ecopress
Το γραφείο Τύπου του ΤΜΕΔΕ εξέδωσε “κατηγορηματική διάψευση” και μας ενημέρωνει ότι “απέχει από την πραγματικότητα” η ανακοίνωση της ένωσης και ομοσπονδίας συνταξιούχων εργοληπτών... ΤΜΕΔΕ: πρόσβαση μηχανικών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με ευνοϊκούς όρους

Το γραφείο Τύπου του ΤΜΕΔΕ εξέδωσε “κατηγορηματική διάψευση” και μας ενημέρωνει ότι “απέχει από την πραγματικότητα” η ανακοίνωση της ένωσης και ομοσπονδίας συνταξιούχων εργοληπτών μελετητών και μηχανικών ομότιμων μελών του ΤΕΕ (ΕΣΤΑΜΕΔΕ & ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ), σύμφωνα με την οποία επιτεύχθηκε συμφωνία Συμπληρωματικής Προαιρετικής Ομαδικής Ασφάλισης Νοσοκομειακής Περίθαλψης του ΤΜΕΔΕ για τα μέλη του, με βάση την οποία φιλοξενήθηκε σχετικό ρεπορτάζ στο ecopress. 

Διάψευση ΤΜΕΔΕ

Συγκεκριμένα από το γραφείο Τύπου του ΤΜΕΔΕ λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση:

-«Διαβάσαμε το άρθρο σας με τίτλο «ΤΜΕΔΕ: πρόσβαση μηχανικών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με ευνοϊκούς όρους» που δημοσιεύσατε στην ιστοσελίδα σας στο ενημερωτικό portal https://ecopress.gr/ σήμερα στις 23/1/2023,  και κατηγορηματικά σας ενημερώνουμε ότι απέχει από την πραγματικότητα και παρακαλούμε για την άμεση ενέργεια από πλευράς σας, ώστε να σταματήσει η δημοσίευση του εν λόγω άρθρου.

Στο ΤΜΕΔΕ ενημερώνουμε με επίσημες ανακοινώσεις για θέματα που αφορούν σε παροχές των μελών μας. Ως εκ τούτου, όταν προκύψει κάποια αλλαγή στο ομαδικό ασφαλιστήριο του Οργανισμού για τα μέλη μας θα σας ενημερώσουμε επισήμως.

Για το Γραφείο Τύπου του ΤΜΕΔΕ»

 Το ρεπορτάζ για το οποίο εκδόθηκε η ανακοίνωση του ΤΜΕΔΕ έχει ως εξής:

Πρόσβαση στα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της χώρας, με κάλυψη των δαπανών 100% (μηδενική συμμετοχή στα νοσήλεια) προβλέπει νέα σύμβαση που ενεργοποιεί το ΤΜΕΔΕ για περίπου 70.000 δικαιούχους, που είναι τα μέλη του ΤΜΕΔΕ, εν ενεργεία πιστούχους και συνταξιούχους εργολήπτες μελετητές και κατασκευαστές μηχανικούς, και τα μέλη των οικογενειών τους, συν τους γονείς τους ηλικίας έως 70 ετών. Ταυτοχρόνως όμως υπάρχουν και δυσάρεστα νέα, για το κτίριο των μηχανικών στην οδό Κολοκοτρώνη στην Αθήνα και το κληροδότημα Αξελού στον Πειραιά.

Αναλυτικές ανακοινώσεις για τη νέα σύμβαση Συμπληρωματικής Προαιρετικής Ομαδικής Ασφάλισης Νοσοκομειακής Περίθαλψης του ΤΜΕΔΕ θα γίνουν από τον Κωνσταντίνο Μακέδο πρόεδρο του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, στην ειδική θεματική γενική συνέλευση της ένωσης και ομοσπονδίας συνταξιούχων εργοληπτών μελετητών και μηχανικών ομότιμων μελών του ΤΕΕ (ΕΣΤΑΜΕΔΕ & ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ), που πραγματοποιείται διαδικτυακά  (σύνδεσμο: δείτε εδώ) την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 στις 12 το μεσημέρι. Στην ίδια συνέλευση θα συζητηθούν και τα θέματα της προωθούμενης «αξιοποίησης» από τον ΕΦΚΑ του μεγάρου που έχτισαν οι μηχανικοί και είναι εγκατεστημένοι από το 1937 στην οδό Κολοκοτρώνη 4 στην Αθήνα και για το κληροδότημα Αξελού στον Πειραιά.

Δίκλινο με μηδέν συμμετοχή ασφαλισμένου

-«Τρία χρόνια κυνηγάγαμε τη Συμπληρωματική Προαιρετική Ομαδική Ασφάλιση Νοσοκομειακής Περίθαλψης. Επιτέλους την Πέμπτη, μετά μαραθώνιες διαπραγματεύσεις πολλών μηνών, το πρώτο καθοριστικό βήμα έγινε. Ο Πρόεδρος ΤΜΕΔΕ Ντίνος Μακέδος υπέγραψε με την Generali μια εξαιρετική για τα μέλη ΤΜΕΔΕ συμφωνία που, μεταξύ των πολλών άλλων θετικών, περιλαμβάνει και δυνατότητα εισαγωγής στα μεγαλύτερα ανά την χώρα ιδιωτικά νοσοκομεία σε δίκλινα» σημειώνει ό πρόεδρος της ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ Κωνσταντίνος Δούκας.

-«Επανερχόμαστε έτσι μετά δεκαετίες στην πρότερή μας προνομιακή περίθαλψη με απολύτως προσιτή επιβάρυνση αντί των χιλιάδων που πληρώνουμε τώρα για τις ατομικές ασφαλίσεις ή των γνωστών μειονεκτημάτων της δημόσιας περίθαλψης, επιβαρυμένης ήδη με τόσους πολλούς που ουδεμία εισφορά έχουν καταβάλει. Χωρίς φυσικά να παραιτούμαστε από την τελευταία την οποία έχουμε ταΐσει δια βίου με πολύ από τον ιδρώτα μας. Σημειωτέον πως προβλέπεται στη συμφωνία ότι εφόσον ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 20% της δαπάνης η Ασφαλιστική οφείλει να καλύψει το 100%» λέει ο ίδιος.

Και ιδιωτική νοσηλεία με 300 ευρώ

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες για τους συμμετέχοντες στο νέο πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης το ασφάλιστρο θα είναι 20 ευρώ μηνιαίως, το οποίο θα καταβάλλεται σε ειδικό λογαριασμό μέσω του ΤΜΕΔΕ,  με προοπτική να μειωθεί εφόσον διευρυνθεί η συμμετοχή δικαιούχων στο πρόγραμμα. Η κάλυψη νοσοκομειακής δαπάνης θα είναι κατά 100% για όλες τις περιπτώσεις νοσηλείας που καλύπτει ο ΕΟΠΠΥ. Στις περιπτώσεις ιδιωτικής νοσηλείας εκτός ΕΟΠΠΥ,  η επιβάρυνση του ασφαλισμένου θα είναι της τάξης των 300 ευρώ ανεξαρτήτως του ύψους της δαπάνης των νοσηλειών  ενώ οι αντίστοιχες ασφαλιστικές καλύψεις στην αγορά ξεκινούν από οικονομική συμμετοχή του ασφαλισμένου με ποσά άνω των 1000 ευρώ.

«Αγκάθι» το όριο ηλικίας έως 70 ετών

«Αγκάθι» στη συμφωνία είναι ότι προβλέπει όριο ηλικίας έως 70 ετών, τόσο για τους συνταξιούχους  άμεσα μέλη του ΤΜΕΔΕ  όσο και για τρίτα μέλη. Από τους συνταξιούχους εργολήπτες και μελετητές μηχανικούς του ΤΜΕΔΕ έως 70 ετών είναι 674, από 70 – 80 είναι 1571 και άνω των 80 είναι 1111 άμεσα ασφαλισμένοι. ΕΣΤΑΜΕΔΕ & ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ όπως σημειώνει ό πρόεδρος Κ. Δούκας προτείνουν δύο κατ’ αρχήν λύσεις :

1. μικρή ετήσια επιβάρυνση των μεγαλυτέρων ηλικιών. Μην ξεχνάμε ότι οι υπερβαίνοντες το προσδόκιμο είναι πολύ λίγοι άρα δεν επιβαρύνουν πολύ το πακέτο, συν ότι κουβαλάνε μαζί τους και προστατευόμενα μέλη που είναι σίγουρα πολύ νεότεροι ή

2. έρευνα ποια νοσοκομεία από το πλήθος των συνεργαζομένων δέχονται χωρίς όριο ή έστω μέχρι τα 80 – 85, π.χ. Ευρωκλινική, Ερρίκος Ντυνάν κλπ. διότι αν θυμάστε εμείς το είχαμε πετύχει αυτό προ τριετίας

-«Οι όροι που πέτυχε με τη σθεναρή του επιμονή ο Πρόεδρος Μακέδος είναι πολύ ευνοϊκοί αλλά δεν θέλουμε να του στερήσουμε τη χαρά να τους ανακοινώσει ο ίδιος την προσεχή Πέμπτη, που θα έχουμε πανστρατιά στη Θεματική μας Γενική Συνέλευση με θέμα τα δύο Ακίνητά μας που τίθενται σε κίνδυνο. Προτείναμε μάλιστα στον Πρόεδρο Μακέδο να τεθεί επικεφαλής του αγώνα μας και σε αυτό το μέτωπο που το γνωρίζει άριστα λόγω α) εμπειρίας του στο ΤΣΜΕΔΕ β) συμμετοχής του παλαιότερα στην Επιτροπή Εκτελεστών διαθήκης Αξελού γ) νόμιμης απόκτησης από το ΤΜΕΔΕ του μεγαλύτερου μέρους των ακινήτων π. ΤΣΜΕΔΕ του ΕΦΚΑ» λέει ο ίδιος.

Λανθασμένη «αξιοποίηση» για το μέγαρο των μηχανικών της Κολοκοτρώνη

Ειδικότερα για την «αξιοποίηση» του κτιρίου των μηχανικών στην οδό Κολοκοτρώνη ο Κ. Δούκας σημειώνει ότι «ο ΕΦΚΑ δημιούργησε μια εταιρεία για αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων ακινήτων του αξίας υπέρ το 1 δις. Η απόφαση είναι κατ’ αρχήν ορθή. Το ιλιγγιώδες όμως λάθος του είναι ότι έθεσε ως προμετωπίδα την «αξιοποίηση» του μεγάρου μας Κολοκοτρώνη 4 που χτίσαμε οι Μηχανικοί και είμαστε εγκατεστημένοι από το 1937». Ο ίδιος εξηγεί ότι:

-«Είναι η γνωστή ρετσέτα. Τα ακίνητα γίνονται βορά των ανώνυμων ξένων συνήθως σε εξευτελιστικές τιμές (προβλέπονται ακίνητα από κόκκινα δάνεια στο 8% της αξίας) και αυτό ονομάζεται ανάπτυξη. Πρόκειται για γενική αφελληνοποίηση του χώρου, της γης και της ακίνητης περιουσίας, που συνδυάζεται ως γνωστό με τον εκπατρισμό όχι μόνο των εταιρειών (Ευρώπη, Κύπρος, Βουλγαρία, Σκόπια κλπ), κυρίως λόγω υπερφορολόγησης, αλλά και του ανθού των 500.000 νέων επιστημόνων. Όλα στο βωμό της Ξενοκρατίας ! Την προηγούμενη χρονιά είχε ο ΕΦΚΑ πλεόνασμα 2 δις, είδαν οι Μηχανικοί οποιαδήποτε αύξηση στο εφάπαξ;  στις συντάξεις;  Μετά το PSI έγινε Νόμος (4046/2012) για παραχώρηση ακινήτων του Δημοσίου στα Ασφαλιστικά Ταμεία για αναπλήρωση, που είναι; » λέει ο κ Δούκας και σημειώνει αναλυτικά τα ακόλουθα:

Πρόταση ΕΣΤΑΜΕΔΕ & ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ το κτίριο να αξιοποιηθεί υπέρ των μηχανικών

Την πλήρη προ τριετίας πρότασή μας είχαμε υποβάλει γραπτά και προφορικά στον Διοικητή ΕΦΚΑ κ. Σέμπο, λίγο πριν διά των εκλογών αλλάξει η Κυβέρνηση και η Διοίκηση ΕΦΚΑ, έτυχε μάλιστα πολύ ευνοϊκής υποδοχής. Στη συνέχεια την υποβάλαμε στους διαδόχους του συν Χ. Χάλαρη και κ. Δουφεξή γραπτά. Μόνο γραπτά, διότι προφορικά απαξίωσαν αμφότεροι να μας δεχτούν μέχρι στιγμής, εν αντιθέσει προς τόσους Υπουργούς αλλά και Βουλευτές που ακόμα και στα γραφεία μας προσήλθαν όπως ο Κων. Μαραβέγιας Μαγνησίας και έπεται συνέχεια.

Βρήκαμε τη νομική κάλυψη της παραχώρησης σε μας του ακινήτου για πολυετή εκμετάλλευση βάσει του Ν 1331 / 1949 με τη βοήθεια Νομικής Συμβούλου της Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας. Κάναμε αρχιτεκτονική μελέτη που απέδειξε ότι η διαμόρφωση σε 4στερο ξενοδοχείο βάσει των αυστηρών προδιαγραφών ΕΟΤ είναι εφικτή και σχετικά εύκολη, υποδείχθηκαν δε επίσης εφικτές λύσεις αυτοχρηματοδότησης του έργου. Πέραν φυσικά της δυνατότητας διαφανούς δημοπράτησης, βάσει αλγορίθμου, με συμψηφισμό τμήματος των εσόδων πολυετούς  εκμετάλλευσης.

Η πρόταση είναι πρωτοποριακή γιατί ανοίγει το δρόμο προς την Εναλλακτική Συμπληρωματική Σύνταξη Μηχανικών & ΕΔΕ δια της εκμετάλλευσης της αστείρευτης πηγής γνώσεων και εμπειρίας τους. Τους προστατεύει δε από τον συνεχή ευτελισμό των αποδοχών τους που οδηγεί σε πραγματικές συντάξεις πείνας (μνημονιακές περικοπές, πληθωρισμός, προσωπική διαφορά: προβλέπεται ο 82χρονος Πρόεδρος των Λιγνιτωρύχων θα δει αύξηση το … 2043)  

Πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό, όπως έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να επαναλαμβάνουμε, ότι οι Έλληνες Συνταξιούχοι Μηχανικοί & ΕΔΕ έχουν μια ιδιαίτερη απαράγραπτη προνομία λόγω:

 α) είναι το μόνο υγιές Ταμείο που είχε αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους 7:1 (μετά 4:1) και χρηματοδότησε με 4 δις τη δημιουργία του ΕΦΚΑ που έχει 1,3:1 !!

β) οι Έλληνες Συνταξιούχοι Μηχανικοί & ΕΔΕ λόγω ιδιότητας έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν αποφασιστικά στο σωσμό της υποθηκευμένης Ελληνικής περιουσίας διότι, παρά τις προσδοκίες μερικών, δεν πεθαίνουν, αντίθετα με την τεράστια βιωματική εμπειρία τους παρέχουν ανεκτίμητες συμβουλευτικές υπηρεσίες προς πάσα κατεύθυνση συνεχίζοντας το δημιουργικό τους ρόλο σε 3η και 4η ηλικία.

Όπως πρόσφατα π.χ. στην αναγέννηση των Ναυπηγείων, έχουν τεθεί από το 2014 στην πρωτοπορία του εκδημοκρατισμού του συνδικαλισμού, σε μακράς πνοής στόχους όπως η ευρεία κοινωνική αλλαγή με την ΔΒΜ (Δια Βίου Μάθηση), η Στοχευμένη Νεοκοινοτική Ανάπτυξη (Εκπαίδευση, Υγεία, Καινοτομική Κατασκευή), η εισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας στην πρωτογενή παραγωγή, η συμπληρωματική Ασφάλιση Περίθαλψης, η ψηφιοποίηση των πάντων, η ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, η ανάληψη πολιτιστικών πρωτοβουλιών όπως της αναγνώρισης από την UNESCO των μνημείων της πανάρχαιας Μινωικής κληρονομιάς, η δημιουργία Θεματικών Πάρκων, η παραγωγή ενέργειας μέσω διεθνούς εμβέλειας ευρεσιτεχνιών, … Ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Να γίνει «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ» 

-«Ερωτάται κάθε καλοπροαίρετος κριτής, τι είναι προτιμότερο : η δημιουργία ενός ακόμη απρόσωπου ξενοδοχείου ξένων συμφερόντων στην πιο περίοπτη θέση δίπλα στην Παλαιά Βουλή και Βιβλιοθήκη ή ενός πόλου έλξης στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ» μηχανικών από κάθε χώρα ολοχρονίς, με παράλληλη στέγαση των δύο σωματείων μας και συλλόγων μηχανικών, με διεξαγωγή συνεδρίων, συνελεύσεων, εκθέσεων, διαλέξεων, με συνεχή προώθηση έργων σύγχρονων καλλιτεχνών ? Προτιμάμε να πουλάνε ύπνο και διεθνή κουζίνα σε απρόσιτες τιμές τα ξένα μεγαλοσυμφέροντα ή ένα μοναδικό χώρο τομής στη ζωή της Πρωτεύουσας ? Απαξιώνουμε τον πλούτο της σκέψης και της πείρας των 35.000 Συνταξιούχων Μηχανικών και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο ? Δεν δικαιούνται μια εστία διεθνούς ακτινοβολίας στο διατηρητέο μέγαρό τους που έχτισαν και νέμονται από το 1937;» σημειώνει ο κ Δούκας.

«Αρπαγή» του κληροδοτήματος Αξελού

-«Στον Πειραιά θα γίνει απόπειρα παραβίασης της Ηθικής και της Νομοθεσίας για να αρπαχτεί από τα χέρια των Συνταξιούχων Μηχανικών το διπλό κληροδότημα, από 60ετίας υπέρ αυτών, της χήρας του συναδέλφου Ιωάννου Αξελού παρά τη βούληση της ευγενούς διαθέτιδας;» τονίζει ο ίδιος.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας