Τι προβλέπει το «master plan» για την ανάπλαση της ΔΕΘ
ΑρχιτεκτονικήΑστικό περιβάλλονΈργαΚτηματαγοράΟικιστικά 24 Φεβρουαρίου 2020 Αργύρης
Προκηρύσσεται σε λιγότερο από δύο μήνες ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ με βάση το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που έχει ήδη καταρτιστεί, με το συντελεστή δόμησης να παραμένει ίδιος.
Όπως προκύπτει σχεδόν η μισή έκταση, με το αστικό πάρκο, τον πεζόδρομο και τους λοιπούς ελεύθερους χώρους παραχωρείται προς χρήση στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Αφού προηγήθηκε το περασμένο καλοκαίρι η δημόσια διαβούλευση για την ανάπλαση έγιναν τρεις βασικές αλλαγές στο master plan:
- Περίπου 13 στρέμματα περιμετρικά της έκθεσης θα δοθούν στο δήμο Θεσσαλονίκης για να αναπτυχθούν καλύτερα τα πεζοδρόμια και προκήπια, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση στη ΔΕΘ μέσω του περιβάλλοντος χώρου της αλλά και η αισθητική της.
- Η προέκταση της Αλ. Σβώλου ως πεζόδρομου μέχρι το νέοε εκθεσιακό κέντρο, περίπου 7,3 στρέμματα, θα παραχωρηθεί προς χρήση στην πόλη. Ο χώρος αυτός, παρότι είναι εντός οικοδομικού τετραγώνου και παραμένει ιδιοκτησιακά στη ΔΕΘ-Helexpo, θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά κοινόχρηστου χώρου και θα διαμορφωθεί σε μόνιμο πεζόδρομο στην περιοχή ανάπλασης.
- Άλλα 10 στρέμματα στην περιοχή της οδού Αγγελάκη, τα οποία είναι ρυμοτομούμενα από το δήμο Θεσσαλονίκης, παραχωρούνται από τη ΔΕΘ-Helexpo.
Την εκτίμηση ότι ο διαγωνισμός για τη νέα ΔΕΘ θα προκηρυχθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου εξέφρασε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE Τάσος Τζήκας.
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου “Μελέτη ανάπλασης ΕΧΣ Εκθεσιακού Κέντρου” θα τεθεί προς έγκριση τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του κεντρικού δήμου.
Ίδιος συντελεστής δόμησης
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των μελετητών του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για την ανάπλαση της ΔΕΘ, αρχιτέκτονα πολεοδόμο Τάκη Δούμα, το νέο εκθεσιακό κέντρο θα αναπτύσσεται σε τρία επιμέρους τμήματα.
Το εκθεσιακό του τμήμα, στο βόρειο κομμάτι της συνολικής έκτασης των 176 στρεμμάτων, θα φτάνει μέχρι κάτω από το περίπτερο της Esso Pappas και το κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, τα οποία προτείνεται να διατηρηθούν. Διατηρούνται επίσης το “Παλέ ντε Σπορ”, ο Πύργος του ΟΤΕ και η τοξωτή πύλη από την πλευρά της Πλατείας της ΧΑΝΘ, ενώ το “Βελλίδης” προτείνεται να κατεδαφιστεί.
Ο ελεύθερος χώρος, συνολικής έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων, θα αρχίζει από το ύψος του “Βελλιδείου”, και συνεχίζοντας προς νότια και δυτικά, θα φτάνει σχεδόν μέχρι τις οδούς Αγγελάκη και Αλεξάνδρου Σβώλου, κοντά στην Πλατεία Συντριβανίου και τον εκεί σταθμό του Μετρό. Σε παρακείμενη έκταση, προς την πλευρά της Εγνατίας, προβλέπεται να ανεγερθεί το μικρό ξενοδοχείο, ύψους έως 32 μέτρων, αλλά και διάφορα καταστήματα, π.χ. εστίασης καθώς κι ένας μικρός χώρος πολλαπλών χρήσεων.
Το ξενοδοχείο επρόκειτο αρχικά να χωροθετηθεί σε διαφορετικό σημείο της έκτασης, αλλά τελικά, κατόπιν και παρεμβάσεων φορέων της πόλης, κρίθηκε -σύμφωνα με τον κ. Δούμα- σκόπιμη η μεταφορά του, ώστε ο όγκος του να μη λειτουργεί “ανταγωνιστικά” προς τοπόσημα της Θεσσαλονίκης, όπως το αρχαιολογικό και το βυζαντινό μουσείο ή το δημαρχείο.
Ο συντελεστής δόμησης σύμφωνα με τον κ. Δούμα παραμένει ο ίδιος. Όση είναι η σημερινή υφιστάμενη δόμηση, τόση αναμένεται να παραμείνει. Σήμερα η συνολική υφιστάμενη δόμηση είναι 96.000 τμ., εκ των οποίων τα κτίρια που προτείνεται να διατηρηθούν είναι 4.000 τμ., ενώ δεν προτείνεται η κατεδάφιση κανενός κτιρίου.
Τα έργα ανάπλασης προϋπολογισμού 160 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι μπορούν να ξεκινήσουν το 2023 και να ολοκληρωθούν το 2026 «αν δεν υπάρξουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις».
Σχετικά Άρθρα
- Αττική: απαιτούνται αντιπλημμυρικά έργα 10 δις ευρώ
- Ανάπλαση στο κέντρο του δήμου Κηφισιάς
- ΣτΕ: «πράσινο φως» για αστική ανάπλαση Πειραιά και γήπεδο ΠΑΟΚ
- Βιοκλιματική ανάπλαση πεζοδρομίων στον δήμο Λαυρεωτικής
- Στο ΦΕΚ το νέο γήπεδο ΠΑΟΚ και η ανάπλαση της Τούμπας
- Βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου της Νέας Μάκρης