ecopress
 Ολοκληρωμένη πρόταση, με 33 μελέτες και 49 έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων προϋπολογισμού άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προσφέρουν τα οφέλη τους για... Θεσσαλία: 33 μελέτες και 49 έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων

 Ολοκληρωμένη πρόταση, με 33 μελέτες και 49 έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων προϋπολογισμού άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προσφέρουν τα οφέλη τους για δεκαετίες στην αγροτική παραγωγή, το περιβάλλον και την οικονομία, καταθέτει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Επιτροπή για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, υπό την επίβλεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση  αποτυπώνει πανελλαδικά την υφιστάμενη κατάσταση (άρδευση, καλλιέργειες κ,λπ.), καταγράφει τις ανάγκες και προγραμματίζει, ποια, πόσα και με ποια προτεραιότητα έργα και παρεμβάσεις στρατηγικού επενδυτικού χαρακτήρα -ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές, φράγματα, κλειστά αρδευτικά δίκτυα- θα χρηματοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια, για την ανασυγκρότηση των υποδομών της ελληνικής γεωργίας.

Με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόεδρος της Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών Κώστας Σκρέκας τονίζει: «Επιδιώκουμε τον εθνικό σχεδίασμά και την υλοποίηση ενός φιλόδοξου, στρατηγικού και οραματικού σχεδίου για διαχείριση και αξιοποίηση του βρόχινου νερού, που απαντάει στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, στις ανάγκες των τοπικών κοινωνικών και διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη γεωργία, με στόχο: Την τόνωση της περιφέρειας με σημαντικές επενδύσεις και ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, ταυτόχρονα με σημαντικά έργα πνοής για τις τοπικές κοινωνίες, που θα προσφέρουν τα οφέλη τους για δεκαετίες. Την ποσοτική και ποιοτική προστασία του υδροφόρου ορίζοντα ως αποτέλεσμα της μείωσης της υπεράντλησης των υπόγειων υδάτων μέσω της σημαντικής αύξησης της αξιοποίησης των επιφανειακών, βρόχινων υδάτων, ανάλογη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την αντιστροφή της καταστροφικής αναλογίας στη χρήση υπογείων έναντι επιφανειακών υδάτων (σήμερα είναι τα 2/3 υπόγεια νερά, μοναδικό φαινόμενο σε όλη την EU-28), με συλλογή του βρόχινου νερού με φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές και με τη διάθεσή του στις καλλιέργειες μέσα από έξυπνα κλειστά αρδευτικά δίκτυα.

Τα σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα θα οδηγήσουν σε μηδενισμό των απωλειών υδάτινων πόρων, στη μείωση του κόστους άρδευσης και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα για τις επόμενες δεκαετίες.

Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, που αυξάνει σημαντικά το κόστος παραγωγής στη γεωργία και μειώνει την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα.

Παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, όπου είναι εφικτό, συμβάλλονται στον εθνικό στόχο για την απεξάρτηση από το λιγνίτη το 2018. Και

Εφαρμογή στην πράξη των οδηγιών του ΟΗΕ για Βιώσιμη Ανάπτυξη και ειδικότερα συμβολή στους στόχους

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας