ecopress
Τη σημασία του Παγκόσμιου Αστικού Φόρουμ για τις ευρωπαϊκές πόλεις, το οποίο άνοιξε  την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 τις εργασίες του στη Μαλαισία, υπογραμμίζει... Το Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ και η σημασία του για τις ευρωπαϊκές πόλεις – Άρθρο της Επιτρόπου K. Κρέτσου

Τη σημασία του Παγκόσμιου Αστικού Φόρουμ για τις ευρωπαϊκές πόλεις, το οποίο άνοιξε  την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 τις εργασίες του στη Μαλαισία, υπογραμμίζει με άρθρο της η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου, η οποία συμμετέχει στο φόρουμ για να προωθήσει το ευρωπαϊκό αστικό μοντέλο ανάπτυξης.

«Τα αστικά προβλήματα στον κόσμο αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαινομένου της πεταλούδας: τα μέτρα που έχουν ληφθεί (ή δεν έχουν ληφθεί!) όσον αφορά την ενέργεια, το κλίμα, το περιβάλλον, την κοινωνική πολιτική, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την ήπειρό μας μπορούν να έχουν έντονες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες», γράφει χαρακτηριστικά.

Το  άρθρο της Επιτρόπου Κ. Κρέτσου:

«Μετά το Κίτο το 2016, η Κουάλα Λουμπούρ το 2018. Το Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 13 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, μια πόλη γνωστή για τη φουτουριστική αρχιτεκτονική της και τους φημισμένους πύργους Πετρόνας.

O ιδανικός τόπος, δεδομένου ότι τα θέματα του φόρουμ είναι τα σημερινά και αυριανά αστικά ζητήματα και η βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Γιατί είναι σημαντικό για μισό δισεκατομμύριο Ευρωπαίους; Κυρίως επειδή τα αστικά προβλήματα στον κόσμο αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαινομένου της πεταλούδας: τα μέτρα που έχουν ληφθεί (ή δεν έχουν ληφθεί!) όσον αφορά την ενέργεια, το κλίμα, το περιβάλλον, την κοινωνική πολιτική, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την ήπειρό μας μπορούν να έχουν έντονες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες.

Ας σκεφτούμε το εξής: η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα της αστικής ανάπτυξης, τόσο από πλευράς συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στις πόλεις μας (εξοικονόμηση ενέργειας, καθαρές μεταφορές, πολιτική χωρίς αποκλεισμούς κ.λπ.) όσο και από πλευράς μεθοδολογίας (το αστικό θεματολόγιο της ΕΕ ωθεί τις εθνικές κυβερνήσεις, τις τοπικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών να εργαστούν από κοινού, ως ίσοι, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις).

Στην Κουάλα Λουμπούρ, το καθήκον που μου έχει ανατεθεί είναι η προώθηση του μοντέλου μας σε άλλους συμμετέχοντες, η ενθάρρυνση των ανταλλαγών καλών πρακτικών μεταξύ της Ευρώπης και άλλων ηπείρων, απλούστατα διότι η προστασία του κλίματος του πλανήτη μας στην Ευρώπη είναι μάταιη αν δεν λαμβάνονται μέτρα και αλλού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) έως το 2030, κάτι που έχουμε ήδη αρχίσει στην ήπειρό μας και για το οποίο πρέπει να ενθαρρύνουμε τον υπόλοιπο κόσμο να πράξει επίσης.

Το νέο θεματολόγιο για το αστικό περιβάλλον θα είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου, εφόσον θα δώσει τη δυνατότητα σε πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, προσαρμοσμένα στις συνθήκες και στις ανάγκες της καθεμιάς, για να αντιμετωπίσουν τις αστικές προκλήσεις. Επιπλέον, οφείλουμε όλοι να είμαστε περήφανοι για το ότι το νέο παγκόσμιο θεματολόγιο θα έχει «ευρωπαϊκό άρωμα». Πράγματι, το νέο παγκόσμιο θεματολόγιο αντανακλά το ευρωπαϊκό όραμα για την αστική πολιτική η οποία είναι βιώσιμη, δεν αποκλείει κανέναν και δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεργάζονται στις πόλεις τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτήν την περίοδο κατά την οποία ορισμένοι έχουν αμφιβολίες όσον αφορά το ευρωπαϊκό εγχείρημα και το μέλλον του, η Ευρώπη αποτελεί πραγματικά φάρο, παράδειγμα προς μίμηση για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, και μάλιστα σε πολλούς τομείς.

Η αστική πολιτική είναι ένας από εκείνους. Στο φόρουμ αυτό θα έχω την τιμή να παρουσιάσω τα επιτεύγματα της Ευρώπης στην εφαρμογή των τριών εθελοντικών δεσμεύσεων που αναλάβαμε στο Κίτο και αφορούν: την εφαρμογή του νέου παγκόσμιου αστικού θεματολογίου μέσω του υφιστάμενου αστικού θεματολογίου για την ΕΕ, την ανάπτυξη εναρμονισμένου ορισμού των πόλεων και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ πόλεων από ολόκληρο τον κόσμο για να ενισχυθεί η βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Στην Κουάλα Λουμπούρ θα έχω την τιμή να αντιπροσωπεύω 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους, περίπου 100 000 ευρωπαϊκές πόλεις, μεγάλες ή μικρότερες, με τα επιτεύγματα και τα σχέδιά τους για το μέλλον, προκειμένου να κάνουμε τις πόλεις μας καλύτερους τόπους διαβίωσης για όλους».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας