ecopress
Τα νέα έργα που θα πραγματοποιηθούν με Σύμπραξη Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα παρουσιάσουν ανάμεσα σε άλλα, οι περίπου 30 διακεκριμένοι ομιλητές του 4ου... Τι θα πουν για τις ΣΔΙΤ οι 30 Ομιλητές του 4ου ΣΔΙΤ Forum

Τα νέα έργα που θα πραγματοποιηθούν με Σύμπραξη Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα παρουσιάσουν ανάμεσα σε άλλα, οι περίπου 30 διακεκριμένοι ομιλητές του 4ου ΣΔΙΤ Forum, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 13 Απριλίου, 2022.

4ο ΣΔΙΤ FORUM   13 Απριλίου, ξενοδοχείο Athens Divani Caravel  -ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΔΙΤ

Στο πλαίσιο των πρωτότυπων παρουσιάσεων που θα γίνουν από τις αρχές ανάθεσης των νέων έργων θα υπάρξει από τα πλέον αρμόδια χείλη, χρήσιμη ενημέρωση σχετικά με την κοινωνική-περιβαλλοντική τους διάσταση, την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, τη χρηματοδότηση, αλλά και τους όποιους προβληματισμούς στο πλαίσιο των μακροχρόνιων συμβάσεων των έργων.

Σημειώνεται, ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ενεργό συμμετοχή των υπουργείων Υποδομών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης. Διοργανωτής είναι η επιχειρηματική Πρωτοβουλία Α-Energy και το ΣΔΙΤFORUM

Μοναδική ευκαιρία «συνάντησης» με τα έργα και τους εμπνευστές τους

Το άμεσα ενδιαφερόμενο αλλά και το ευρύτερο κοινό, θα έχει την μοναδική ευκαιρία να ενημερωθεί γιατί είναι τόσο επείγοντα και πότε θα ξεκινήσουν τα συγκροτήματα των νέων φοιτητικών κατοικιών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής από τους ίδιους τους «αρχιτέκτονες» και εμπνευστές τους. Να ακούσει ποια είναι και πώς θα γίνουν τα πρώτα έργα άρδευσης-ύδρευσης που προχωρούν στην Ελλάδα με ΣΔΙΤ.

Να μάθει πότε και πώς θα αποκτήσουν η Ρόδος και η Σαντορίνη ολοκληρωμένες και σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, αλλά και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαγωνισμοί για τα επίσης πολύ σημαντικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Να αξιολογήσει πώς μπορεί να συνδέεται με την καθημερινότητά του ένας νέος δρόμος, όπως το Flyover Θεσσαλονίκης, ή ένα φράγμα όπως αυτό του Χαβρία στη Χαλκιδική

Ο χάρτης των νέων έργων ΣΔΙΤ: Μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση;

Μπορούν να αποτελέσουν και σε ποιο βαθμό οι Συμπράξεις, αναπτυξιακή επιλογή για την Ελλάδα μετά την πανδημία ,την μακροχρόνια κρίση χρέους και την τρέχουσα ενεργειακή κρίση; Ποιο είναι το επενδυτικό κενό το οποίο καλούνται να καλύψουν;

Στον χαιρετισμό που θα απευθύνει στους συνέδρους ο κ. Νίκος Παπαθανάσης αναμένεται να σχολιάσει την μεγάλη άνοδο των έργων με Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα Aναπληρωτής, τον αναπτυξιακό τους ρόλο και το το στοίχημα για την μετά την πανδημία περίοδο.

Στην εισαγωγική του ομιλία κατά την έναρξη, ο κ. Γιώργος Καραγιάννης, Υφυπουργός Υποδομών, αναμένεται να αναφερθεί στις τρέχουσες εξελίξεις σε όλα τα έργα ΣΔΙΤ αρμοδιότητας υπουργείου του και επιπλέον με έμφαση στη σύνδεση των έργων με κρίσιμους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Ορέστης Καβαλάκης, Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, θα παρουσιάσει τον αναλυτικό χάρτη των έργων ΣΔΙΤ και τον συνολικότερο σχεδιασμό της Γενικής Γ ραμματείας ΣΔΙΤ, εξηγώντας γιατί τα συγκεκριμένα έργα έχουν εξελιχθεί σε μοχλό ανάπτυξης δημοσίων έργων.

Χαιρετισμό θα απευθύνει επίσης ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, Αναπληρωτής Γραμματέας Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής και Επικεφαλής Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος, ενώ αναμένεται επίσης εκπροσώπηση και από άλλα κόμματα.

Τα πρώτα έργα για την άρδευση – ύδρευση

Στην ενότητα «Χρηματοδοτώντας τα νέα έργα ΣΔΙΤ», ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών θα παρουσιάσει αναλυτικά τα έργα άρδευσης και ύδρευσης με ΣΔΙΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΔΩΡ 2, με έμφαση σε αυτά τα οποία προχωρούν άμεσα.

Αναμένεται να αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, στην ενεργειακή περιβαλλοντική διάσταση των έργων, στο στόχο διατήρησης του κόστους του νερού που προορίζεται για την ύπαιθρο σε λογικά επίπεδα, αλλά και σε σημεία προσοχής σε σχέση με τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα συγκεκριμένα έργα.

Με το βλέμμα των τραπεζών

Ο κ. Νίκος Νεζερίτης, Διευθυντής Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων της Alpha Bank θα εξηγήσει πώς βλέπει μια ελληνική τράπεζα στην παρούσα συγκυρία τα τρέχοντα αλλά και τα νέα έργα ΣΔΙΤ, γιατί τα χρηματοδοτεί και ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να επιταχύνουν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξή τους.

Η κα Αργυρώ Μπανίλα, επικεφαλής της Διεύθυνσης Structured Financing Corporate & Investment Banking της Εθνικής Τράπεζας θα αναφερθεί ανάμεσα σε άλλα στο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τον ιδιωτικό τομέα και στη χρηματοδότηση των κοινωνικών – μη ανταποδοτικών έργων ΣΔΙΤ.

Η Ευρώπη που στηρίζει τις Συμπράξεις

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Στέλιος Μιχελάκης, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Διεύθυνση Project Finance, για την Βόρειο, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη), αναμένεται να αναφερθεί στον ευρωπαϊκό χάρτη των έργων ΣΔΙΤ, να εξηγήσει γιατί η ΕΤΕπ υποστηρίζει τις στρατηγικές συνεργασίες ανάμεσα στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα Ευρώπης ως μέσον οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία και ποιες είναι οι άμεσες προοπτικές για την Ελλάδα.

Η ΕΤΕπ συμβάλλει διαχρονικά στην υλοποίηση σημαντικών έργων ΣΔΙΤ στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό τρέχον παράδειγμα είναι η συμβολή της στη χρηματοδότηση των νέων φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και λοιπών υποδομών τεσσάρων ελληνικών Πανεπιστημίων: Κρήτης, Θεσσαλίας, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Δυτικής Αττικής.

Πότε θα ξεκινήσουν οι νέες φοιτητικές εστίες και εκπαιδευτικές υποδομές

Τα συγκεκριμένα έργα είναι από τα μεγαλύτερα και πλέον φιλόδοξα κτιριακά έργα. Γιατί είναι τόσο επείγοντα, τι θα περιλαμβάνουν και πώς θα λειτουργήσουν τα πανεπιστημιακά συγκροτήματα θα εξηγήσουν οι ίδιοι οι εμπνευστές τους, που είναι και οι αναθέτουσες αρχές των έργων.

Στο κλείσιμο της ενότητας για τα νέα έργα ΣΔΙΤ και τη χρηματοδότηση, θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον κ. Πέτρο Σφηκάκη, Διευθύνοντα Εταίρο της νομικής εταιρείας LEXPARTNERS.

Φοιτητικές εστίες Πανεπιστημίου Κρήτης: Μετά τον ανταγωνιστικό διάλογο

Στην ενότητα «Κτιριακά έργα ΣΔΙΤ», ο κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, Αντιπρύτανης Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Κρήτης θα δώσει την τελική εικόνα, όπως έχει πλέον διαμορφωθεί, των συγκροτημάτων των νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πρόκειται, για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ της κατηγορίας των φοιτητικών κατοικιών, που ξεκίνησε πρώτο, ωρίμασε στο πλαίσιο και του ανταγωνιστικού διαλόγου και περνά αυτό το διάστημα στο τελικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας με σύντομο ορίζοντα υλοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να καταθέσει ανάμεσα σε άλλα σκέψεις για την παραπέρα ενδυνάμωση και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, που ασφαλώς δεν έχουν εμπειρία από τόσο πολύπλοκα έργα.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Κατοικίες και ερευνητικές υποδομές

Ο κ. Γιώργος Πετράκος, Καθηγητής και Πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα παρουσιάσει το σύμπλεγμα φοιτητικών εστιών εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που επίσης βρίσκεται σε διαγωνιστική εξέλιξη, με αναφορά στις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργεί για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας ως έργο πολλαπλού σκοπού.

Βιβλιοθήκη και φοιτητικές εστίες για το Δημοκρίτειο

Ο κ. Φώτιος Μάρης, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, θα αναφερθεί από τη δική του πλευρά στις εξελίξεις στο επίσης φιλόδοξο έργο του Δημοκριτείου που περιλαμβάνει φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακές κατοικίες, μία νέα κεντρική βιβλιοθήκη, ένα ερευνητικό κέντρο και διάφορα άλλα κτίρια.

Η φοιτητούπολη του Δήμου Φυλής ως έργο πολλαπού σκοπού

Ο κ. Χρήστος Παππούς, Δήμαρχος Φυλής και ο κ. Σταμάτιος Πουλής, Μέλος ΔΣ της Αναπτυξιακής Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρίας του Δήμου Φυλής, θα παρουσιάσουν το σύνθετο έργο ανάπτυξης φοιτητικών κατοικιών και άλλων σημαντικών υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που θα αναπτυχτεί στην έκταση που παραχωρεί ο Δήμος Φυλής. Πρόκειται για ένα κατεξοχήν έργο πολλαπλού σκοπού που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα αναβαθμίσει ιδιαίτερα τον Δήμο Φυλής.

Από τη δική της πλευρά, η κα. Φραντζέσκα – Αικατερίνη Ράϊκου, στέλεχος της νομικής εταιρείας LEXPARTNERS θα αναφερθεί στην αποκτηθείσα νομική εμπειρία και στις σχετικές διαπιστώσεις από διαγωνισμούς και συμβάσεις έργων ΣΔΙΤ, ενώ ο κ. Βλάσης Σφυρόερας, διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Σαμαράς & Συνεργάτες θα αναφερθεί στις προϋποθέσεις ωρίμανσης και επιτάχυνσής τους. Θα ακολουθήσει συζήτηση που θα τη συντονίσει ο οικονομολόγος κ. Θάνος Νιφόρος.

Τα νέα Περιβαλλοντικά έργα ΣΔΙΤ

Στην ειδική ενότητα για τα περιβαλλοντικά έργα με ΣΔΙΤ στην οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, ο κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού – Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα παρουσιάσει τις άμεσες προτεραιότητες στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, με ειδική αναφορά στο χρονοδιάγραμμα των νέων έργων και τη συμβολή τους στους συνολικούς στόχους του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων-ΠΕΣΔΑ.

Το επόμενο βήμα για τις ΜΕΑ Αττικής

Ο κ. Γ ιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής θα αναφερθεί συνολικότερα στο σχεδιασμό για τη σταδιακή μετατροπή της Περιφέρειας Αττικής σε «πράσινη» περιφέρεια και θα παρουσιάσει την πρόοδο και τα επόμενα βήματα για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Αττικής που έχουν ήδη δημοπρατηθεί. Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία δύο νέων μεγάλων υποδομών επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής και αντίσττοιχα της ΜΕΑ του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Ο εξελίξεις για την νέα ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης

Ο κ. Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας θα παρουσιάσει τις τρέχουσες εξελίξεις στο διαγωνισμό για νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, ο οποίος επίσης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο υπό υλοποίηση έργο για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα, θα εξυπηρετεί δέκα δήμους της Θεσσαλονίκης και η κατασκευή της θα γίνει μέσα σε δυο χρόνια.

Νότιο Αιγαίο:Οι πρώτες ολοκληρωμένες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων

Ο κ. Γεώργιος Χατζημάρκου Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, θα παρουσιάσει τα τα Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ρόδου αλλά και της Θήρας που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ. Η μονάδα της Ρόδου, που θα προπορευτεί από πλευράς χρόνου, είναι ένα πολύ μεγάλο έργο με στόχο να αντιμετωπίσει προβλήματα που ταλάνιζε το νησί επί δεκαετίες. Αντίστοιχα, η μονάδα που θα κατασκευαστεί στη Σαντορίνη αναμένεται επίσης να λύσει το θέμα των απορριμμάτων που υποβάθμιζε μέχρι σήμερα τον περιβαλλοντικό πολιτισμό του πολυσύχναστου νησιού.

Για τη σημασία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Θήρας θα τοποθετηθεί ο Δήμαρχος Σαντορίνης κ. Αντώνης Σιγάλας. Σχετικά με την ανακύκλωση, θα υπάρξει τοποθέτηση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Νίκο Χιωτάκη, καθώς επίσης και από την ΚΕΔΕ.

Με το βλέμμα του επενδυτή και του συμβούλου

Ο κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής Ανάπτυξης και Έρευνας, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναμένεται να αναφερθεί στο πώς βλέπει ένας επενδυτής τα περιβαλλοντικά έργα με ΣΔΙΤ. Θα υπάρξουν επίσης τοποθετήσεις εκ μέρους περιβαλλοντικών φορέων όπως η ΕΕΣΔΑ Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, τεχνικών συμβούλων και της αγοράς, για τις προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την ταχύτερη ωρίμανση νέων περιβαλλοντικών έργων με ΣΔΙΤ, την αποδοχή τους από την κοινωνία, την προοπτική διάθεσης των παραγόμενων δευτερογενών υλικών και άλλα επίκαιρα θέματα. Θα είναι εκεί ο κ. Γιάννης Φραντζής, Σύμβουλος περιβαλλοντικών έργων, ο κ Γιώργος Ηλιόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – ΕΕΔΣΑ και άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές που θα τοποθετηθούν για την επόμενη μέρα των έργων.

Επίκαιρα ερωτήματα για την επόμενη μέρα των έργων

  • Ποια πρακτικά ή άλλου είδους θέματα αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα έργα και πώς διαμορφώνεται στην παρούσα φάση το χρονοδιάγραμμα τους;
  • Πόσο σημαντικά είναι τα συγκεκριμένα έργα για τους συνολικούς στόχους του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων-ΠΕΣΔΑ και την ευθυγράμμιση της διαχείρισης των αποβλήτων σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Νότιο Αιγαίο με τους στόχους του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση περιβάλλοντος;
  • Γιατί θεωρείται από ορισμένους αναγκαία η δημιουργία ειδικού πλαισίου για ΣΔΙΤ μεσαίας κλίμακας για έργα Ανακύκλωσης και Ανάκτησης Υλικών;
  • Πώς εξελίσσεται η ωρίμανση και η αποδοχή τους από την κοινωνία;
  • Ποια μπορεί να είναι η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου στο κόστος κατασκευής σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο των Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος;
  • Πως θα μετριαστεί το ρίσκο διάθεσης των παραγόμενων δευτερογενών υλικών/ή ενέργειας;
  • Το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει αποτυπωθεί μέχρι στιγμής θεωρείται ικανοποιητικό;
  • Αισιοδοξούν οι αναθέτουσες αρχές για το βασικό κριτήριο επιλογής των αναδόχων, που είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσηςπου θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης;

Την σχετική ενότητα έχουν κληθεί να συντονίσουν οι δημοσιογράφοι κκ Αργύρης Δεμερτζής και Ηλίας Παλιαλέξης.

Η Υποστήριξη

Χορηγός της εκδήλωσης είναι η Alpha Bank και υποστηρικτές η Περιφέρεια Αττικής, ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Φυλής, η νομική εταιρεία LEXPARTNERS, η εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων Ι.Φραντζής και Συνεργάτες Ε.Π.Ε. και ο Όμιλος DIRECTION.

Στους χορηγούς Επικοινωνίας είναι το ,ecopress

Για περισσότερες πληροφορίες T. 210 6912183 Κ. 6944836874 και www.sditforum.gr

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας