ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Η ολοκλήρωση και εφαρμογή του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού στο Μάτι, για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών σε Νέα Μάκρη και... Το Μάτι «πιλότος» ανασυγκρότησης ευάλωτων περιοχών της χώρας

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Η ολοκλήρωση και εφαρμογή του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού στο Μάτι, για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών σε Νέα Μάκρη και Ραφήνα, θα αποτελέσει πιλότο και μοντέλο για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και την ανασυγκρότηση όλων των άναρχα δομημένων και ευάλωτων περιοχών της χώρας, διότι πρόκειται για μια εξαιρετικά ιδιόμορφη περιοχή, που συγκεντρώνει όλα τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως: αυθαίρετη δόμηση, σχέδια πόλεως, οικισμούς, εκτός σχεδίου περιοχές, δασικές περιοχές, αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους και ρέματα.

Το μήνυμα αυτό έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη Τύπου, για την επέτειο των τριών χρόνων από τη φονική τραγωδία στο Μάτι, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε ότι  ολοκληρώθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για περιοχές συνολικής  έκτασης 7.935 στρεμμάτων στις δημοτικές ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας: Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Αγία Μαρίνα, Σκουφέικα, και Πευκώνας και με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος κατατίθεται για νομοτεχνική επεξεργασία και έγκριση από το ΣτΕ. Παράλληλα  ξεκινά η δεύτερη κρίσιμη φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού,  που αφορά στο Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής (ΡΣΕ).

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συνδρομή του ΤΕΕ, σε “χρόνο ρεκόρ” 2 ετών, ολοκλήρωσε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για περιοχές που συνολικά καλύπτουν έκταση 7.935 στρεμμάτων. Από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι, σε τρία χρόνια δηλαδή, θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τις δύο φάσεις και ΕΠΣ και Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής. Σε καμία περιοχή, ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε σε τέτοιο χρόνο, ολοκλήρωση του σχεδιασμού», τονίστηκε στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν στους δημοσιογράφους ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο προέδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινος και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Ειδικότερα στις τοποθετήσεις τους επισήμαναν:

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας: 

 • Η ολοκλήρωση του πολεοδομικού, χωροταξικού και ρυμοτομικού σχεδιασμού στις περιοχές που υπέστησαν τεράστιο πλήγμα από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου το 2018 αποτελεί βασική προτεραιότητα και δέσμευση της κυβέρνησης.
 • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συνδρομή του ΤΕΕ, σε χρόνο ρεκόρ, σε 2 έτη, ολοκλήρωσε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τις εξής δημοτικές ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας: Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Αγία Μαρίνα, Σκουφέικα, και Πευκώνας. Περιοχές που συνολικά καλύπτουν έκταση 7.935 στρεμμάτων. Σύμφωνα με την εμπειρία του παρελθόντος, για την εκπόνηση ΕΠΣ χρειαζόταν χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.
 • Με το ΕΠΣ, το οποίο προωθείται στο ΣτΕ, μπαίνει τάξη στις χρήσεις γης στην περιοχή και ξεκινά η διαδικασία εφαρμογής προγράμματος αστικής ανάπλασης, περιβαλλοντικής προστασίας και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη μεγάλη φυσική καταστροφή ώστε το Μάτι να αποτελέσει οδηγό και για άλλες περιοχές.
 • Μετά την ολοκλήρωση του ΕΠΣ, τίθεται σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του σχεδιασμού, η οποία αφορά στην εκπόνηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου και στην Πράξη Εφαρμογής που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022. Αποτελεί ιδιαίτερα χρονοβόρο διαδικασία – συνήθως χρειάζονται 15 χρόνια ή και περισσότερα. Πριν από λίγες ημέρες το ΤΕΕ ξεκίνησε τη δημοπράτηση των μελετών.
 • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, θα ολοκληρώσει και τις δύο φάσεις του σχεδιασμού μέσα 3 χρόνια. Πρόκειται για ένα εγχείρημα δίχως προηγούμενο και ενώ μεσολάβησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών που έφερε στην επιφάνεια διαχρονικές παθογένειες δεκαετιών.

Ο  Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς:   

 • Αύριο κλείνουμε τρία χρόνια από μια τραγωδία. Οι πληγείσες δημοτικές ενότητες αποτελούν μια αντιπροσωπευτική περιοχή όλης της χώρας σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την πολεοδόμηση διότι τα έχουν όλα: σχέδια πόλεων, οικισμούς, εκτός σχεδίου περιοχές, δασικές περιοχές, αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους και ρέματα.
 • Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για αυτές τις περιοχές είναι «πιλοτικό» και με την έγκριση από το ΣτΕ θα αποτελέσει τη βάση για περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά σε όλη την Επικράτεια.
 • Η περιοχή επέμβασης συνολικά φθάνει τα 7.935 στρέμματα. Τα 3.028 θα είναι τελικά πολεοδομημένα και από αυτά τα 452 είναι ήδη στο σχέδιο πόλεως. Άρα νέα επιφάνεια που μπαίνει σε σχέδιο πόλης που πολεοδομείται είναι 2.600 στρέμματα. Οι ζώνες που πολεοδομούνται είναι η Αγία Μαρίνα, το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι, τα Σκουφέικα και ο Πευκώνας, ενώ σε μία περιοχή 17,5 στρεμμάτων θα δημιουργηθούν περίπου 100 κοινωνικές κατοικίες των 80 τετραγωνικών μέτρων.
 • Βρισκόμαστε πλέον στη φάση αποστολής του ΕΠΣ στο ΣτΕ για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και έτσι ολοκληρώνεται η πρώτη φάση σχεδιασμού. Στη δεύτερη και τελευταία φάση του σχεδιασμού, που περιλαμβάνει το Ρυμοτομικό Σχέδιο και την Πράξη Εφαρμογής, θα υπάρξει ο χώρος στον οποίο θα εξελιχθούν οι διαδικασίες κατασκευής των κοινωνικών κατοικιών για την αποκατάσταση των πληγέντων. Για το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής, τη δεύτερη φάση και την Πράξη Εφαρμογής έχουμε ορίζοντα ολοκλήρωσης το επόμενο καλοκαίρι.
 • Από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι, σε τρία χρόνια δηλαδή, θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τις δύο φάσεις και ΕΠΣ και Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής. Σε καμία περιοχή, ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε σε τέτοιο χρόνο, ολοκλήρωση του σχεδιασμού.
 • Η διαβούλευση που προηγήθηκε ήταν διαρκής και πρωτοφανής. Με εκατοντάδες επιστολές, συναντήσεις, τηλεδιασκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους. Και οφείλαμε να το κάνουμε αυτό.

Ο  Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη: 

 • Έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για τα έργα της βιώσιμης κινητικότητας, τα οποία θα τα δούμε να περνούν σε επίπεδο εφαρμογής στην επόμενη φάση. Υπάρχει η πρόβλεψη για τον παραλιακό πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο και ταυτόχρονα υπάρχει και μια ιεράρχηση του οδικού δικτύου η οποία δίνει τη δυνατότητα να έχουμε και ποδηλατοδρόμους αλλά και μεγάλα πεζοδρόμια με φύτευση.
 • Στόχος δεν είναι μόνο να αναπτύξουμε τις ποδηλατικές υποδομές στο Μάτι και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά να τις συνδέσουμε με τους κοινόχρηστους χώρους και να υπάρχει ένα πλαίσιο, ένα σύμπλεγμα δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.
 • Παράλληλα, από τον σχεδιασμό έχουν γίνει διανοίξεις για την πρόσβαση στην παραλία που θα συνδέεται με το εσωτερικό τοπικό δίκτυο. Άρα, σε επίπεδο συγκοινωνιακού σχεδιασμού και βιώσιμης κινητικότητας, θα δούμε εξειδικεύσεις στο επόμενο στάδιο μέσω της ρυμοτομίας αλλά μέσω και ενός πολύ αναλυτικού σχεδίου που θα συνδέει τόσο το παραλιακό μέτωπο, όσο και το εσωτερικό της περιοχής των οικισμών που θα πολεοδομηθούν με δίκτυα βιώσιμης κινητικότητας.

Ο  Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός: 

Το ΤΕΕ βοηθάει για να γίνουν γρήγορα, με τις αναγκαίες εγγυήσεις τεχνικής επάρκειας, αποτελεσματικότητας και διαφάνειας, έργα, προγράμματα και μεταρρυθμίσεις, όποτε του ζητηθεί από την Πολιτεία, από οποιαδήποτε κυβέρνηση, το έχει κάνει στο παρελθόν, το κάνει τώρα και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον,  τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το ρόλο και τη συμβολή του ΤΕΕ, στην ολοκλήρωση και εφαρμογή του πολεοδομικού χωροταξικού σχεδιασμού στο Μάτι, όπως επίσης και στην υλοποίηση άλλων έργων, όπως η επένδυση του Ελληνικού κ.α.

-«Από το 2015, που είμαι πρόεδρος του ΤΕΕ, όποτε έχει ζητηθεί η συμβολή του ΤΕΕ από την ελληνική πολιτεία, από οποιαδήποτε κυβέρνηση, και από την προηγούμενη και από την νυν  έχει δοθεί στο 100% από το ΤΕΕ», είπε ο κ Στασινός, αναφέροντας ότι αυτό αποτελεί αναγκαία διευκρίνιση,  επειδή λέγεται γιατί βοηθάει τώρα το ΤΕΕ. Ο ίδιος σημείωσε  ότι «όπως το ΤΕΕ βοήθησε για να ξεκινήσει το σύστημα  «e-άδειες” με την υπογραφή του Γιώργου Σταθάκη,  βοήθησε να προχωρήσει η ηλεκτρονική αδειοδότηση των εγκαταστάσεων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην προηγούμενη κυβέρνηση, γενικά βοηθάει το ΤΕΕ πριν και τώρα και θα το κάνει κάθε φορά, όποτε το ζητάει η ελληνική πολιτεία».

Η συμβολή στην γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση των έργων και προγραμμάτων που συμμετέχει το ΤΕΕ, είπε ο κ Στασινός, οφείλεται βασικά σε δύο πράγματα, τα οποία όπως σημείωσε είναι:

«Αυτό που μας βοηθάει για να είμαστε αποτελεσματικοί είναι ότι έχουμε την τεχνογνωσία να το κάνουμε. Απευθυνόμαστε στο σύνολο των μηχανικών και στους καλύτερους μηχανικούς, που μπορούν να ασχοληθούν με τα θέματα, διότι τους γνωρίζουμε και γνωρίζουμε ποιος είναι ειδικός σε κάθε θέμα. Δεύτερον, αυτό που βοηθάει πολύ είναι ότι είμαστε από πάνω από τα θέματα. Αυτά με τα οποία ασχολούμαστε, ασχολούμαστε κάθε μέρα όλη μέρα, όχι όποτε βρούμε το χρόνο. Και θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανάφερε ακόμη ότι: «Αυτή τη στιγμή έχει μεγιστοποιηθεί η συνεργασία του ΤΕΕ με το ΥΠΕΝ, με πρωτοβουλία και του υπουργού κ. Σκρέκα και για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον»,   για το οποίο είμαστε σε καθημερινή επαφή και συνεργασία, για να είναι βέλτιστος ο Οδηγός, να  ωφεληθούν κατά το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, να είναι ικανοποιημένοι οι μηχανικοί, και να γίνεται σωστή δουλειά και όχι όποιος βρει πρώτος το δρόμο να πάρει τα χρήματα»

-« Καταφέρνουμε να πετύχουμε πολλούς στόχους υπογράμμισε ο Γιώργος Στασινός, διότι υπάρχει καθημερινή συνεργασία. Από εμάς, όσο είμαι πρόεδρος του ΤΕΕ, αυτή είναι η πρόθεση μου η προσωπική και από ότι φαίνεται και από τις αποφάσεις της  Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και της διοίκησης του Επιμελητηρίου η πρόθεση  είναι να έχουμε καθημερινή συνεργασία, όχι μόνο υπό το γενικό όρο Τεχνικός Σύμβουλος της πολιτείας αλλά σε ότι μας ζητείται από την Πολιτεία να συνδράμουμε, αυτό θα κάνουμε».

Ξεκινά η δεύτερη κρίσιμη φάση του σχεδιασμού Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής (ΡΣΕ)

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την προηγούμενη εβδομάδα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ κηρύχθηκε ο ανάδοχος για το δεύτερο επίπεδο σχεδιασμού που αφορά στο Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής (ΡΣΕ) για τις περιοχές που υπέστησαν πλήγμα. Με το ΡΣΕ στόχος είναι να:

 • Να καθοριστούν επακριβώς οι κοινόχρηστοι, κοινωφελείς και οικοδομήσιμοι χώροι των προς πολεοδόμηση περιοχών.
 • Να εξειδικευτούν οι ρυθμίσεις και οι ειδικές προβλέψεις του Α’ σταδίου ΕΠΣ για την περιοχή Μάτι Αττικής περί χρήσεων γης και όρων δόμησης.
 • Να δημιουργηθούν τα οικόπεδα μέσω της πράξης εφαρμογής.
 • Να καθοριστούν τα διαγράμματα των δικτύων υποδομής, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Οι μελέτες που θα εκπονηθούν κατά το ΡΣΕ είναι οι εξής:

1) Μελέτη Ρυμοτομικού Σχεδίου  – Πολεοδομική Μελέτη, 2) Τοπογραφική Μελέτη  – Πράξη Εφαρμογής, 3) Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας, 4) Γεωλογική – Γεωτεχνική Μελέτη Αντιμετώπισης Κατολισθητικών Φαινομένων Παράκτιων Πρανών, 5) Μελέτη Διευθέτησης Υδατορεμάτων, Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας και στατική μελέτη, 6)Περιβαλλοντική Μελέτη, 7)Συγκοινωνιακή – Κυκλοφοριακή Μελέτη, 8)Ακτομηχανική Μελέτη – Μελέτη Λιμενικών Έργων.

Η δεύτερη φάση σχεδιασμού χαρακτηρίζεται κρίσιμη καθώς σε αυτήν θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν: στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη νομιμότητα οικοδομικών αδειών, τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, το μέγεθος οικοδομικών τετραγώνων, την εισφορά σε γη και χρήμα, τις διόδους πρόσβασης στην παραλία, τις θέσεις στάθμευσης, τη μετακίνηση περιφράξεων, το δίκτυο ομβρίων, το δίκτυο ακαθάρτων.

Στεγαστική αποκατάσταση πληγέντων

Με κοινωνική ευαισθησία και μέριμνα για τους ανθρώπους που έχασαν την κύρια κατοικία τους από τη φονική πυρκαγιά για τη στεγαστική τους αποκατάσταση, προκρίνεται η περιοχή «Σκουφέικα» έκτασης περί των 18 στρεμμάτων.

Η εν λόγω περιοχή έχει συντελεστή δόμησης 0,5 και στόχος είναι να κατασκευασθούν περί τις 100 κατοικίες των 80 τ.μ. και σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Έως τον Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο.

Το ιστορικό των ενεργειών

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η ολοκλήρωση του πολεοδομικού, χωροταξικού και ρυμοτομικού σχεδιασμού στην πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας (Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Αγία Μαρίνα, Σκουφέικα, Πευκώνας) αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας.

Το ζητούμενο είναι να εφαρμοστεί στην περιοχή ένα πρόγραμμα αστικής ανάπλασης, περιβαλλοντικής προστασίας και αντιμετώπισης των συνεπειών από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουνίου 2018.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, το ΕΠΣ στοχεύει στην αναβάθμιση του χωρικού προορισμού της Περιοχής Επέμβασης (7.935 στρέμματα), σε σχέση με την περίοδο πριν από την πυρκαγιά. Η ανασυγκρότηση και ανάταξη της Περιοχής Επέμβασης θα βασιστεί σε πρότυπο χωρικής οργάνωσης, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της ορθολογικής οργάνωσης των χρήσεων γης και της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, της διαφύλαξης των φυσικών πόρων, με ανάδειξη/ενσωμάτωση των φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής, καθώς και της εξασφάλισης συνθηκών ασφαλείας για κατοίκους και επισκέπτες.

Αναλυτικότερα:

 • Στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 ανατέθηκε η εκπόνησή του ΕΠΣ στο ΤΕΕ το οποίο προκήρυξε και ανέθεσε το Α Στάδιο του Σχεδιασμού.
 • Μέσα σε περίοδο 6 μηνών ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε στο ΥΠΕΝ το σύνολο των μελετών (Ιούνιος 2020).
 • Στις 17 Ιουνίου 2020 παρουσιάστηκε αναλυτικά στους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 • Με τον ν. 4685/2020 ρυθμίστηκε νομοθετικά ο μη δασικός χαρακτήρας εκτάσεων εντός της περιοχής επέμβασης, και απεμπλάκησαν από την ομηρία και ταλαιπωρία πολλών χρόνων οι ιδιοκτήτες τους.
 • Στις 2 Ιουλίου 2020 αναρτήθηκε προς διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
 • Στις 27 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε επί τόπου ενημέρωση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, των υπηρεσιακών φορέων του ΥΠΕΝ και των μελετητών, έγινε διάλογος και δόθηκαν απαντήσεις σε απορίες και διευκρινίστηκαν ζητήματα που άπτονται της μελέτης του ΕΠΣ.
 • Τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ επεξεργάστηκαν τον μεγάλο όγκο των αιτημάτων και υπομνημάτων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης.
 • Τον Δεκέμβριο του 2020 ολοκληρώθηκε η διαβούλευση κατά το νόμο της μελέτης οριοθέτησης των ρεμάτων που διατρέχουν την περιοχή μελέτης.
 • Τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 γνωμοδότησαν επί της ΣΜΠΕ οι Δ/νσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το Υπ. Πολιτισμού (Αρχαιολογία).
 • Τον Απρίλιο του 2021 μεσολαβεί η ανάρτηση του αναμορφωμένου δασικού χάρτη της Ελλάδας.
 • Τον Απρίλιο 2021 γνωμοδοτεί επί της ΣΜΠΕ η Διεύθυνση Προστασίας Δασώντου ΥΠΕΝ στο οποίο διατυπώνεται η θετική γνωμοδότηση της Υπηρεσίας επί της ΣΜΠΕ με όρους για την προστασία των δασικών εκτάσεων εντός του ΕΠΣ, όπως αυτές προκύπτουν από την πρόσφατη ανάρτηση του δασικού χάρτη Ραφήνας και Νέας Μάκρης.
 • Στη συνέχεια το ΥΠΕΝ ζητά από το ΤΕΕ την προσαρμογή της μελέτης του ΕΠΣ σύμφωνα με τον πρόσφατα αναρτηθέντα αναμορφωμένο δασικό χάρτη.
 • Το ΤΕΕ καταθέτει Τεύχος Συμπληρωματικών Στοιχείων της ΣΜΠΕ του ΕΠΣ, το οποίο η αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ διαβιβάζει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την διατύπωση γνώμης και στη Δ/νση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του ΥΠΕΝ, για την τήρηση της διαδικασίας διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό.
 • Η ανάρτηση στον ιστότοπο του ΥΠΕΝ γίνεται στις 5 Μαΐου 2021 και ξεκινάει η διαβούλευση του συμπληρωματικού τεύχους της ΣΜΠΕ.
 • Αυτή ολοκληρώνεται με τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου που διαβιβάστηκε από τη ΔΙΠΑ στη Δ/νση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών στις 13 Ιουλίου 2021.
 • Ακολουθεί η εισήγηση της ΔΙΠΑ για την περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ και η εισήγηση της Δ/νσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του θέματος «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου» στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).
 • Στις 6 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά και του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, στην περιοχή μελέτης για αυτοψίες και συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων.
 • Στις 7 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του κ. Μπακογιάννη με τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Υποδομών, την ΕΥΔΑΠ και τον ΔΕΔΔΗΕ για το συντονισμό του σχεδιασμού και ενεργειών του ΕΠΣ και των παράλληλων σχεδιασμών από τους άλλους φορείς έργων υποδομών και δικτύων στην περιοχή, προκειμένου να αποφευχθούν ασυμφωνίες.
 • Το ΚΕΣΥΠΟΘΑ συνεδρίασε στις 19 Ιουλίου 2021 και θα ακολουθήσει η αποστολή του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας