ecopress
«Σας διαβεβαιώνω φίλες και φίλοι, εσείς που με ξέρετε, ότι αυτό το έργο συντηρεί με προσοχή και πιστεύω ότι υποστηρίζει τον Εθνικό Κήπο». Αυτά...

«Σας διαβεβαιώνω φίλες και φίλοι, εσείς που με ξέρετε, ότι αυτό το έργο συντηρεί με προσοχή και πιστεύω ότι υποστηρίζει τον Εθνικό Κήπο». Αυτά τονίζει η Ελένη Μυριβήλη, αντιδήμαρχος πρασίνου του Δήμου Αθηναίων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παρατηρητηρίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD), με ανάρτηση της στο f/b.

Το κείμενο της Ελένης Μυριβήλη έρχεται ως απάντηση στον καταιγισμό παρεμβάσεων, που εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα από μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν στο διαδίκτυο την ανησυχία τους και θέτουν ερωτήματα για τις επιπτώσεις,  που ενδέχεται να έχει η εργολαβία 18 μηνών για την αναμόρφωση του Εθνικού κήπου, χωρίς βέβαια να λείπουν οι υπερβολές και οι άκριτες και ατεκμηρίωτες καταγγελίες.

Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης της κας Μυριβήλη, όπως αναρτήθηκε στην σελίδα της στο f/b και αναδημοσιεύτηκε στη σελίδα του CISD έχει ως ακολούθως:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΠΟΥ ΞΕΡΑΤΕ! Αδιαφάνεια, μίζες, καταστροφές και συρρίκνωση πρασίνου, αλλαγές χαρακτήρα και χρήσεων, αδιαφορία, ασχετοσύνη των ειδικών, ψέματα, έγκλημα και επερωτήσεις στην βουλή… όλα αυτά για το απαράδεκτο έργο συντήρησης του Εθνικού Κήπου. Απαραίτητα υλικά για μια καλή σούπα αγανάκτησης και για μεγάλο επικοινωνιακό σουξέ!
Σίγουρα αυτό εδώ το ποστ θα συγκινήσει λιγότερους!
Δυστυχώς η ζημιά έχει ήδη γίνει. Γι αυτό φταίει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το μέσο και ο περιορισμένος χρόνος που έχουμε για να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες. Και προφανώς οι γνωστές αμαρτωλές ασέλγειες χρόνων τώρα από την δημόσια διοίκηση (όπως και στον ιδιωτικό τομέα προφανώς) στις πράσινες και μπλε υποδομές της χώρας μας.
Είναι κρίμα. Λυπάμαι που δεν είχα χρόνο να απαντήσω νωρίτερα στις ανακριβείς πληροφορίες και στις γεμάτες αγωνία, φόβο, και θυμό αντιδράσεις που αναρτήθηκαν από πολλούς πραγματικούς φίλους και γνωστούς μου. Τώρα έχουν μαζευτεί τόσες πολλές… που άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Θα αναφερθώ ενδεικτικά σε δυο σημαντικές:
Αδιαφάνεια… το περάσαν(μ)ε νύχτα! Μα πώς όταν έγιναν 3 ανοιχτές ψηφοφορίες στο Δημοτικό Συμβούλιο (webTV) και τα τεύχη της μελέτης είναι ανηρτημένα κάτω από το δελτίο τύπου τέσσερείς μήνες τώρα;
Μπουλντόζες και μονοπάτια για αυτοκίνητα! ‘Όταν στην μελέτη την ίδια περιγράφεται χειρονακτική έργασία εάν υπάρξει θέμα διατάραξης ριζικών συστημάτων και χρήση των ίδιων των αδρανών υλικών των μονοπατιών με προσθήκη σταθεροποιητικών παραγόντων; Μας ενοχλεί το σκάψιμο και οι σταθεροποιητές; Όταν παλιότερα (επί Ταμβάκη διαβάζουμε στο βιβλίο του) σκαβόντουσαν τα μονοπάτια του κήπου κι έμπαιναν χαλίκια (εξωγενές του κήπου υλικό) και μετά οδοστρωτήρας, γιατί μας ενοχλούν τόσο οι σταθεροποιητές των ίδιων των χωμάτινων μονοπατιών που μάλιστα θα μπουν με άλλη πυκνότητα ανάλογα με τις ανάγκες και τις κλίσεις των μονοπατιών;
Αυτή η τεχνική μελέτη, την έχω πια διαβάσει επιμελώς, είναι από τις πιο προσεγμένες που έχω δει στο δήμο. Κι αυτό είναι γιατί υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι και στις τρεις συναρμόδιες Διευθύνσεις του δήμου, που πραγματικά νοιάζονται. Με όλες αυτές τις αντιδράσεις απλά απαξιώνονται και αποκαρδιώνονται. Ειδικά για το πράσινο: Είναι ελάχιστοί πια αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι που νοιάζονται και φροντίζουν το πράσινο στην Αθήνα. Κάποιοι προφανώς είναι κάποιοι άχρηστοι ή προβληματικοί αλλά πολλοί είναι εξαιρετικοί άνθρωποι, κηπουροί και επιστήμονες. Είναι τιμή μου να είμαι ανάμεσά και να αγωνίζομαι για το πράσινο στην πόλη.
Πότε θα μάθουμε να μην πέφτουμε θύματα σε εύκολες επκοινωνιακές φωτοβολίδες; Και βάζω και τον ευατό μου μέσα. Με όλες αυτές τις αντιδράσεις αντι να χτίζουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς, αλλά και από την άλλη στην οικολογία, και τελικά την ίδια την δημοκρατία, τους διαβρώνουμε και τους τσακίζουμε.
Σας διαβεβαιώνω φίλες και φίλοι, εσείς που με ξέρετε, ότι αυτό το έργο συντηρεί με προσοχή και πιστεύω ότι υποστηρίζει τον Εθνικό Κήπο. Για όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται για την μελέτη που είναι ήδη αναρτημένη στην ιστοσελίδα του δήμου σε τεύχη (εδώ αποκάτω) και την δουλειά που προκειται να γίνει, το γραφείο και η τμηματάρχης του κήπου είναι καθημερινά στην διάθεσή σας για ερωτήματα και πληροφορίες. Επίσης για όσους ενδιαφέρονται αλλά δεν έχουν χρόνο, στα comments αναρτώ σύντομο ενημερωτικό σημείωμα για τα έργα, που θεωρώ υποχρέωσή μου σε αυτή την φάση. Δυστυχώς δεν έχω καθόλου χρόνο και μπαίνω ελάχιστα στο φβ τελευταία για να απαντάω, ειδικά την άλλη εβδομάδα έχουμε ένα τριήμερο διεθνές εργαστήριο για να βγουν προδιαγραφές για το δήμο και τις βέλτιστες φυτεύσεις στην πόλη μας για την εποχή στην κλιματικής αλλαγής και πολλά άλλα… από πολύ ωραία έως και πολύ δύσκολα από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας