ecopress
Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων με την Αυτοδιοίκηση σε κεντρικό ρόλο
Την πεποίθηση πως η πολιτεία πρέπει να δρομολογήσει άμεσα θεσμικές παρεμβάσεις για μία αποτελεσματική και ορθή διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων με την Αυτοδιοίκηση... Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων με την Αυτοδιοίκηση σε κεντρικό ρόλο

Την πεποίθηση πως η πολιτεία πρέπει να δρομολογήσει άμεσα θεσμικές παρεμβάσεις για μία αποτελεσματική και ορθή διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων με την Αυτοδιοίκηση σε κεντρικό ρόλο χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και μισόλογα, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ Πατούλης. Σε παρέμβαση του στο αναπτυξιακό φόρουμ με θέμα «Διαχείριση απορριμμάτων: Η επόμενη μέρα» που διοργανώθηκε στo πλαίσιοo του 3ου forum Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας «Money Show» υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η διαχρονική αδράνεια της πολιτείας είχε ως συνέπεια την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών αλλά και την επιβολή προστίμων στη χώρα μας. Εστιάζοντας μάλιστα στην περίπτωση της Αττικής ανέφερε ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της ΚΕΔΕ, η Περιφέρεια μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: « Σε μία από τις τελευταίες μας συναντήσεις η κα Δούρου πέταξε το γάντι στην Αυτοδιοίκηση Α’βαθμού προτείνοντας να αναλάβουμε εμείς την ευθύνη της διαχείρισης. Αν επιμείνει δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναλάβουμε την ευθύνη, εμείς δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, θέλουμε και θα κάνουμε το καλύτερο για το μέλλον των παιδιών μας». Απευθυνόμενος τόσο στον Αν.υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση όσο και στον Αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο που χαιρέτισαν την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε τη σημασία ομογενοποίησης των συστημάτων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα και τόνισε πως όποια επένδυση γίνει τώρα σε αυτόν τον τομέα θα λειτουργήσει ανταποδοτικά στο σύνολο της κοινωνίας. «Αν δεν εφαρμοστούν τώρα όσα ορίζουν και οι βέλτιστες πρακτικές της Ευρώπης, τότε η πολιτεία θα είναι υπόλογη και θα φέρει συγκεκριμένες ευθύνες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατά την ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε πως η ΚΕΔΕ εκτιμώντας την ιδιαίτερη σοβαρότητα του ζητήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να καταλήξουμε ως χώρα σε ένα κοινά αποδεκτό, βιώσιμο και εφικτά υλοποιήσιμο εθνικό σχέδιο και πρόσθεσε πως ξεκίνησε διάλογο με όλους τους φορείς που έχουν θεσμικές αρμοδιότητες στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με τα συστήματα ανακύκλωσης, τον ΕΟΑΝ, τους ΦΟΔΣΑ, τις ΠΕΔ, τους Δήμους και την κάθε τοπική κοινωνία.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ θεωρεί αναγκαία την εφαρμογή ενός επιτυχημένου μοντέλου διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα βασίζεται: Στην οικονομική στήριξη των Δήμων, μέσω ανακατεύθυνσης των πόρων που αφορούν στην διαχείριση των ΑΣΑ, για την άμεση εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, σε κάθε Δήμο της χώρας. Στην αποδοχή μίας Αρχής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, από τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε αυτά να έχουν ρόλο αποκλειστικά νομοθετικό και ρυθμιστικό αφήνοντας τον επιχειρησιακό ρόλο μόνο στους φορείς της αυτοδιοίκησης (Δήμοι, ΦΟΔΣΑ κτλ). Στη θεσμοθέτηση ενός στρατηγικού σχεδίου βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης αντιμετώπισης του προβλήματος μέχρι την πλήρη εφαρμογή των προτεινομένων λύσεων. Στην ανάδειξη και υποστήριξη καλών πρακτικών που ευθυγραμμίζονται με το πνεύμα και το γράμμα της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Στην άμεση χωροθέτηση δημοτικών σταθμών μεταφόρτωσης και την προώθηση της κομποστοποίησης, με την παράλληλη επιτάχυνση της κατασκευής ΣΜΑ και ΧΥΤΥ που καθυστερούν αδικαιολόγητα, αναπαράγοντας έτσι αρνητικές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις. Στην ενίσχυση του επιχειρησιακού ρόλου των ΦΟΔΣΑ, και τη θωράκισή τους με θεσμικές ρυθμίσεις που θα οδηγούν σε μία ευέλικτη και βιώσιμη αποτελεσματική λειτουργία. Στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας μέσα από την εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων των Δήμων, την άμεση χρηματοδότηση για τη λειτουργία των πράσινων σημείων.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας