοί: 12 τίτλοι από μικρά βιβλιαράκια με συνταγές των εκδόσεων First

Στοιχεία επικοινωνίας των Εκδόσεων «Κασταλία»

Διεύθυνση: Σταδίου 33, Αθήνα 105 59
Τηλ.: +30 2103215280, +30 2103247945
EMAIL: info@kastaliaeditions.gr

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας