ecopress
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το μεγαλύτερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας, με την ευκαιρία της 180ης επετείου από την ίδρυσή του, οργανώνει μια σειρά από... Το  ΕΜΠ γιορτάζει τα 180 χρόνια από την ίδρυσή του (1837-2017)

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το μεγαλύτερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας, με την ευκαιρία της 180ης επετείου από την ίδρυσή του, οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις σε συνεργασία με τις Σχολές του Ιδρύματος με κύριο στόχο να αναδειχθούν η ιστορική-εθνική διαδρομή του Ε.Μ.Π., το αδιάλειπτο, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, εκπαιδευτικό, ερευνητικό και τεχνολογικό έργο και η διαχρονική συμβολή του στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις του Ε.Μ.Π. ξεκίνησαν την 6η Μαΐου στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, με μια εκδήλωση για τους μεταλλωρύχους του κόσμου, αφενός σε ανάμνηση του γεγονότος ότι το Πολυτεχνείο ξεκίνησε ως σχολείο μαστόρων και αφετέρου σε ένδειξη σεβασμού προς όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα αυτούς που εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.  Τον Ιούνιο στο Μέτσοβο το Ε.Μ.Π. τιμά τη μνήμη και αναδεικνύει την προσφορά των μετσοβιτών ευεργετών του, ανακοινώνοντας παράλληλα τα νεότερα αποτελέσματα της διαρκούς ερευνητικής προσπάθειας για την αναστήλωση ενός ηπειρώτικου συμβόλου, του Γεφυριού της Πλάκας. Τον Ιούλιο το Ε.Μ.Π., που ενθαρρύνει και προβάλλει τη νεανική δημιουργικότητα, ιδιαίτερα αυτή που χρησιμοποιεί τις προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, διοργανώνει στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, 48ωρο μαραθώνιο διαγωνισμό φαντασίας, δημιουργικότητας και τεχνολογίας καλώντας νέες και νέους να συμμετέχουν στο σχεδιασμό video και board games , σε θέμα που θα «αποκαλυφθεί» στην έναρξη του διαγωνισμού.

Το Σεπτέμβριο, το Ε.Μ.Π. «ανοίγει τις πόρτες του» για ένα τριήμερο στους γονείς και μαθητές, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, παρουσιάζοντας εντυπωσιακά επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης από τους ίδιους τους δημιουργούς τους, σε ελεύθερες επισκέψεις και προγραμματισμένες περιηγήσεις.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον  «κόσμο του αύριο», όπως «γεννιέται» καθημερινά, σε ορισμένα από τα καλύτερα Εργαστήρια της Ελλάδας και του κόσμου και να γνωρίσει τη μεγάλη δύναμη του Πολυτεχνείου, τους νέους ερευνητές του.

Στο τέλος του χρόνου, οργανώνεται έκθεση ζωγραφικής με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων που υπήρξαν καθηγητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής, όπως ο Νίκος  Χατζηκυριάκος-Γκίκας και ο Νίκος Εγγονόπουλος, αναδεικνύοντας έτσι τη σημαντική συμβολή του Ε.Μ.Π. στην τέχνη, η οποία είναι άγνωστη στο ευρύτερο κοινό αφού έχει αναγνωρισθεί κυρίως η τεχνολογική και εκπαιδευτική του διάσταση.

Σταθμοί στην πορεία του εορτασμού των 180 ετών του Πολυτεχνείου είναι οι προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις των Σχολών του, με τα Εργαστήρια και τους ανθρώπους τους, που αποτελούν το Ε.Μ.Π.  Από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο, θα οργανωθούν Ημερίδες, Συνέδρια και επισκέψεις σε Εργαστήρια από τις Σχολές Πολιτικών, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Αρχιτεκτόνων, Χημικών, Αγρονόμων-Τοπογράφων και Μεταλλειολόγων- Μεταλλουργών Μηχανικών, εκεί στη βάση του Ε.Μ.Π. όπου αναδεικνύεται το έργο, η πορεία και οι προκλήσεις του αύριο που αντιμετωπίζουν οι Σχολές του.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του 2017, θα πραγματοποιούνται σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.  Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 180 χρόνια από την ίδρυση του Ε.Μ.Π. θα ολοκληρωθούν με την Κεντρική Εκδήλωση στις 12 Δεκεμβρίου 2017, η οποία θα είναι αφιερωμένη στο καθήκον του Ε.Μ.Π. να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και στην οποία θα επιβεβαιώσει ότι θα εξακολουθήσει να συνεισφέρει στην κοινωνική και παραγωγική ανόρθωση της χώρας σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της, παραμένοντας σταθερά εμπρός στις απαιτήσεις του αύριο για εκπαίδευση, έρευνα και κοινωνική προσφορά. Περισσότερα στο https://www.ntua.gr/el/

 

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 180 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠ

 

 

Εκδήλωση

 

Ημερομηνία

«Μεταλλωρύχοι του κόσμου- Ιχνηλατώντας την ταυτότητά τους μέσα από την τέχνη» στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.6 Μαΐου
«Η συμβολή των μετσοβιτών ευεργετών  στην ίδρυση και την ανάπτυξή του Ε.Μ.Π.» στο ΜΕΚΔΕ, Μέτσοβο.23 Ιουνίου
Εορτασμός για τα 130 χρόνια της Σχολής

Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

2 Ιουλίου
GameJam: Ένας διαγωνισμός φαντασίας, δημιουργικότητας και τεχνολογίας στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.7-9 Ιουλίου
Παρουσίαση του ερευνητικού έργου στο Ε.Μ.Π.28-30 Σεπτεμβρίου
Εορτασμός για τα 100 χρόνια της Σχολής

Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Οκτώβριος
Εορτασμός για τα 130 χρόνια της Σχολής

Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Οκτώβριος
Εορτασμός για τα 100 χρόνια της Σχολής

Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

1-3Οκτωβρίου

 

Εορτασμός για τα 100 χρόνια της Σχολής

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

3-4 Νοεμβρίου
Εορτασμός για τα 100 χρόνια της Σχολής

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π.

Νοέμβριος
Έκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτικής Καθηγητών και μελών ΔΕΠ

από τη δημιουργία της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μέχρι σήμερα.

Δεκέμβριος
Εορτασμός για τα 70 χρόνια της Σχολής

Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π.

4 Δεκεμβρίου
Κεντρική Εκδήλωση

Εορτασμός για τα 180 χρόνια του Ε.Μ.Π.

12 Δεκεμβρίου

 

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας