ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/   Θετικά αντιμετωπίζει το ΥΠΕΝ το αίτημα  να δώσει παράταση για την ολοκλήρωση υπαγωγής στο ηλεκτρονικό σύστημα των δηλώσεων αυθαιρέτων του... Θετικό το ΥΠΕΝ για παράταση ολοκλήρωσης των δηλώσεων αυθαιρέτων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

 

Θετικά αντιμετωπίζει το ΥΠΕΝ το αίτημα  να δώσει παράταση για την ολοκλήρωση υπαγωγής στο ηλεκτρονικό σύστημα των δηλώσεων αυθαιρέτων του νόμου 4178/2013, που λήγει στις αρχές Νοεμβρίου 2018, και σύμφωνα με τις πληροφορίες του ecopress εξετάζεται η διάρκεια της παράτασης και ο χρόνος ανακοίνωσης της.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός με επιστολή του προς τον υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκη ζήτησε, κατόπιν σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, εξάμηνη παράταση της προθεσμίας των 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του Ν4495/2017, για την ολοκλήρωση των υπαγωγών αυθαιρέτων του νόμου 4178/2013.

Σίγουρη η παράταση

Οι πληροφορίες του ecopress αναφέρουν ότι από τον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη εξετάζεται θετικά το αίτημα να δοθεί παράταση για την ολοκλήρωση υπαγωγής των δηλώσεων αυθαιρέτων του νόμου 4178/2013 και εκτιμάται ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί άμεσα.

Παράλληλα όμως γίνεται γνωστό ότι ο αρμόδιος υπουργός δέχεται ορισμένες εσωτερικές εισηγήσεις, να περικόψει από  εξάμηνη σε πεντάμηνη η και μικρότερης διάρκειας την προτεινόμενη παράταση, όπως επίσης να  καθυστερήσει τη σχετική ανακοίνωση, ώστε όπως λένε οι εισηγητές,  να δημιουργηθεί πίεση για την υποβολή των δηλώσεων και «για να δώσει πολιτικό μήνυμα αυστηρής εφαρμογής της νομοθεσίας για τα αυθαίρετα».

Αναζωπυρώνεται λοιπόν σε νέα εκδοχή το σίριαλ, που εκτυλίχθηκε στο ΥΠΕΝ  πρόσφατα με  τις εκπτώσεις των προστίμων αυθαιρέτων, στο οποίο πάλι οι εσωτερικοί εισηγητές είχαν προτείνει να μην δοθεί παράταση και τελικώς ελήφθη απόφαση μίνι παράτασης, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2018.

Ανοιχτό θέμα οι αεροφωτογραφίες

Σχετικά με την ολοκλήρωση της υπαγωγής των δηλώσεων αυθαιρέτων του νόμου 4178/2013, εκτός του πλήθους των ανοιχτών θεμάτων, που συνηγορούν στην απόφαση της παράτασης υπάρχει και το πελώριο, που τείνει να γίνει διαχρονικό, θέμα με τις αεροφωτογραφίες του 2011.

Υπενθυμίζεται ότι οι νόμοι τακτοποίησης των αυθαιρέτων της τελευταίας εξαετίας, με σημείο αναφοράς τον νόμο 4178/2013, θεμελιώνονται από την πλευρά των κυβερνήσεων και έχουν γίνει αποδεκτοί από το ΣτΕ στη διάσταση της καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης και της αντιμετώπισης της με «κόκκινη γραμμή» για τα αυθαίρετα μετά το 2011, που δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν.

Οι αεροφωτογραφίες του 2011, που είναι απολύτως απαραίτητες για να τεκμηριωθούν οι υπαγωγές του νόμου 4178/2013 αλλά και για να αποκαλύψουν, όπως ευρύτατα συζητείται, εάν πράγματι συμβαίνει, ότι παράλληλα με την εφαρμογή των νόμων τακτοποίησης αυθαιρέτων την περίοδο 2011 έως σήμερα έχει δημιουργηθεί μία νέα γενιά αυθαιρέτων πολυτελείας, σε ακριβές περιοχές των αστικών κέντρων και των νησιών, παραμένουν μεγάλο ζητούμενο και είναι άγνωστο ένα και πότε θα αναρτηθούν.

Η κρίση χτυπάει και τα αυθαίρετα

Μία ακόμη, πολύ σημαντική πτυχή, σχετική με την ολοκλήρωση των υπαγωγών αυθαιρέτων του νόμου 4178/2013, που αναμένεται τους επόμενους μήνες να αναδειχθεί στην επιφάνεια, με διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος είναι ότι μεγάλος αριθμός αυθαιρέτων έχουν δηλωθεί, χωρίς να ολοκληρωθεί η υπαγωγή τους, από μηχανικούς που στο μεταξύ λόγω κρίσης έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα τους.  Αυτές οι δηλώσεις, καθώς οι μηχανικοί έχουν κλείσει τα αρχεία και τους υπολογιστές τους και πολλοί από αυτούς έχουν αναζητήσει επαγγελματικό καταφύγιο σε άλλες δραστηριότητες ή στο εξωτερικό κινδυνεύουν να μείνουν ανολοκλήρωτες και οι ιδιοκτήτες μετέωροι. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συνέπειες για τους ιδιοκτήτες είναι μεγάλες, καθώς ακόμη και εάν έχουν πληρώσει τα πρόστιμα του αυθαιρέτου, εφόσον δεν  έχει οριστικοποιηθεί η υπαγωγή του, χάνουν τα πλεονεκτήματα της νομιμοποίησης και τη δυνατότητα δικαιοπραξιών (αγοραπωλησιών, μεταβιβάσεων κλπ).

Η πρόταση του ΤΕΕ

Παράταση της προθεσμίας υποβολής σχεδίων και μελετών των δηλώσεων του Ν4178/2013, ανακοίνωσε ότι  ζητά το ΤΕΕ, σημειώνοντας ότι:

Με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ζήτησε, κατόπιν σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, εξάμηνη παράταση της προθεσμίας 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του Ν4495/2017, η οποία προβλέπεται για την ολοκλήρωση των δηλώσεων του νόμου 4178/2013 για δηλώσεις αυθαιρέτων και κτιρίων με αυθαιρεσία, χωρίς μεταφορά στο νέο νόμο. Μέχρι την υφιστάμενη προθεσμία, για την οποία το ΤΕΕ ζητά 6μηνη παράταση λόγω του φόρτου εργασίας των μηχανικών κατά την τρέχουσα περίοδο ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης εφαρμογής του Ν4495/2018, ο μηχανικός υποχρεούται να υποβάλει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (περιλαμβανομένων σχεδίων και μελετών) και να περαιώσει τη διαδικασία υπαγωγής. Η ανωτέρω υποχρέωση προβλέπεται στο άρθρο 8 παράγραφος 2 Κ.Υ.Α. αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/27454/2631/2017 (ΦΕΚ Β’ 3976/14.11.2017) που εκδόθηκε για την εφαρμογή του Ν4495/2017. Το ΤΕΕ ευελπιστεί σε γρήγορη ανταπόκριση του ΥΠΕΝ και αποδοχή του αιτήματος του τεχνικού κόσμου, ώστε να υπάρχει περιθώριο ολίγων μηνών για την υποβολή των αναγκαίων σχεδίων και μελετών για την περαίωση των δηλώσεων του Ν4178/2013 που δεν θα μεταφερθούν στον νέο νόμο.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας