ecopress
Τη ριζική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών τόνισε μεταξύ των  κεντρικών στρατηγικών κατευθύνσεων του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας,...

Τη ριζική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών τόνισε μεταξύ των  κεντρικών στρατηγικών κατευθύνσεων του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, με ορίζοντα το 2030 που όπως είπε εκπονεί για πρώτη φορά το ΥΠΕΝ, παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, την Πέμπτη, στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2017», στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Όπως σημείωσε, «ο σχεδιασμός μας είναι σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς δεσμευτικούς στόχους και το “χειμερινό πακέτο” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υιοθετεί ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους».

Συγκεκριμένα στάθηκε:

– Στην προτεραιότητα εξασφάλισης επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού για το σύνολο της χώρας συμπεριλαμβανομένων και των νησιών

– Στη διασφάλιση ότι τα ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες διατίθενται σε αγορές που λειτουργούν με διαφάνεια και σύμφωνα με τους κανόνες του ανταγωνισμού

– Στη ριζική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών

– Στη συμβολή του ενεργειακού τομέα στην αναπτυξιακή προσπάθεια συνολικά της οικονομίας, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας

– Στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη

«Το ειδικό βάρος του λιγνίτη θα μειωθεί αλλά, θα διατηρήσει παράλληλα ένα σημαντικό μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα. Η Δ.Ε.Η. θα παραμείνει  κεντρικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος, θα αναπτύξει δραστηριότητες και σε άλλους τομείς και θα επεκτείνει τη διεθνή παρουσία της», ανέφερε ο Υπουργός.

Ανακοίνωσε ότι το σχέδιο νόμου για το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα είναι έτοιμο μέχρι τα Χριστούγεννα και θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της σύγκλισης της ελληνικής αγοράς ενέργειας με το ευρωπαϊκό «μοντέλο-στόχο», το οποίο θα οδηγήσει στη δημιουργία μίας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Τόνισε το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την ανάπτυξη Α.Π.Ε. που προσεγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ, καθώς και την τροποποίηση του μηχανισμού στήριξης των Α.Π.Ε., με την εισαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας.

Στάθηκε, ιδιαίτερα στην πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη λόγω της αυξημένης εξάρτησης από εισαγωγές φυσικού αερίου και στο ρόλο της Ελλάδας στην ασφάλεια εφοδιασμού μέσω της συμμετοχής της σε μεγάλα έργα υποδομών φυσικού αερίου, όπως: ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP), ο Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ο Διασυνδετήριος Αγωγός Βουλγαρίας-Σερβίας (IBS), η κατασκευή του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη και η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος Καβάλας ως αποθήκη φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου δήλωσε ότι η χονδρεμπορική αγορά έχει ήδη ανοίξει και ότι από τη 1η Ιανουαρίου του 2018, ανοίγει και η λιανική αγορά, διασφαλίζοντας ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, μεαποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Όσον αφορά στο μέτωπο της έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων ο κ. Σταθάκης, σημείωσε ότι η υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρηση του θαλάσσιου οικοπέδου 2, στην περιοχή του Ιονίου με την Κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ., τον προηγούμενο μήνα, ήταν ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς θέτει την Ελλάδα σε κοινό βηματισμό με χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο νόμου των Ενεργειακών Κοινοτήτων που κατατίθεται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας σε πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και παράλληλα ενισχύει την αυτοπαραγωγή και την αποκέντρωση. Οι Ενεργειακές Κοινότητες αναμένεται να αποτελέσουν ένα νέο σημαντικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, κινητοποιώντας επενδύσεις και την περαιτέρω διείσδυση των Α.Π.Ε.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι ο μετασχηματισμός στην αγορά ενέργειας δημιουργεί αναπτυξιακές δυνατότητες και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας διεξόδου της χώρας από την κρίση.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας