Το διπλό στοίχημα και το χρονοδιάγραμμα του Κέντρου Καινοτομίας Πειραιά
ΑρχιτεκτονικήΑστικό περιβάλλονΕιδήσειςΈργαΚτηματαγοράΠολεοδομίαΥποδομές 6 Απριλίου 2020 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Το φθινόπωρο του 2023 θα είναι έτοιμο το Κέντρο Καινοτομίας, στον χώρο του παλαιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς, που εγκρίθηκε από την διϋπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ και ξεκινά αμέσως η προετοιμασία για την δημοπράτηση του.
Το διπλό στοίχημα, που θέτει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες να γίνει πραγματικότητα, η προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την δημιουργία του πρότυπου Κέντρου Καινοτομίας στον Πειραιά είναι:
1. Το νέο έργο ΣΔΙΤ να συγκεντρώσει στην επικείμενη διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή αναδόχου, όπως άλλωστε αναμένεται, το ενδιαφέρον ισχυρών επενδυτικών σχημάτων, με δυναμικές συνθέσεις από τον κατασκευαστικό τομέα, της κτηματαγοράς και διαχείρισης ακινήτων, των τραπεζών αλλά και της επιτάχυνσης καινοτόμων επενδύσεων και εφαρμογών, που θα διασφαλίζουν την επιτυχημένη υλοποίηση της κατασκευής αλλά και λειτουργίας- εκμετάλλευσης του.
2. Η παρέμβαση στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Χρωματουργίας Πειραιώς (ΧΡΩΠΕΙ), επιφάνειας 35.700 τετραγωνικών μέτρων, σε έκταση 18 στρεμμάτων, σε ένα κτιριακό συγκρότημα, που είναι αμιγώς συνδεδεμένο ιστορικά με την Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα να γίνει κατά τρόπο, που θα σηματοδοτεί την μετάβαση της επιχειρηματικότητας στην εποχή της ψηφιακής καινοτομίας και ταυτοχρόνως θα αναδεικνύει την αρχιτεκτονική και πολιτιστική σημασία και την ιστορικότητα των βιομηχανικών κτιρίων και της περιοχής.
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ecopress το πρώτο βήμα, μετά την έγκριση της επένδυσης του Κέντρου Καινοτομίας Πειραιά από την διϋπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, που έγινε την Παρασκευή 4 Απριλίου 2020 είναι εντός των προσεχών εβδομάδα, με την έκδοση σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος η επιλογή συμβούλου, προκειμένου με σφιχτό χρονοδιάγραμμα έως το ερχόμενο φθινόπωρο να ετοιμάσει την οικονομοτεχνική μελέτη του έργου, η οποία θα αποτελέσει παράλληλα και τη βάση για την κατάρτιση των όρων προκήρυξης του διαγωνισμού του έργου.
Σύμφωνα με τους προγραμματισμούς της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η προκήρυξη του έργου θα γίνει μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας εντός του έτους, προκειμένου να κατατεθούν και εν συνεχεία να αξιολογηθούν οι οικονομικές προτάσεις (master plan), ώστε να υπάρξει εντός 6μήνου επιλογή αναδόχου, μεταξύ των υποψηφίων σχημάτων επενδυτών.
Ακολούθως τα επίσημα χρονοδιαγράμματα προβλέπουν την εγκατάσταση αναδόχου και την έναρξη κατασκευής του έργου, έως το τρίτο τρίμηνο του 2021, με στόχο να ολοκληρωθεί στο σύνολο του, η δημοπράτηση και κατασκευή του εντός τριετίας, δηλαδή έως το φθινόπωρο του 2023, με ΣΔΙΤ λειτουργίας και εκμετάλλευσης από τον ανάδοχο για διάστημα που θα προκύψει από την διαγωνιστική διαδικασία ενώ υπολογίζεται να είναι διάρκειας περίπου 30 ετών.
Θέσεις απασχόλησης
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Επενδύσεων και Ανάπτυξης στη φάση της κατασκευής του έργου θα απασχοληθούν περί τους 200 εργαζόμενους, τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων και μερικές δεκάδες μηχανικοί, οι οποίοι θα ασχοληθούν με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, την εκπόνηση και υλοποίηση της μελέτης του έργου αλλά και με την εγκατάσταση υποδομών και δικτύων για έρευνα και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες θα λειτουργούν παράλληλα με χρήσεις ψυχαγωγίας, πολιτισμού, διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων κ.α.
Στη φάση λειτουργίας και εκμετάλλευσης του Κέντρου Καινοτομίας Πειραιά προβλέπεται η απασχόληση περίπου 2500 εργαζομένων, από τους οποίους περίπου οι 100 θα εργάζονται στη λειτουργία των συνοδευτικών εγκαταστάσεων εστίασης, ψυχαγωγίας και εκδηλώσεων, ενώ θα δημιουργηθεί μία «κυψέλη» καινοτομίας από περίπου 2400 εργαζόμενους, κυρίως επιστήμονες υψηλής ειδίκευσης από την κοινότητα των startups, τον ακαδημαϊκό χώρο, τις επιχειρήσεις και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που θα αξιοποιήσουν τις νέες εγκαταστάσεις.
Επιχειρηματικές συνέργειες
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διϋπουργικής επιτροπής το έργο του Κέντρου Καινοτομίας, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, στην Αθήνα (οδός Πειραιώς) αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευση των υποδομών της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας, που θα αποτελέσει ένα φυσικό χώρο, όπου τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών, ακαδημαϊκά ιδρύματα, νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και startup incubator/accelerators, θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα project του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η δημιουργία του θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Ελλάδας στο χάρτη της Ανταγωνιστικότητας και την αναβάθμισή της στους διεθνείς δείκτες Καινοτομίας. Η Πολιτεία Καινοτομίας θα στεγαστεί στις εγκαταλελειμμένες για 30 χρόνια αποθήκες της Χρωματουργίας Πειραιώς (ΧΡΩΠΕΙ), έκτασης 18 στρεμμάτων, σε ένα κτίριο που είναι αμιγώς συνδεδεμένο ιστορικά με την Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Χρ. Δήμας
Σε ανάρτησή του στο Twitter o υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας σημειώνει: «Η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα. Σήμερα εν μέσω της κρίσης του Covid_19 παίρνει την έγκριση από την διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ η σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα για μία εμβληματική δράση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».
Η διυπουργική επιτροπή
Το έργο ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ που συνεδρίασε την Παρασκευή , μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη και τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνου Καραμανλή, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα, του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλη Διγαλάκη και του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα Νικόλαου Μαντζούφα.
Πηγή φωτογραφίας: Διπλωματική εργασία Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, με θέμα «επανάχρηση εργοστασίου ΧΡΩΠΕΙ». Επιβλέποντες: Καβαλλιεράτος Ιωάννης Σπουδαστές: Μαρίνα Θάνου, Ειρήνη Μακρή.
Σχετικά Άρθρα
- Συνεργασία Κέντρου Καινοτομίας ΔΕΗ και ΓΔΑΕΕ/ΔΑΕΤΕ
- Science Agora: ΕΜΠ-ΕΚΕΦΕ-ΟΠΑ,Αθηνά και ΕΠΙΣΕΥ συμπράττουν με την Google
- ΣτΕ: «πράσινο φως» για αστική ανάπλαση Πειραιά και γήπεδο ΠΑΟΚ
- Ταμείο Ανάκαμψης: 418 εκατ. για επενδύσεις σε έρευνα-ανάπτυξη
- Διυπουργική: Εγκρίθηκαν τρία έργα ΣΔΙΤ 300 εκ. ευρώ
- ΣΔΙΤ 64,2 δις ευρώ για φοιτητικές εστίες ΠΑΔΑ στο Δήμο Φυλής