ecopress
  Για θέματα ενέργειας μίλησε σε συνέντευξη του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο ΥΠΕΝ  δήλωσε τα εξής: -Σχετικά με... Το 2021 η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου

 

Για θέματα ενέργειας μίλησε σε συνέντευξη του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο ΥΠΕΝ  δήλωσε τα εξής:

-Σχετικά με τη ΔΕΗ : Εμείς παραλάβαμε τη ΔΕΗ υπερδανεισμένη και αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα. Τα περισσότερα και μεγαλύτερα δάνεια τα πήρε η ΔΕΗ πριν έρθουμε εμείς και αυτά  ξεπληρώνει τώρα. Πρόσφατα, πήρε δάνειο ύψους 200 εκ. ευρώ για την αποπληρωμή παλιών δανείων. Το δεύτερο, είναι το πολύ μεγάλο πρόβλημα των πληρωμών. Εμείς λοιπόν καλούμαστε να διαχειριστούμε 2,5 δις ευρώ χρέη προς τη ΔΕΗ. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ρυθμίσεις, για το 1,3 δις ευρώ περίπου, που είναι μια σημαντική μείωση. Τρίτον, η ΔΕΗ εφαρμόζει μια τιμολογιακή πολιτική ώστε να καταφέρει να συγκεντρώσει κάποια σημαντικά ποσά. Με τη συμφωνία πετύχαμε κάτι σημαντικό για τα ΥΚΩ, ώστε να μη γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι το Δημόσιο της οφείλει, λόγω των ΥΚΩ, γύρω στα 700 εκ. ευρώ καταφέραμε αντί να της αποδοθεί αυτό το ποσό το 2019, αυτό να μεταφερθεί για το 2022. Αυτή η περίοδος των έξι χρόνων, μας δίνει τη δυνατότητα να εξομαλύνουμε αυτό το ποσό, ώστε να οδηγηθούμε σε μηδενικές αυξήσεις.

-Για τα υδροηλεκτρικά και τη συμφωνία στα ενεργειακά είπε: Η λέξη υδροηλεκτρικά έχει φύγει από τη συμφωνία. Βάση της συμφωνίας αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να προχωρήσουμε στη δημιουργία πρόσβασης στο 40% του λιγνίτη και της λιγνιτικής παραγωγή της χώρας, όπου με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί χώρος για τους ιδιώτες. Είμαι σαφής ότι μιλάμε λοιπόν μόνο για λιγνίτη. Η ΔΕΗ θα προσαρμοστεί σε μία νέα Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, καθώς αυτή δεν υπαγορεύεται από μνημονικούς στόχους, αλλά από Ευρωπαϊκούς στόχους για την αγορά ενέργειας.  Η μονοπωλιακή θέση που είχαν όλες οι κρατικές επιχειρήσεις στο παρελθόν, αποδυναμώνεται. Αποτελεί δέσμευση μας, η ΔΕΗ να παραμείνει ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος και επιδιώκουμε να κρατήσει περίπου το 50% της παραγωγής ενέργειας όπως έχει σήμερα στη λιανική. Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η συμφωνία με τους θεσμούς δεν προβλέπει μέτρα για το 2018, ενώ υποστήριξε ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν με την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και όχι με 4,5% όπως καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Σταθάκης είπε ότι η επίτευξη των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% είναι βέβαια δύσκολη, προσθέτοντας όμως ότι έτσι ανεβαίνει η χώρα σε άλλη οικονομική κατηγορία και πέφτουν τα επιτόκια δανεισμού. Εκτίμησε μάλιστα ότι μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου θα πέσει στο 4%, ενώ σήμερα βρίσκεται πάνω από το 5,6%. Υποστήριξε ακόμα ότι πλέον βρίσκεται στην ευχέρεια της Αθήνας το πότε θα γίνει η επόμενη έξοδος στις αγορές. Προσέθεσε πως θα είναι καλό η έξοδος να γίνει και για ψυχολογικούς λόγους, παρότι δεν την έχουμε ανάγκη.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας