Της Ντίνας Καράτζιου/ Ως κρίσιμο παράγοντα για την επανεκκίνηση της οικονομίας χαρακτήρισε την ενίσχυση του θεσμού της εγγυοδοσίας για την τόνωση της ρευστότητας των... ΤΜΕΔΕ: το σχέδιο χρηματοδότησης κατασκευαστικών και ενεργειακών έργων

Της Ντίνας Καράτζιου/

Ως κρίσιμο παράγοντα για την επανεκκίνηση της οικονομίας χαρακτήρισε την ενίσχυση του θεσμού της εγγυοδοσίας για την τόνωση της ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ο πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Μ.Ε.Δ.Ε.) κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, τονίζοντας μάλιστα, ότι το  Τ.Μ.Ε.Δ.Ε ετοιμάζεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο ως  φορέας εγγυοδοσίας στα πρότυπα του AECM, του οποίου το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε, είναι μέλος.

Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό του «Alpha 988», και το δημοσιογράφο κ. Χάρη Ντιγριντάκη,  ο κ. Μακέδος ανέφερε ότι   χώρα μας  έχει μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης της πιστοδοσίας και της εγγυοδοσίας μέσω φορέων, όπως το ΤΜΕΔΕ.

Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι αυτές τις δυνατότητες θέλει το ΤΜΕΔΕ να αξιοποιήσει σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, στη λογική της δραστηριότητας του Πανευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας AECM. Για το θέμα ο ίδιος ανέφερε: «Ποια είναι η λογική μέχρι σήμερα. Δίνονται χρήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Αναπτυξιακή Τράπεζας προς τις τράπεζες, προκειμένου να δώσουν κεφάλαια κίνησης προς τις εταιρείες ή στα φυσικά πρόσωπα για να κρατήσουν τη δραστηριότητα τους ενεργή. Ούτως ώστε, όταν θα γυρίσει η οικονομία να είναι υγιείς και να προχωρήσουν στην επόμενη ημέρα. Αυτό που έρχεται να γίνει τώρα με το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, που συζητιέται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ακριβώς για να χρηματοδοτηθούν πολλά μικρά και μεγαλύτερα project πάνω στην ενέργεια τις υποδομές και στην εκπαίδευση,  εκεί λοιπόν έρχεται και χρηματοδοτείται το έργο  και όχι η εταιρεία, αλλά το έργο το ίδιο σαν project μέσα από τις εταιρείες που το δημιουργούν».

Σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ο κ.Μακέδος μίλησε για συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα προκειμένου να γίνει αυτό σε γρηγορότερο χρόνο μέσα από τα μέλη μας  και είναι το sector ακριβώς που μπορεί να τα υλοποιήσει και ξέρει να τα υλοποιεί».  Υπογράμμισε ακόμη, ότι αυτή είναι η διαδικασία που κάνει και ο  AECM σημειώνοντας ότι:

-«Αυτό θα έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί όλα αυτά χρήματα πρέπει να γίνουν πραγματικά ένα οικοσύστημα που θα δείξει την υπεραξία της χώρας την επόμενη ημέρα. Θέλουμε ποιοτικότερους τουρίστες, ποιοτικότερες υποδομές θέλουμε ποιοτικότερες παροχές. Ο τουρισμός που αποτελεί μεγάλο στοιχείο του ΑΕΠ και για να προσελκύσει η χώρα ποιοτικότερους τουρίστες, πρέπει να υπάρχει και πράσινο αποτύπωμα το ξενοδοχείο που θα μείνει και δευτεροβάθμια περίθαλψη και αναβαθμισμένα ενεργειακά κτίρια και ασφαλείς δρόμους. Όλα αυτά είναι στοιχεία έργα που πρέπει να γίνουν στη χώρα και να παραμείνουν ως επένδυση»

Υλοποίηση έργων

Όσον αφορά στους μηχανισμούς εγγυοδοσίας που έχει θέσει η κυβέρνηση, ανέφερε, ότι  «Αυτά που κάνει η κυβέρνηση είναι στην απολύτως σωστή κατεύθυνση. Οδηγούνται μέσα από τους κανονισμούς και τους κανόνες της ΕΕ και ξαναγυρίζουν στο τραπεζικό σύστημα, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ασφυξίας και απορρόφησης κονδυλίων. Αν δείτε και σε επίπεδο Ε.Ε πάντα υπάρχουν θεσμοί εγγυοδοσίας όπως το ΤΜΕΔΕ που δημιουργούν πρόσθετες γραμμές ασφάλισης των δανειακών και της ρευστότητας προκειμένου οι τράπεζες χωρίς να αγγίζουν ιδιαίτερα εποπτικά κεφάλαια, να μπορούν να δώσουν ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό είναι το στοίχημα προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό και οι μικρές επιχειρήσεις που θα υλοποιήσουν ένα μεγάλο μέρος αυτών των έργων να  μπορούν να το κάνουν γρήγορα, ποιοτικά και να δώσουν και την υπεραξία που χρειάζεται και σε επίπεδο θέσεων εργασίας αλλά και σε επίπεδο υποδομών της χώρας».

Με οδηγό τον ψηφιακό μετασχηματισμό 

Ο κ. Μακέδος απέδωσε τον υψηλό κύκλο εργασιών και τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε  «στον ψηφιακό μετασχηματισμό που επενδύσαμε από τους πρώτους μήνες λειτουργίας. Να πω το εξής απλό εδώ: Ο πρώην φορέας που ήταν ασφαλιστικός και εγγυοδοτικός είχε 39 καταστήματα και μία κεντρική υπηρεσία. Με το που κάναμε την ψηφιακή έκδοση της εγγυητικής επιστολής σημαίνει ότι τα 30 χιλιάδες Desk top των συναδέλφων έγιναν υποκαταστήματα και μπορούσαν να βγάζουν εγγυητικές από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος χωρίς φυσική παρουσία και οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν και να γίνουν ενεργά  πολλά μέλη. Ετσι και ο νέος επιστήμονας ο νέος μελετητής, ο νέος κατασκευής έρχεται και αγκαλιάζει τον φορέα, άρα αυτό δίνει και ένα volume πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε τα προηγούμενα χρόνια  παρόλη την κρίση».

Ακούστε τη συνέντευξη:

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας