Του Κώστα Βουτσαδάκη/  Σχέδιο για μετατροπή του πρωταθλήματος Formula 1 προκειμένου να έχει καθαρό μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2030 ανακοίνωσε η διοργανώτρια αρχή... Το πρωτάθλημα formula 1 γίνεται «πράσινο»

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

 Σχέδιο για μετατροπή του πρωταθλήματος Formula 1 προκειμένου να έχει καθαρό μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2030 ανακοίνωσε η διοργανώτρια αρχή ύστερα από συνεργασία με τις ομάδες, τους χορηγούς και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου.

Το σχέδιο δεν περιορίζεται μόνο στον επανασχεδιασμό των αυτοκινήτων αλλά και στο σύνολο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το άθλημα: από τα γραφεία και τα εργοστάσια των εταιριών μέχρι τα ταξίδια των ομάδων, την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης κατά τα σαββατοκύριακα των αγώνων και τη διαχείριση των απορριμμάτων των θεατών.

«Η Formula 1 βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής καινοτομίας σε όλη την ιστορία της με ανακαλύψεις που έχουν ωφελήσει άμεσα την ευρύτερη αυτοκινητοβιομηχανία. Οι αεροδυναμικές καινοτομίες, οι εξελίξεις στην ασφάλεια, τα συστήματα ανάκτησης ενέργειας, τα εργαλεία πλοήγησης και τα σύνθετα υλικά από τη F1 έχουν υιοθετηθεί από την αυτοκινητοβιομηχανία και άλλες βιομηχανίες», τονίζεται σχετικά.

«Η πρωτοπορία της καινοτομίας στην αυτοκινητοβιομηχανία δίνει στη Formula 1 μια παγκόσμια πλατφόρμα για να επιταχύνει την πρόοδο και να αναπτύξει τεχνολογίες που μειώνουν και εξαλείφουν τις εκπομπές άνθρακα από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE). Η τρέχουσα υβριδική μονάδα ισχύος F1, η οποία παράγει περισσότερη ισχύ με λιγότερα καύσιμα από οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο, σε συνδυασμό με προηγμένα συστήματα βιώσιμων καυσίμων και ανάκτησης ενέργειας αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για την κατασκευή κινητήρων με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Δεδομένου ότι παγκοσμίως πάνω από 1 δισεκατομμύριο από τα 1,1 δισεκατομμύρια οχήματα διαθέτουν κινητήρες εσωτερικής καύσης, προκύπτει η δυνατότητα μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Η υβριδική μονάδα ισχύος θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στο μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας».

Εκτός από τα σχέδια για την εξάλειψη του αποτυπώματος άνθρακα του αυτοκινήτου F1 και των επιτόπιων δραστηριοτήτων, οι πρωτοβουλίες θα περιλαμβάνουν δράσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα, τα ταξίδια, γραφεία, εγκαταστάσεις και εργοστάσια τροφοδοτούμενα από 100% ανανεώσιμη ενέργεια,.

Μέχρι το 2025 η F1 θα εξασφαλίσει επίσης ότι στους αγώνες θα χρησιμοποιούνται βιώσιμα υλικά, θα καταργηθούν τα πλαστικά μιας χρήσης και τα απόβλητα θα οδηγούνται σε επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση ή λιπασματοποίηση. Επιπλέον, η F1 θα παράσχει κίνητρα στους οπαδούς προκειμένου να επιλέξουν «πράσινους» τρόπους μετακίνησης προς την πίστα τα Σαββατοκύριακα των αγώνων.

Περισσότερα δείτε εδώ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας