Τι λέει το ΥΠΕΝ για την κατεδάφιση ορόφων του ξενοδοχείου στην Ακρόπολη
ΑρχιτεκτονικήΑστικό περιβάλλονΕιδήσειςΈργαΚτηματαγοράΠολεοδομία 23 Απριλίου 2020 Αργύρης
Εξαιρετικά πολύπλοκη, που κινείται στο φάσμα να μείνει ανεφάρμοστη έως να γίνει εξαιρετικά δαπανηρή για το δημόσιο είναι η απόφαση που εξέδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού τα ξημερώματα της Πέμπτης 23 Απριλίου 2020, μετά από μαραθώνια τηλεσύνεδρίαση του, με την οποία γνωμοδότησε ομόφωνα για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων του δεκαόροφου εν λειτουργία ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου 5, κάτω από την Ακρόπολη, για να είναι ανεμπόδιστη η θέα στον Ιερό Βράχο.
Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου δήλωσε ότι «υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την κατεδάφιση με αναγκαστική απολλοτρίωση των δύο άνω ορόφων του ακινήτου, υπό την προϋπόθεση προηγουμένως να κριθεί δικαστικά ότι η κατεδάφιση αυτή είναι όντως νόμιμη και με αποζημίωση φυσικά, την οποία θα καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο στον επιχειρηματία ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, η οποία, όπως είπε ο υφυπουργός, θα είναι και πολύ μεγάλη στην συγκεκριμένη περίπτωση».
Ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου μιλώντας στον ραδιοσταθμό “Alpha 9,89” και στο δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη, στην ερώτηση εάν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων του δεκαόροφου κτιρίου της Ακρόπολης απάντησε ως εξής:
-« H ερώτηση που μου κάνετε είναι περίπλοκη. Για να κατεδαφιστούν οι δύο όροφοι με αναγκαστική απαλλοτρίωση υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Δηλαδή έαν θεωρηθεί ότι νομίμως ζητείται αυτό το πράγμα, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, με αποζημίωση φυσικά, η οποία θα είναι και πολύ μεγάλη στην συγκεκριμένη περίπτωση. Και για να κριθεί αυτό θα το αποφασίσουν τα δικαστήρια, διότι δεν είναι εμφανές τι ακριβώς συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση».
Στο ερώτημα πως είναι δυνατόν να έχει ανεγερθεί το κτίριο με νόμιμη άδεια, η οποία προϋποθέτει τις σχετικές εγκρίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού και τώρα να κρίνεται μέρος του κτιρίου από το ΚΑΣ προς κατεδάφιση, ο υφυπουργός ΠΕΝ εξήγησε ότι: «για το κτίριο εκδόθηκε αρχική άδεια και εν συνεχεία έγινε τροποποίηση της αρχικής άδειας. Όταν είχε χορηγηθεί η αρχική άδεια είχε μπει και ένας όρος από το υπουργείο Πολιτισμού, πριν τη χορήγηση της, ο οποίος κατά την τελική χορήγηση δεν τηρήθηκε. Αυτό είναι το θεμέλιο, πάνω στο οποίο βασίζει το ΚΑΣ την απόφαση του αυτή».
Ο κ Οικονόμου ερωτηθείς για τις αιτιάσεις που προβάλλονται από την πλευρά του ιδιοκτήτη του κτιρίου, ο οποίος δηλώνει ότι θα προσφύγει δικαστικά απάντησε «το καταλαβαίνω. Νομικά είναι περίπλοκο το θέμα, εξαιρετικά περίπλοκο» συμπληρώνοντας ότι « για να κριθεί το θέμα αυτό θα το αποφασίσουν τα δικαστήρια, διότι δεν είναι εμφανές τι ακριβώς συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση».
Και συμπλήρωσε ότι: «Υπάρχει μία οικοδομική άδεια, η οποία όντως ισχύει, διότι είχε γίνει προσφυγή για αυτήν στον Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά το ΣτΕ δεν την έχει ακυρώσει με το επιχείρημα ότι είχε βγει παλιά και είχε περάσει ο εύλογος χρόνος μέσα στον οποίο δικαιούται κανείς να κάνει προσφυγές για άδειες. Ακύρωσε το ΣτΕ τη δεύτερη τροποποιητική άδεια και με αφορμή την τροποποίηση επενέβη το ΚΑΣ. Είναι μία εξαιρετικά περίπλοκη ιστορία»
ΥΠΠΟ
«Ήταν μια πολύ δύσκολη γνωμοδότηση διότι το Συμβούλιο είχε ένα πραγματικό γεγονός -το ξενοδοχείο- και πιθανότατα το δίκαιο του επιχειρηματία, από εκεί και πέρα όμως έπρεπε να προστατευτεί η Ακρόπολη. Όταν προσβάλλεται η Ακρόπολη, στην ουσία προσβάλλεται ο πολιτισμός μας», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Όπως εξήγησε η κ. Μενδώνη, η ιστορία με το ξενοδοχείο, το οποίο είναι ολοκληρωμένο, ξεκινά το 2012 με την «πρώτη πράξη λόγω αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στα θεμέλιά του. Το 2014 εκδόθηκε η υπουργική απόφαση (σ.σ. του τότε υπουργού Πολιτισμού και νυν προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα), η οποία μιλούσε για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον χώρο και έλεγε ότι τα τελικά σχέδια θα πρέπει να επανελεγχθούν από την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ. Αυτό δεν έγινε. Το 2016 υπήρξε μια έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει η ανέγερση του ξενοδοχείου. Το ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε. Το 2018 γίνεται μια πολύ μεγάλη διαμαρτυρία λόγω του ύψους του, το οποίο ακολουθούσε τον ΝΟΚ, δηλαδή τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, και από εκεί και πέρα πήγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ ακύρωσε την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας και ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού να εισαχθεί το θέμα στο ΚΑΣ, να συζητήσει για να δουν σε τι ύψος λογικά θα έπρεπε να είναι αυτό το κτίριο. Και το ΚΑΣ αποφάσισε ότι το κτίριο αυτό θα έπρεπε να είναι στα 24 μ. ύψος συν τις απολήξεις, τις οποίες ο νόμος προβλέπει είτε για μηχανήματα είτε απολήξεις για πέργκολες κλπ. Θα πρέπει οι δύο όροφοι συν τα επιπλέον, τα οποία υπάρχουν και σήμερα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, να αποκοπούν».
Η κ. Μενδώνη ενημέρωσε επίσης ότι «από τότε που προέκυψε το θέμα, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, και εδόθη αναστολή στις οικοδομικές άδειες ακριβώς για να επανεξεταστεί το θέμα, η οποία έληξε τον Μάρτιο του 2020 -τώρα είναι με παράταση της αναστολής-, το Υπουργείο Περιβάλλοντος νομοθετεί αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, για τα ύψη που πρέπει να έχει η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, ανεξαρτήτως του ΝΟΚ του 2012». Τέλος, σε ερώτηση για το αν είναι πιθανόν ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αποζημίωση, η υπουργός απάντησε ότι, σύμφωνα και με την ενημέρωσή της, το θέμα αυτό συζητήθηκε στο ΚΑΣ. «Η αποζημίωση είναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου. Είναι κάποια πράγματα όπου το μείζον αγαθό είναι αυτό που παίζει τον κυρίαρχο ρόλο», κατέληξε, μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη.
Σχετικά Άρθρα
- Δήμος Αθήνας: γιατί το αυθαίρετο ξενοδοχείο της Ακρόπολης παραμένει όρθιο
- Με ρύθμιση προστίμων για το 10οροφο της Ακρόπολης, στον πολιτικό στίβο
- Ακρόπολη: λουκέτο στο ξενοδοχείο, ενόψει κατεδάφισης των αυθαίρετων ορόφων
- Κτίριο Ακρόπολης: προστίμο αυθαιρέτου 7 εκατ. ευρώ και σκυτάλη στο ΥΠΕΝ
- Ακρόπολη: σφράγιση τμήματος του ξενοδοχείου Coco-Mat
- Ξενοδοχείο Ακρόπολης: με ομάδα εργασίας συνεχίζεται το σίριαλ της κατεδάφισης