ecopress
Ενέργεια, περιβάλλον, υποδομές, τουρισμός και εξορυκτικές δραστηριότητες είναι στην προθήκη του μενού, που παρουσιάζει κλιμάκιο υπουργών και άλλων αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης , με... Το μενού των επενδύσεων, που παρουσιάζει η ελληνική αποστολή, σε funds και τράπεζες στις ΗΠΑ

Ενέργεια, περιβάλλον, υποδομές, τουρισμός και εξορυκτικές δραστηριότητες είναι στην προθήκη του μενού, που παρουσιάζει κλιμάκιο υπουργών και άλλων αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης , με την ευκαιρία της επικείμενης  συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ν. Τράμπ στις ΗΠΑ, σε αμερικάνους επενδυτές, funds και τράπεζες, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Ο αν. υπουργός Οικονομίας  Αλ. Χαρίτσης δήλωσε ότι η επίσκεψη  στις ΗΠΑ γίνεται για να προσκαλέσουμε επενδύσεις εκεί που τις χρειάζεται η Ελλάδα.  Πιο συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση επενδυτικών προτάσεων άνω των 2 δισ. ευρώ και έρχεται νέος κύκλος τον επόμενο μήνα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 μεταβαίνει στις ΗΠΑ υπουργικό κλιμάκιο για να παρουσιάσει σε επενδυτές, funds και τράπεζες τους στόχους και τα μέσα υλοποίησης που προσφέρει το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ όπως είπε ο κ. Χαρίτσης πραγματοποιείται, στο πλαίσιο αποστολής για τις συνεδρίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και για επαφές και παρουσιάσεις σε επενδυτές, funds και τράπεζες, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, «για εμάς έχει σημασία σε αυτές τις επαφές να υπάρξει μία παρουσίαση της στρατηγικής, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, σε σχέση με τις επενδύσεις.

Αυτό ζητούν σε αυτή τη νέα φάση οι επενδυτές: ποιές είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, πού εστιάζεται η ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων (σε κλάδους και τομείς). Αυτή είναι η δουλειά που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ για να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία, μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές».

 

Σχεδόν τριπλάσιες οι άμεσες ξένες επενδύσεις και συνεχίζουν να αυξάνονται

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και όπως είπε «είναι σαφές πλέον σε όλους ότι η κριτική της αντιπολίτευσης για αντιεπενδυτική πολιτική έχει πέσει στο κενό, είναι ξεκάθαρο από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την πορεία υλοποίησης ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2017». «Σημειώθηκε πολύ μεγάλη αύξηση 185% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, αλλά και 75% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014, χρονιάς του success story Σαμαρά. σταδιακή αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις 15 Ιουνίου επιταχύνθηκε τους επόμενους μήνες», όπως τόνισε.

 

«Ξεμπλόκαραν» επενδύσεις 670 εκατ. ευρώ

Με την δημιουργία ειδικής διυπουργικής επιτροπής για τις επενδύσεις, συζητούνται πλέον σε υπουργικό επίπεδο τα προβλήματα που υπάρχουν για συγκεκριμένα μεγάλα επενδυτικά σχέδια. «Είναι σημαντικό, για να προκύπτουν και αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να ξεκλειδώσουν επενδύσεις και παράλληλα να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον», είπε ο κ. Χαρίτσης. Ο ίδιος συνέχισε ότι: «η διυπουργική έχει στόχο να ξεμπλοκάρει επενδυτικά σχέδια που βρίσκονταν σε στασιμότητα … ξεμπλόκαραν επενδύσεις άνω των 670 εκατ. ευρώ. Η δουλειά που γίνεται θέλουμε να μην περιορίζεται σε ατέρμονες συζητήσεις υπουργών για την επενδυτική πολιτική, αλλά να λύνει πρακτικά ζητήματα που οδηγούν στην υλοποίηση επενδύσεων … ήδη, αποδίδει καρπούς».

-Απορροφήθηκαν κονδύλια άνω των 11 δισ. ευρώ σε 2,5 χρόνια.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια για την μέγιστη και βέλτιστη δυνατή απορρόφηση κονδυλίων, «πατώντας» στα αποτελέσματα του 2015 και του 2016, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι συνολικά, διοχετεύτηκαν πάνω από 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία τα τελευταία 2,5 χρόνια με τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο. Όπως σημείωσε, η προσπάθεια συνεχίζεται και φέτος, με την επιτάχυνση υλοποίησης των νέων προγραμμάτων, ενώ με τον αναπτυξιακό νόμο ολοκληρώνεται η προσπάθεια αποπληρωμής επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

«Το τελευταίο διάστημα κληθήκαμε να ολοκληρώσουμε διαδικασίες ελέγχου και εκταμίευσης κονδυλίων για αποπληρωμή επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα μέχρι και από το 2004», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης, «υπάρχει σε εξέλιξη μία διαδικασία που δίνει δυνατότητες σε επενδυτικά σχέδια που λίμναζαν όλα αυτά τα χρόνια». Παράλληλα, πρόσθεσε ο ίδιος, τρέχει ο νέος αναπτυξιακός, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν στον πρώτο κύκλο (και ξεπερνούν ήδη τα 2 δισ. ευρώ) και πολύ σύντομα, εντός του επόμενου μήνα, θα υπάρξει πρόσκληση και για δεύτερο κύκλο επενδύσεων.

«Η διυπουργική για τις επενδύσεις έχει στόχο να ξεμπλοκάρει επενδυτικά σχέδια που βρίσκονταν σε στασιμότητα … ξεμπλόκαραν επενδύσεις άνω των 670 εκατ. ευρώ. Η δουλειά που γίνεται θέλουμε να μην περιορίζεται σε ατέρμονες συζητήσεις υπουργών για την επενδυτική πολιτική, αλλά να λύνει πρακτικά ζητήματα που οδηγούν στην υλοποίηση επενδύσεων … ήδη, αποδίδει καρπούς» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας